Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна ММТП-001М(1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.83 Mб
Скачать

Експериментальна установка

Зовнішній вигляд експериментальної установки для визначення теплопровідності фторопласта методом плоского шару в залежності від температури, впливу на температурне поле внутрішніх джерел теплоти і термічних контактних опорів, показаний на фото 1.

фото 1.

Перед початком роботи всі регулювальні вентилі пульта керування повинні бути повністю закриті (переведені в крайнє проти годинникової стрілки положення), і всі тумблери живлення повинні бути виключені. Всі подальші дії виконуються відповідно до порядку проведення досвідів.

Вікно вимірів

Область відображення виміряних значень показана на малюнку у вигляді умовного графічного зображення установки.

Всі параметри вимірів, їх назви, місце розташування датчиків і одиниці виміру очевидні з малюнка.

Програмне забезпечення

Файлом для виконання в даній лабораторній роботі являється ММТР-001М.ЕХЕ. Після його запуску спочатку відбувається пошук і тестування необхідного обладнання і, у випадку його відсутності чи невідповідності даній роботі, видається повідомлення про помилку апаратури як показано на мал. 1.:

Малюнок 1

У цьому випадку Ви повинні зачинити дане вікно і можете продовжувати роботу тільки в режимі аналізу, попередньо відкривши (якщо такі є в наявності) раніше виміряні значення. Вимірювання в даному випадку стають не можливими.

У будь-якому випадку (тобто була помилка обладнання чи ні), перед Вами з’явиться інформаційне вікно, як показано на мал.2.:

Малюнок 2

Це вікно зачиниться автоматично через 10 секунд, якщо Ви раніше не натиснете будь-яку клавішу або будь-яку кнопку на “миші”. Це ж вікно можна відобразити в будь-який час натиснувши на піктограму Автори панелі інструментів. Приблизний вигляд основного вікна програми ММТП-001М показаний на мал.3.:

Малюнок 3

Як видно на мал.3., вікно програми розділено на декілька ділянок відображення:

  1. Ділянка відображення виміряних значень.

  2. Ділянка списку збережених значень. Будь-яка точка вимірювання може бути збережена у списку для подальшого перегляду, аналізу і обробки.

3. Ділянка панелі інструментів (Toolbar). У даній програмі, з метою спрощення керування, візуально відсутнє “меню”. Все керування здійснюється шляхом натискання лівої кнопки “миші” на відповідну піктограму панелі інструментів. “Випливаючі” підказки, які з’являються при переміщенні курсору “миші” в область відповідної піктограми, стисло пояснюють те, що відбудеться при натисненні на піктограму.

Панель інструментів

Вся робота з програмою здійснюється за допомогою панелі керування, яка знаходиться в нижній частині вікна програми, натисканням лівої кнопки “миші” в області відповідної піктограми. З рухом курсору “миші” всередині області піктограм з’являється коротка підказка про виконувану дію. Панель інструментів умовно розділена на декілька груп:

  • робота з файлами;

    • Новий – створення нового документу (тобто порожнього списку виміряних значень) для подальшого заповнення згідно завдання;

    • Відкрити – відкриття файла раніше збереженого документу для подальшого аналізу, друку і т.д.;

    • Зберегти як... – збереження документа (тобто списку виміряних значень) у файл з наданням назви;

  • попередній перегляд і друк;

  • Друкувати – вивід результатів вимірювань на принтер;

  • Установки друку – налаштування різних параметрів друку (папір, орієнтація і т.д.);

  • Попередній перегляд друку – перегляд на екрані, як буде виглядати надрукований документ. У вікні Попередній перегляд натисніть кнопку Закрити, щоб повернутися в документ.

  • установки;

    • Установки – Вибирається температурний режим роботи установки. При натисненні на піктограму Вам буде запропоновано задати температуру гарячої поверхні пластин Т (ТГ) в межах 45-100 Сº ;

    • редагування;

  • Занести у список – добавляє у список виміряних значень всі поточні параметри. При цьому здійснюється упорядкування за збільшеними параметрами у відповідності їх положення в таблиці зліва направо;

  • Видалити зі списку – видаляє зі списку виміряних значень виділене вимірювання (видалення здійснюється клацанням лівої кнопки “миші” в області виділеної лінії таблиці);

Крім того є ще декілька програм:

  • Довідка – отримання цієї довідки;

  • Автори – інформація про авторів програми ММТП-005М;

  • Вихід – завершення роботи з програмою.