Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство 10 клас (профільний).docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать
  1. Види юридичної відповідальності.

Пригадайте, які види правопорушень вам відомі.

Майже кожному виду правопорушення відповідає певний вид юридичної відповідальності. їх види розрізняють залежно від того, яка галузь права визначає правопорушення й відпові­дальність за них.

Конституційна відповідальність настає в разі скоєння право­порушень у сфері конституційного права. Цей вид відповідальності може застосовуватися як щодо фізичних, так і в деяких випадках юридичних осіб. Прикладами конституційної відповідальності є дос­трокове припинення повноважень президента, парламенту, органів місцевого самоврядування, відставка уряду чи посадової особи у зв’язку з висловленням їм недовіри, припинення діяльності політич­ної партії, визнання неконституційними актів державних органів або їх призупинення. Передбачити конституційні правопорушення мо­жуть як конституція, так і конституційні чи поточні закони.

Кримінальна відповідальність є найсуворішим видом юри­дичної відповідальності, вона настає в разі скоєння злочинів. Її особливістю є те, що вона може запроваджуватися винятково Кримінальним кодексом. Суб’єктом кримінальної відповідальності в більшості держав (зокрема, і в Україні) можуть бути тільки фі­зичні особи. Рішення про притягнення особи до кримінальної від­повідальності має право прийняти лише суд.

У разі скоєння особою адміністративного правопорушення її може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.

Суб’єктами адміністративної відповідальності можуть бути як фі­зичні, так і юридичні особи. Особливістю адміністративної відпові­дальності є те, що рішення про притягнення до неї може приймати велика кількість державних органів — суд, правоохоронні органи, окремі посадові особи тощо.

Цивільно-правова відповідальність має майновий характер, обчислюється в грошовій формі. Хоча держава бере участь у вирі­шенні питання про цивільно-правову відповідальність, гроші пра­вопорушник сплачує не державі, а потерпілій особі. Важливо зазна­чити, що можливе добровільне визнання правопорушником своєї вини й відшкодування завданої шкоди. Нести цю відповідальність може як фізична, так і юридична особа.

Дисциплінарна й матеріальна відповідальність пов’язані з трудовою діяльністю людини. До цих видів відповідальності мож­ливе притягнення особи лише за правопорушення, пов’язані з ви­конанням трудових обов’язків, за їх невиконання або неналежне виконання. Суб’єктом дисциплінарної відповідальності може бути лише фізична особа — найманий працівник, а рішення про притяг­нення до неї приймає адміністрація підприємства. До матеріальної відповідальності може бути притягнуто як працівника, так і під­приємство (за шкоду, завдану працівникові). Рішення про застосу­вання заходів матеріальної відповідальності приймають як керів­ники підприємств, так і суди.

Іноді також виокремлюють міжнародно-правову відпові­дальність. Її особливість полягає в тому, що суб’єктом такої від­повідальності є переважно держави — суб’єкти міжнародного пра­ва. Відповідальність настає тоді, коли держава порушує взяті на себе міжнародні зобов’язання (зокрема, договірні) або порушує загальновизнані принципи міжнародного права (наприклад, здійснює агресію, апартеїд, геноцид тощо). Міжнародно-правова відповідальність може бути матеріальною (наприклад, держава — власник супутника, який упав на чужу територію й завдав мате­ріальних збитів, має її відшкодувати) або політичною (зокрема, висловлення засудження держави з боку міжнародного співто­вариства, виключення держави з міжнародної організації або призупинення її членства в ній тощо).

Залежно від змісту санкцій, що застосовуються певним видом юридичної відповідальності, розрізняють штрафну й правопонов- люючу відповідальність. Правопоновлююча відповідальність направлена на відшкодування завданої правопорушенням шкоди, відповідно її розмір не може перевищувати розміру завданої право­порушенням шкоди. При цьому правопорушник має право добро­вільно відшкодувати завдану шкоду без втручання державних ор­ганів і застосування державного примусу.

Штрафна відповідальність завжди є результатом рішення уповноваженого державного органу. При цьому це рішення має бути прийнято в чітко визначеному законом порядку, згідно з про­цедурою. Крім того, розмір штрафних санкцій може бути набагато більшим, аніж завдана шкода, до того ж штрафна відповідальність застосовується і тоді, коли йдеться про моральну або фізичну шкоду, грошове оцінювання яких є суто умовним.

Іноді також визначають негативну (ретроспективну) і позитив­ну юридичну відповідальність. Негативна відповідальність на­стає тоді, коли особа скоює правопорушення й для неї настають не­гативні наслідки. При цьому негативна відповідальність настає після скоєння правопорушення, вона направлена в минуле, звідси й назва ретроспективна відповідальність (від латин, retro — назад; specto — дивитися; дивитися назад). Позитивна відповідальність виникає на підставі обов’язку певних осіб вчиняти певні дії. Саме такою є передбачена Конституцією України відповідальність Кабі­нету Міністрів України перед Верховною Радою, депутатів органів місцевого самоврядування перед виборцями тощо.

У разі скоєння особою правопорушення її притягають до юри­дичної відповідальності. Юридична відповідальність має забез­печити перевиховання порушників, попередження нових пра­вопорушень, усунення або відшкодовування завданої шкоди. В демократичній державі притягнення до юридичної відповідаль­ності має відповідати ряду принципів.

Юридичну відповідальність поділяють залежно від галузевої належності, змісту санкцій, які використовуються, тоїцо.

Юридична відповідальність.

у 1. Поясніть поняття юридична відповідальність.

: Ф ] 2. Які цілі має виконувати юридична відповідальність?

  1. Які принципи юридичної відповідальності вам відомі?

  2. Які види юридичної відповідальності ви знаєте?

  3. Знайдіть у засобах масової інформації, мережі Інтернет приклади застосування різних видів юридичної відповідальності або наве­діть приклади, з якими ви ознайомилися на уроках літератури.

  4. Визначте, до яких видів відповідальності може бути притягнуто правопорушників у зазначених випадках (якщо має місце право­порушення):

а) громадянин А. своєчасно не оплатив комунальні послуги;

б) громадянка Р. перейшла вулицю на червоне світло;

в) громадянин В. украв значну суму грошей і коштовності з квартири своєї знайомої;

г) громадянин К. запізнився на роботу;

д) громадянка Е. за власною недбалістю допустила брак

у роботі й пошкодила майно підприємства, де вона працює;

е) громадянин Л., якому виповнилося 16 років, учасно не отримав паспорт громадянина України;

є) громадянка Р. завдала тяжких тілесних ушкоджень своїй подрузі;

ж) громадянин О. відмовився брати участь у виборах народних депутатів України.

7*. Висловіть думку, яка з цілей переважає в різних видах юридичної відповідальності.

8*. Якою мірою, на вашу думку, у нашій державі юридична відпові­дальність досягає своїх цілей?

9*. З курсу історії пригадайте випадки притягнення держав до міжна­родно-правової відповідальності.