Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий материал 1-1.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

4. Положення і рухи тіла

Те, як ваші підопічні рухаються, стоять або сидять, повідомляє вам, як вони себе почувають фізично й емоційно. Наприклад, пацієнт, який звичайно сидить прямо, сьогодні сидить у кріслі згорблений. Його сутулість може означати, що в нього щось болить, що він втомився або ж перебуває в стані депресії.

Великим дослідником фізіогноміки і фізіогностики був професор Київського університету І.А. Сікорський, який приділяв велику увагу міміці і жестам у відтворенні внутрішнього світу людини. У своїй праці "Всеобщая психологія съ физіогномикой въ иллюстрированномъ изложеніи" (1912) автор дає характеристику основних емоційних реакцій людини через художні полотна видатних майстрів пензля минулого.

Відстань між співрозмовниками і особистий простір

Ви посилаєте повідомлення рухаючись, стоячи або сидячи.

Рухайтеся назустріч людям не дуже швидко, щоб їх не злякати і щоб вони не подумали, що ви поспішаєте і вам не до них. Якщо ви сидите або стоїте, надзвичайно важливо також враховувати відстань до іншої людини. У кожної людини є своя зона комфорту. Розмір вашої власної зони комфорту дозволяє вам стояти дуже близько до інших людей, але вони при цьому можуть відчувати незручність і відсуваються. І, навпаки, ви почуваєте себе комфортно, якщо навколо вас великий вільний простір, а ваш підопічний сприймає це як те, що він вам неприємний. Уважно ставтеся до зони комфорту кожної людини і дотримуйте взаємноприйнятну для вас і вашого підопічного відстань.

Особистий простір навколо нас — це те, чого ми можемо не помічати, поки хто-небудь не порушить його. Після вторгнення ми відразу починаємо відчувати себе некомфортно і робимо крок назад, щоб відновити потрібну відстань. Фізично близький простір пов'язаний з поняттям інтимності чи загрози.

Близькі сімейні і дружні стосунки дозволяють проникати у наш особистий простір тільки певним особам. Всі інші люди спілкуються з нами на відстані приблизно 1 м. Ця відстань регулюється нормами культури.

У зональному просторі людини можна виділити нижчезазначені зони:

  • Інтимна зона (15-46 см) — найголовніша, саме цю зону людина охороняє, як свою власність. У цю зону дозволяється доступ тільки особам, які перебувають в тісному емоційному контакті з ними. Це діти, батьки, подружжя, близькі родичі і друзі. В цій зоні є ще підзона радіусом 15 см, в яку можна проникнути тільки за допомогою фізичного контакту. Це надінтимна зона.

  • Особиста зона (46 см-1,2 м). Це відстань, яка, як правило, розділяє глядачів в кіноконцертних залах, на стадіонах, людей при дружніх розмовах і спілкуванні.

  • Соціальна зона (від 1,2 до 3,6 м). Таку відстань ми дотримуємо до сторонніх людей, наприклад, електрика, який прийшов щось поремонтувати, незнайомої людини на вулиці чи в громадському закладі.

  • Суспільна зона (більше 3,6 м). Коли ми звертаємось до великої групи людей, найбільш зручно стояти саме на такій відстані, наприклад, лектор і аудиторія слухачів.

У великих містах дуже обмежується особиста зона людей, що є чинником стресових ситуацій.

Люди з сільської місцевості мають значно більшу особисту зону і не люблять потискати руку, а люблять, щоб їм махали рукою. У чоловіків інтимна зона менша, ніж у жінок, і тому вони намагаються наблизитись.