Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Метод. рекоменд. щодо практ. занять з Консти...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
540.67 Кб
Скачать

Практичне заняття 12.

Тема : «Конституційні основи виборів і референдумів в Україні» (2 год.)

План

1. Поняття референдуму в Україні.

2. Класифікація референдумів в Україні.

3. Предмет всеукраїнського референдуму в Україні.

4. Предмет місцевого референдуму в Україні.

5. Референдний процес в Україні.

6. Поняття та види юридичної відповідальності за порушення законодавства України про вибори і референдуми.

Письмові завдання:

Задача 1.

Президент України 15.01.2000 р. видав Указ "Про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою", яким передбачалося проведення референдуму 16.04.2000 р. На нього, зокрема, пропонувалося винести питання: 1. "Чи згодні Ви з необхідністю обмеження депутатської недоторканності народних депутатів України і вилученням у зв'язку з цим ч. З ст. 80 Конституції України: "Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затри­мані чи заарештовані"?" 2. "Чи згодні Ви із зменшенням загальної кількості народних депутатів України з 450 до 300 і пов'язаною з цим заміною у ч. 1 ст. 76 Конституції України слів "чотириста п'ятдесят" на слово "триста", а також внесенням відповідних змін до виборчого законодавства ?" Результати голосування були позитивними: 89 % виборців по першому питанню проголосувало "за", а 89,91 % - по другому. Однак Верховна Рада України відмовилася вносити відповідні зміни до Конституції, посилаючись на те, що порушено порядок внесення змін і доповнень до Основного Закону.

Яку юридичну силу мають рішення, прийняті на всеукраїнському референдумі? Чи мав право Президент України призначати референдум із вказаних питань? Яку юридичну силу мають рішення, прийняті на референдумі 16.04.2000 р.? Наскільки правомірними були дії Верховної Ради України?

Задача 2.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим ухвалила постанову "Про призначення республіканського референдуму за ініціативою громадян України, які постійно проживають в Автономній Республіці Крим". Цим рішенням було призначено проведення республіканського референдуму за ініціативою громадян України, які постійно проживають в АРК, із винесенням наступного питання: "Чи підтримуєте Ви надання російській мові статусу державної мови на території Автономної Республіки Крим?". Крім того, у цій постанові органам місцевого самоврядування в АРК рекомендується створити районні, міські, районні у містах, сільські, селищні комісії по референдуму, а також дільничні комісії на основі існуючих виборчих комісій, сформованих для підготовки і проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. А також Раді Міністрів автономії доручалося здійснювати фінансування заходів щодо організації та проведення референдуму.

Чи законне це рішення представницького органу автономії? Які питання відповідно до закону можуть виноситися на референдум АРК? До якого виду референдумів належить це волевиявлення громадян України, що проживають в Автономній Республіці Крим, та які його юридичні наслідки?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]