Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник перекладачі_9_12_10_14кегль.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
32.37 Mб
Скачать

Мал. 6.1. Відтворення недрукованих знаків на екрані

Н

Спеціальні засоби форматування

а перший погляд цей спосіб форматування простий, зрозумілий і зручний, проте при цьому текстовий процесор MS Word використовується як звичайна друкарська машинка, різко обмежуються його можливості і надзвичайно ускладнюється процес форматування тексту. Використання спеціальних засобів форматування завжди виявляється набагато ефективнішим.

Усі спеціальні засоби форматування текстового процесора Word можна розділити на три великі групи – для форматування символів, абзаців та сторінок.

Засоби форматування символів (тексту, шрифту) визначають вид символів (тип і розмір шрифту, курсив, жирний, підкреслений та ін.) та інтервал між ними в рядку. Вони можуть діяти на будь-який виділений фрагмент тексту, починаючи від одного символу до будь-якої їх кількості.

Засоби форматування абзаців визначають властивості абзаців тексту: відступи від лівого і правого полів сторінки, інтервали між рядками всередині абзаців і між сусідніми абзацами, горизонтальне вирівнювання абзаців (по лівому краю, по правому, по центру та ін.), розташування абзаців на сторінці, позиції табуляції тощо. Дія засобів форматування абзаців може розповсюджуватися на будь-яку кількість цілих абзаців тексту, починаючи від одного до будь-якої їх кількості. Фрагментом менше одного абзацу дія цих елементів обмежуватися не може.

Засоби форматування сторінки визначають параметри сторінки: розмір і орієнтацію паперу, ширину полів, наявність кольорового фону сторінки, наявність рамки по краю сторінки, розташування колонтитулів (спеціальних написів на полях, наприклад номерів сторінок) та ін.

Дія засобів форматування сторінки може розповсюджуватися на будь-яку кількість розділів тексту, починаючи від одного до будь-якої їх кількості. Вона не може обмежуватися фрагментом менше одного розділу. Тому, якщо розділ містить декілька сторінок, то всі вони матимуть однакові параметри.

Щоб встановити різні параметри сторінок, наприклад, різну ширину полів або орієнтацію паперу, необхідно заздалегідь розділити їх недрукованим символом Разрыв раздела, який вводиться в меню Вставка Разрыв Новий раздел / Со следующей страницы.

До цієї ж групи можна віднести і команду Колонки, що визначає кількість і ширину колонок у розділі.

Деякі схожі засоби форматування з різних груп об’єднані в одну команду, яка в наслідок чого може діяти (на вибір) як на сторінки, так і на абзаци або текст. Наприклад, команда Формат Границы и заливка дозволяє одержати рамку навколо виділених рядків, навколо виділених абзаців, навколо всіх сторінок розділу. Такими командами слід користуватися з обережністю, свідомо вибираючи об’єкт дії.

6.2. Основні засоби та режими форматування тексту

Д

Основні засоби форматування тексту

ля форматування тексту перекладу в MS Word можна використовувати різні засоби:

  • команди пункту меню Формат та деякі команди інших пунктів меню, зокрема команду Параметры страницы меню Файл;

  • контекстне меню форматованого об’єкта (абзацу, фрагменту тексту, розділу);

  • панель інструментів Форматирование;

  • робота з маніпулятором типа „миша” із спеціальними маркерами абзацних відступів і позицій табуляції, розташованими на горизонтальній лінійці.

Пункт меню Формат (див. мал. 6.2) містить максимальний набір повнофункціональних команд форматування, деякі з них знаходяться і в контекстному меню.

Контекстне меню фрагмента тексту, що потрібно відформатувати, можна викликати, виділивши текст і клацнувши правою кнопкою миші (див. мал. 6.3).

Команди форматування, які найчастіше вживаються, винесені у спрощеному вигляді на панель інструментів Форматирование у вигляді відповідних кнопок (див. мал. 6.4). Набір кнопок на панелі інструментів можна легко розширити за допомогою команди Сервис Настройка.

Зміна абзацних відступів і позицій табуляції можлива і за допомогою переміщення маркерів мишею на розмірній лінійці (див. мал. 6.5). При цьому відбувається зміна відповідних параметрів форматування виділених абзаців. Це наочно і швидко, але значення параметрів встановлюються приблизно.

Мал. 6.2. Пункт меню Форматирование

Мал. 6.3. Контекстне меню виділеного фрагмента тексту

Мал. 6.4. Панель інструментів Форматуванние з розкритим списком, призначеним для вибору типу шрифту

Мал.6.5. Зміна абзацних відступів і позицій табуляції за допомогою переміщення маркерів мишею на розмірній лінійці

І

Основні режими форматування тексту

снує два основні режими форматування тексту.

1). Форматування в процесі введення тексту, коли бажані елементи форматування фрагмента вибираються перед його введенням з клавіатури. Текст, що вводиться, автоматично форматується при введенні відповідно до вибраних параметрів форматування аж до їх зміни.

2). Форматування введеного раніше тексту, коли параметри форматування окремих фрагментів тексту змінюються вже після його введення. В цьому випадку вибрані параметри форматування відносяться до фрагмента тексту, вказаного положенням курсору або виділенням. Якщо елемент форматування визначає параметри шрифту, то він діє на виділений фрагмент тексту. Якщо ж він визначає параметри абзаців, то його дія розповсюджується на абзац, в якому знаходиться курсор (поточний абзац), або на всі виділені абзаци. Форматування параметрів сторінки можна направити або на весь документ, або тільки на розділ, в якому знаходиться курсор (поточний розділ), або на нього і всі подальші розділи (до кінця документа), або на виділені розділи. Причому, абзац або розділ вважається виділеним, якщо в ньому виділений хоча б один символ.