Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
953.34 Кб
Скачать

Тема 6. Економіко-правовий механізм у сфері природокористування та охорони навколишнього середовища

Поняття та загальна характеристика економіко-правового механізму в сфері екології. Економічні методи впливу на виробничо-господар­ську діяльність. Заходи економічного механізму охорони навколишнього природного середовища. Функції економічного механізму охорони навколишнього природного середовища.

Збір за забруднення навколишнього природного середовища як найбільш доцільна форма відшкодування екологічних затрат. Механізм встановлення та справляння збору.

Плата за спеціальне природокористування. Нормативи плати та ліміти використання природних ресурсів. Загальні критерії визначення нормативів і лімітів.

Джерела і порядок фінансування природоохоронних заходів. Фонди охорони навколишнього природного середовища. Економічне стимулювання природоохоронної діяльності суб’єктів господарювання.

Екологічний аудит та екологічне страхування.

Тема 7. Юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства

Поняття юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства. Екологічне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: поняття та види.

Види відповідальності за порушення екологічного законодавства. Особливості дисциплінарної та матеріальної відповідальності працівників, які допустили екологічні правопорушення у зв’язку з виконанням своїх трудових обов’язків.

Адміністративна відповідальність за порушення екологічного законодавства. Види адміністративних проступків у сфері екології. Види адміністративних стягнень, які застосовуються до осіб, що допустили адміністративні правопорушення. Органи, уповноважені розглядати справи про адміністративні порушення екологічної спрямованості. Особливості адміністративної відповідальності юридичних осіб за порушення екологічного законодавства.

Кримінальна відповідальність за злочини проти довкілля.

Майнова відповідальність за екологічні правопорушення: проблеми визначення юридичної природи. Особливості і структура шкоди, яка завдається порушеннями екологічного законодавства. Способи обчислення розміру відшкодування у разі заподіяння екологічної шкоди. Цивільна відповідальність за ядерну шкоду: національне і міжнародно-правове регулювання.

Навчальний модуль 2 Тема 8. Правові засади використання землі. Земельне законодавство та його роль у визначенні правового режиму інших природних ресурсів

Основні тенденції розвитку земельних відносин і земельного права. Земля як об’єкт земельних відносин. Специфіка землі як основного елемента природного комплексу. Джерела земельного права України. Земельний кодекс України та його роль у регулюванні природоресурсних відносин.

Право власності на землю. Постійне землекористування. Оренда землі як специфічна форма землекористування. Підстави виникнення і припинення права землекористування.

Категорії земель та їхній правовий режим.

Правові гарантії здійснення земельних прав. Правова охорона земель. Відповідальність за порушення земельного законодавства.

Тема 9. Правовий режим використання та охорони вод

Загальна характеристика права водокористування. Поняття “води”, “водний об’єкт”, “водні ресурси”. Об’єкти права водокористування. Категорії об’єктів права водокористування. Суб’єкти права водокористування.

Види права водокористування. Загальне та спеціальне водокористування, їх характеристика. Права та обов’язки водокористувачів. Підстави та порядок виникнення права водокористування. Порядок погодження та видачі дозволу на право водокористування: основні стадії (етапи). Органи, які видають дозвіл на право водокористування. Правове регулювання оренди водних об’єктів. Підстави припинення права водокористування. Порядок припинення права спеціального водокористування.

Поняття та зміст правової охорони вод. Поняття та види забруднення вод. Засмічення вод. Вичерпання вод. Система заходів, які становлять зміст правової охорони вод. Основні напрямки правової охорони вод.

Відповідальність за порушення водного законодавства. Види порушень водного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]