Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
laboratorna_13.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

Розміщення тексту в таблиці

На аркуші створюють таблицю потрібної конфігурації. Межі таблиці доцільно зробити прозорими. Певні комірки можна заповнювати об'єктами, графікою та текстом, напрям якого може бути змінений. Для зміни напряму тексту використовують команду Format/ФорматText Direction/Направление текста.

Однак, такий спосіб має недоліки, зокрема не можна вкраплювати об'єкти в текст, що є в комірці. Висота комірок не є фіксованою, тобто, якщо текст комірки змінюється, то й її висота змінюється і таблиця може зайняти наступну сторінку, що змінить вигляд макета документа.

Розміщення тексту з використанням текстових блоків

Цей спосіб здебільшого використовують для розміщення тексту на тлі суцільного або багатостовпцевого тексту. Для утворення текстових блоків використовують команду Insert/Вставка Text Box/Надпись. Курсором, що має вигляд хрестика, окреслюють рамку потрібного розміру. В утворену рамку можна вводити текст, або уставити його з буфера Clipboard. Якщо текстовий блок розміщують в тілі суцільного тексту, доцільно задати його формат за допомогою команди Format/ФорматText Box/Надпись. Зазначимо, що текстовий блок у цьому випадку має бути виокремлений потовщеною рамкою з білими маркерами. В діалоговому вікні Format Text Box/Формат надписи на закладці Color and Lines/Цвета и линии можна налаштувати колір фону текстового блоку, колір та розміри рамки блоку. Можливість Semitransparent/Полупрозрачный дає змогу зробити фон текстового блоку прозорим.

На закладці Size/Размер можна задати точний розмір текстового блоку; на закладці Loyout/Положение обирають спосіб розміщення текстового блоку в тілі об'єкта. На закладці Text Box/Надпись налаштовують віддаль внутрішнього тексту від меж текстового блоку.

Однією з важливих переваг текстових блоків є можливість їх зв'язування. У цьому випадку текст вільно пересувається в межах кількох блоків у міру зміни їхніх розмірів. Для цього потрібно створити декілька текстових блоків і перший з них заповнити текстом. Командою View/Вид Toolbars/Панели инструментовText Box/Надпись активізують на екрані панель інструментів Text Box/Надпись, яка має такі кнопки:

  • Create Text Box Link/Создать связь с надписью  утворити зв'язок. Натиснути на цю кнопку, курсор набуває спеціального вигляду, і ним треба клацнути на наступному блоці. У міру введення тексту, він з першого блоку пересувається в другий блок;

  • Break Forward Link/Разорвать связь со следующей  розірвати зв'язок. Текст локалізується в першому блоці;

  • Preious Tex Box/Предыдущая надпись  перехід до попереднього зв'язаного блоку;

  • Next Tex Box/Следующая надпись  перехід до наступного зв'язаного блоку;

  • Change Text Direction/Изменить направление текста  можна вибрати один з варіантів напряму тексту в діалоговому вікні Text Direction/Направление текста.

Процесор Word надає різні можливості розташування тексту і професійно оформити листівки, буклети, журнали, Web-сторінки тощо. Якщо користувач готує книгу або великий документ, то можна використовувати потужний інструментарій для введення інформації у колонтитули (ділянки у верхньому та нижньому полі аркуша). Текст колонтитулів повторюється на кожній сторінці. Для введення тексту колонтитула використовують команду View/ВидHeader and Footer/Колонтитулы. Поле сторінки з текстом стає прозорим, а в ділянці колонтитулів з'являється чорна пунктирна рамка. На піктографічній панелі Header and Footer/Колонтитулы, яка з'явилася на екрані є кнопки які виконують такі функції:

  • Insert AutoText/Вставить автотекст  уставляння готових текстових фрагментів автотексту;

  • Page Number/Номер страницы  відображення поточної сторінки. Для налаштування формату нумерації сторінок можна скористатися командою Insert/ВставкаPage Numbers/Номера страниц. У діалоговому вікні Page Numbers/Номера страниц вказують розташування номерів сторінок. Можливість Show number on first page/Номер на первой странице дає змогу відображати або ні номер титульної сторінки;

  • Number of Pages/Число страниц  відображення загальної кількості сторінок;

  • Format Page Numbers/Формат номеров страниц  на екрані з'являється діалогове вікно Page Number Format/Формат номера страниц, в якому можна вибрати формат номера. Можливість Include chapter number/Включить номер главы дає змогу нумерувати сторінки з врахуванням розділів. Якщо в полі Page numbering/Нумерация страниц активна можливість Continue from previous section/Продолжить, то сторінки нумеруються від першої, якщо ж активна можливість Start at/Начать с, то нумерація сторінок починається від заданого номера.

Якщо документ розділено на секції, то можна виокремити номер на колонтитулі нової секції і в діалоговому вікні Page Number Format/Формат номера страниц активізувати можливість Start at/Начать с і задати початковий номер сторінки секції;

  • Date/Дата  уставляння поточної дати. Розширені можливості налаштування параметрів дати надає команда Insert/Вставка Data and Time/Дата и время. У діалоговому вікні Data and Time/Дата и время можна вибрати формат відображення дати. Якщо активна можливість Update automatically/Обновлять автоматически, то документ після відкриття завжди буде відображати поточну дату. В іншому випадку відображатиметься дата створення документа.

  • Time/Время  відображення поточного часу;

  • Page Setup/Параметры страницы  на екрані відображається діалогове вікно Page Setup/Параметры страницы;

  • Show/Hide Body Text/Основной текст  режим увімкнення/вимкнення відображення основного тексту;

  • Link to Previous/Как в предыдущем разделе  колонтитули наступного розділу оформляються за форматом колонтитулів попереднього розділу;

  • Show Header/Footer/Отобразить колонтитулы  перехід від верхнього до нижнього колонтитула і навпаки;

  • Previous Header/Предыдущий колонтитул  перехід до колонтитула попередньої секції;

  • Next Header/Следующий колонтитул  перехід до колонтитула наступної секції;

  • Close/Закрыть  вихід з режиму форматування колонтитулів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]