Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_ВВТ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
407.04 Кб
Скачать

6 Добовий план-графік роботи пункту взаємодії

Для координації роботи різних видів транспорту, раціонального використання робочої сили й технічних засобів складають єдиний добовий план-графік роботи перевалочного пункту (рисунок 6.1). По осі абсцис відкладають час, а по осі ординат елементи пункту взаємодії.

Елементи пункту взаємодії

Час, год.

0 1 2

Перегін

Станція «Портова»

Колія №1

Колія №2

Колія №3

Колія №4

З’єднувальні колії

Причал №1

Залізничний

фронт

Причальний

фронт

Автомобільний фронт

Склад

Причал №2

Залізничний (або автомобільний) фронт

Причальний

фронт

Склад

Робота локомотива

Рейд прибуття суден

Рисунок 6.1 – Форма добового план-графіка роботи

пункту взаємодії

Тривалість розрахункового періоду, на який розробляється графік, у курсовому проекті приймається 24 години.

З метою визначення найбільшої кількості вантажу, що переробляється за прямим варіантом, виявлення «вузьких» місць і невикористаних резервів пункту взаємодії на годинному полі графіка вказують час і місце виконання операцій з вагонами, судами й автомобілями; зайнятість колій портової станції, причалів, вантажних фронтів, складів, маневрових локомотивів й інших елементів.

Дані завдання на курсовий проект та розраховані у ході його виконання технологічні параметри вводяться до вхідної форми програми WWT.exe (рисунок 6.2).

Рисунок 6.2 – Вхідна форма програми WWT.exe

Програма розраховує моменти часу надходження вагонів та автомобілів на вантажні фронти. Результати розрахунків виводяться на екран монітора у вигляді текстового файлу, який може бути записаний студентом на електронні носії інформації, або роздруковується на принтері.

Побудова графіка починається з нанесення моментів прибуття поїзду з перегону на станційні колії, суден з рейду прибуття до причального фронту й перших автомобілів, установлення розмірів залишків вантажів на складах.

Наступним етапом наносяться початкові операції обробки транспортних засобів. По закінченні цих операцій маневровий локомотив заїжджає на колію прийому та подає вагони окремими подачами на вантажні фронти. На графіку наносяться лінії подавання вагонів з колій прибуття через з’єднувальні колії до вантажних фронтів.

Час навантаження та виконання додаткових операцій з вагонами визначається за даними розроблених технологічних графіків роботи, а при необхідності призупинення вантажних операцій з вагонами з причин відсутності вантажу, або необхідності обслуговування автомобілів, час навантаження розраховується, виходячи з продуктивності роботи портальних кранів.

Навантажені вагони переставляються на вільну колію станції і, по мірі накопичення, відправляються споживачам. Кількість навантажених/порожніх вагонів наноситься на графік через дріб на початку та по закінченні транспортних та вантажних операцій із кожною партією вагонів.

Після виконання вантажних операцій з транспортними засобами на графіку відмічаються заключні операції, та (для суден і поїздів) – лінії руху по коліях та перегонах. Лінії руху автомобілів у даному курсовому проекті не наносяться.

У рядку «склад» показують фактичний залишок вантажу на складі. На початок доби перехідний залишок вантажу на кожному складі вказується викладачем. У разі роботи за прямим варіантом лінія залишку вантажу на складі наноситься горизонтально, при збільшенні залишку – похилою на підйом, зменшенні залишку – похилою на спуск.

Над точками перегину лінії залишку вантажу наноситься обсяг вантажу на складі у тонах. Точки перегину позначаються буквами з індексами t1 , t2tn (причал №1) та τ1 , τ2…τn (причал №2) під лінією залишку вантажу.

Умовні позначення операцій, які використовуються при побудові графіка, наведено у таблиці 6.1.

Таблиця 6.1 – Умовні позначення операцій

з/п

Умовні

позначення

Найменування операцій

1

Прибуття, відправлення поїзду (судна)

2

Рух по з’єднувальних коліях

3

Операції з прибуття поїзда (судна)

4

Операції по відправленню поїзда (судна)

5

Накопичення вагонів

6

Навантаження транспортних засобів

7

Вивантаження транспортних засобів

8

Маневрова робота

9

Простій транспортних засобів

Даний розділ курсового проекту повинен містити докладні пояснення до побудови добового плану-графіку роботи. Наприклад: «Поїзд із порожніми вагонами прибуває на колію №1 станції Портова о 2:00. Після виконання операцій по прибуттю, партія з 10 вагонів подається маневровим локомотивом на фронт навантаження причалу №1 о 2:50. Залишок вантажу на складі причалу №1 на момент подачі вагонів становить 2500 тонн. З часу початку навантаження вагонів t1=2:55 до часу їх завантаження t2=4:55 залишок вантажу на складі зменшується і становить Q1=2500-(10∙70)=1800 т. До розрахункового часу подавання наступної партії вагонів t3=7:50 вантажні операції на цьому причалі не виконуються. На другому причалі після прибуття судна із вантажем о 1:50 та виконання операцій по прибуттю, з часу τ1 =3:00 починається вивантаження із судна на склад, оскільки локомотив до цього часу зайнятий обслуговуванням причалу №1» і т.д.