Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до самї роботи.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
72.58 Кб
Скачать

Тема 5 розрахунки фінансової стійкості підприємства

5.1. Сутність фінансів підприємства

Фінанси підприємств виражають відносини економічного базису,а саме — ту частину відносин, що пов'язана з формуванням і використанням фінансових ресурсів для відтворення і розвитку економіки.

Фінанси торкаються широкого кола проблем, ними займаються фахівці всіх напрямів. Фінанси підприємств стимулюють або обмежують розвиток окремих галузей і виробництв, створюють передумови зниження витрат виробництва і обігу, підвищення конкурентоспроможності продукції на ринку.

Необхідність існування фінансів підприємства пояснюється потребою у ресурсах, необхідних для нормальної діяльності підприємства. Завдяки фінансовим ресурсам забезпечуються потреби виробництва в оборотному капіталі, інвестиціях. Основні фінансові ресурси підприємства і джерела їх формування.

Визначень фінансових ресурсів підприємства, фінансового менеджменту та фінансового аналізу багато, і вони пов'язані між собою.Фінансові ресурси підприємства — це економічна категорія,фінансовий менеджмент — це діяльність, спрямована на використання фінансових ресурсів, яка є частиною системи економічного управління підприємства, а фінансовий аналіз — це інформаційне забезпечення фінансового менеджменту.

5.2. Зміст і форми фінансового менеджменту

Фінансовий менеджмент треба розглядати як інтегральне явище, що має різні форми прояву. З функціональної точки зору фінансовий менеджмент являє собою систему економічного управління і частину фінансового механізму. З інституційного погляду фінансовий механізм є органом управління. З організаційноправової точки зору фінансовий менеджмент — це вид підприємницької діяльності.

Планування у фінансовому менеджменті відіграє істотну роль. Адже щоб дати розпорядження, треба скласти завдання, програму дії,для чого розробляються плани фінансових заходів, одержання доходів, ефективного використання фінансових ресурсів. Фінансове планування як функція управління охоплює комплекс заходів як щодо вироблення планових завдань, так і з втілення їх у життя.

Фінансове планування є також процесом розробки людьми конкретного плану фінансових заходів, тобто звичайним видом діяльності людини. Для того щоб ця діяльність була успішною, розробляються методологія і методика складання фінансових планів.

Прогнозування (від грецьк. prognosis — передбачення) у фінансовому менеджменті — розробка на тривалу перспективу змін фінансового стану об'єкта загалом і в його різних підрозділах. Прогнозування,на відміну від планування, не ставить мети безпосередньо здійснити на практиці розроблені прогнози. Ці прогнози являють собою передбачення відповідних змін. Особливістю прогнозування є також альтернативність у побудові фінансових показників і параметрів, що визначає варіантність розвитку фінансового стану об'єкта управління на основі тенденцій, які намітилися. Прогнозування може здійснюватися на основі як екстраполяції минулого в майбутнє з урахуванням експертної оцінки тенденції зміни, так і прямого передбачення змін. Ці зміни можуть виникнути несподівано. у фінансовому менеджменті — вплив на об'єкт управління,за допомогою якого досягається стан стійкості фінансової системи у разі виникнення відхилення від заданих параметрів. Регулювання охоплює головним чином поточні заходи щодо усунення відхилень від графіків, планових завдань, встановлених норм і нормативів.

Координація (від лат. ordination — розташування в порядку) у фінансовому менеджменті — узгодженість роботи усіх ланок системи управління, апарату управління і фахівців. Координація забезпечує взаємозв’язок відносин об'єкта управління, суб'єкта управління, апарату управління й окремого працівника.

Стимулювання у фінансовому менеджменті виражається в спонуканні працівників фінансової служби до зацікавленості в результатах своєї праці. За допомогою стимулювання здійснюється управління розподілом матеріальних і духовних цінностей залежно від кількості і якості витраченої праці.

Контроль у фінансовому менеджменті зводиться до перевірки організації фінансової роботи, виконання фінансових планів тощо. За допомогою контролю збирається інформація про використання фінансових коштів і про фінансовий стан об'єкта, розкриваються додаткові резерви і можливості, вносяться зміни у фінансові програми,в організацію фінансового менеджменту. Контроль базується на аналізі фінансових результатів. Аналіз — частина процесу планування фінансів. Отже, фінансовий контроль є важливим елементом фінансового планування.