Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_rekom_Advokatura_prakt_zavd_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

1. Предмет вивчення дисципліни та міждисциплінарні зв'язки

З проголошенням незалежності України та прийняттям Конституції в 1996 р, проголосила принцип верховенства права, була поставлена така важлива задача, як проведення судово-правової реформи.

Важливим напрямком в реалізації її завдань виступає удосконалення діяльності адвокатури, спрямоване на посилення її ролі в суспільстві.

Адвокатура в Україні здійснює важливу конституційну функцію захисту прав і законних інтересів громадян, надання їм необхідної правової допомоги.

Адвокатура - дуже складна соціальна система: по суті завдань, характеру форм, видів утворюють її структур, по взаємовідносинах з органами та клієнтами, широкого поля діяльності, особливо правового та етичного регулювання.

Механізм її функціонування обов'язково базується на законі, але тут немає, і не може бути такого ступеня правової регламентації, як у роботі слідчого, прокурора, судді. Отже, адвокатура - самостійна громадська організація, яка живе більше за своїм «внутрішнім» законами, ніж зовнішнім, встановленими державою.

Завдання, порядок формування, принципи організації і діяльності, пристрій, функції, повноваження адвокатури вивчаються спеціальною юридичною дисципліною «Адвокатура України».

У цьому курсі розкривається сутність інституту адвокатури, як важливого атрибуту демократичної держави, історичні аспекти її становлення та еволюції, основи та організації адвокатури в Україні, формуються такі важливі поняття, як адвокатська етика, адвокатська таємниця, без з'ясування яких немислимо розуміння сутності діяльності адвоката.

Значна увага приділяється вивченню теоретичних і практичних аспектів здійснення адвокатом захисту в кримінальному процесі, як найбільш соціально важливої і складної стороні адвокатської роботі.

Акцентується увага на проблемі суперечності захисту, яка визначається необхідністю постійно балансувати між суперечливими інтересами, самому визначати ту міру і межі в захисті інтересів особистості, за які захисник не повинен переступати, щоб самому не вступити в правовий конфлікт з державою та законом.

У курсі «Адвокатура України» також вивчається така важлива функція адвоката, як здійснення процесуального представництва у цивільних справах.

Навчальна дисципліна «Адвокатура України» тісно пов'язана з такими юридичними дисциплінами як: «Конституційне право», «Кримінальне право», «Цивільне та сімейне право», «Адміністративне право», «Трудове право», «Кримінальний процес», «Цивільний процес» та іншими галузями права, передбаченими навчальним планом.

2. Цілі та завдання вивчення навчальної дисципліни

Мета вивчення навчальної дисципліни - забезпечити правильне розуміння студентами Одеської національної юридичної академії адвокатури, її місця в системі правоохоронних органів, знання законів та інших нормативних актів, що регламентують її діяльність, а також усвідомити творчий, дослідницький характер діяльності адвоката, визначити та проаналізувати особливості та тонкощі професії адвоката.

Відповідно до цього визначаються і завдання вивчення курсу «Адвокатура України»:

• засвоєння студентами питань, передбачених програмою курсу;

• правильне розуміння основних питань та інститутів;

• набуття навичок тлумачення правових норм і застосування цих норм у конкретних правових ситуаціях;

• ознайомлення з правилами адвокатської етики

У результаті вивчення курсу студент повинен

ЗНАТИ:

• поняття інституту адвокатури, основні етапи його становлення і розвитку в контексті світової історії;

• правові основи організації та діяльності адвокатури України;

• правове становище і професійну етику адвоката;

• особливості функцій адвоката в якості захисника, представника потерпілого у кримінальному процесі, позивача і відповідача у цивільному процесі;

• сутність юридичної відповідальності і методів здійснення контролю за станом якості адвокатської допомоги.

ВМІТИ:

• застосовувати і реалізовувати норми чинного законодавства, що регулюють діяльність адвоката;

• користуватися нормативними актами і довідковими матеріалами;

• самостійно поповнювати свої знання з навчальної дисципліни з урахуванням змін в законодавстві.

3. Організаційно-методичні вказівки

Основою викладання та вивчення курсу є глибоке засвоєння теоретичних положень, норм чинного законодавства, законів та правових актів з цієї навчальної дисципліни.

В організації навчального курсу використовуються всі види викладу матеріалу і форми контролю його засвоєння. Оволодіння курсом «Адвокатура України» передбачає отримання необхідних знань на лекціях і самостійно, а також у процесі роботи на семінарських заняттях і при виконанні практичних завдань.

Лекційний курс покликаний дати студентам необхідний рівень знань з дисципліни «Адвокатура України», так як його структурно-логічний зв'язок дозволяє кожному студенту зрозуміти значення теоретичного матеріалу для майбутньої практичної діяльності.

Практична частина вивчення курсу полягає у підготовці і проведенні практичних занять.

Самостійна робота студентів передбачає роботу над рекомендованою літературою, підготовку завдань, виступів на семінарських заняттях. Також метою самостійної роботи студентів є більш глибоке вивчення матеріалу, розвиток навичок і вміння узагальнювати отриманий матеріал і практичні результати, готування повідомлень, доповідей, рефератів.

На всіх видах навчальних занять «Адвокатура України» вивчається в тісному зв'язку з життям і діяльністю громадян та юридичних осіб, практичною діяльністю держави, його правоохоронних органів по зміцненню законності, захисту прав і законних інтересів громадян.

Питання для лекцій, семінарських занять, завдання на практичні заняття відпрацьовуються з урахуванням потреби практичної роботи адвоката, особливостей участі адвоката у кримінальному процесі, його представництва в цивільному процесі. Поряд з цим, використовуються огляди наукової періодики та юридичних джерел про знаменитих у минулому судових процесах.

На семінарських і практичних заняттях студенти розглядають теоретичні питання чинного законодавства, вирішують практичні завдання з дисципліни, складають зразки процесуальних документів, набуваючи, при цьому, вміння правильно використовувати нормативні акти у конкретних життєвих ситуаціях. Застосовуються також письмові тести для всієї групи, що містять 4-е, 5-ть питань, короткі до 7 хвилин реферати студентів на вільно обрані ними теми з публічним обговоренням і дискусією за результатами, навчальні судові процеси з детальним вивченням ролі адвоката у кримінальному, цивільному, господарському та адміністративному процесах.

На цих заняттях, а також у процесі консультацій, викладач не тільки виявляє ступінь засвоєння студентами навчального матеріалу, але і всіляко сприяє виробленню в них уміння розбиратися в чинному законодавстві та реалізації правової політики держави.

Вивчення курсу передбачає здачу заліку.

Програма курсу включає в себе 7 тем. Вона розрахована на 108 години, з них:

• на денному відділенні 36 аудиторних годин (20 лекційних, 16 семінарських), 36 годин самостійної роботи та 36 годин індивід. роботи;

Форма

Навчання

Курс

Семестри

Лекцій (година)

Практ.зан.

(семінар.) (година)

Індивід. робота

Самост.

робота (година)

Всього

годин

Заліки (семестр)

Бакалавр

(ДФН)

4

7

20

16

36

36

108

Д.З.

• на заочному відділенні 10 годин аудиторних (10 лекційних), 49 годин самостійної роботи та 49 годин індивід. роботи.

Форма

навчання

Курс

Семестри

Лекцій (година)

Практіч.

(семінар.) (година)

Самост.

робота (година)

Індивід. робота

Всього

годин

Заліки (семестр)

бакалавр ЗФН

5

9

10

-

36

36

108

+

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]