Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка 2к 1сем Цив. право (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
312.83 Кб
Скачать

Теми рефератів та доповідей:

  1. Співвідношення правоздатності та суб’єктивних прав фізичних осіб.

  2. Індивідуалізація фізичної особи.

  3. Підстави та правові наслідки обмеження цивільної дієздатності.

  4. Порядок здійснення цивільних прав та обов'язків недієздатних осіб.

Література до теми: [1;3;6;16;18;21;22; 41;5]

Практичне заняття «Фізичні особи як суб’єкти цивільного права» – 2 год.

Під час практичного заняття студенти вирішують задачі.

Задача 1

14-річний Олексій Дьомін поступив на роботу у товариство з об­меженою відповідальністю. Через декілька місяців до директора това­риства прийшов батько Дьоміна й розповів, що Олексій нерозумно вит­рачає свій заробіток: купує дуже дорогі речі, відвідує ресторани і т. д. В той же час сім'я зазнає матеріальних труднощів, оскільки в сім'ї крім Олексія є ще двоє маленьких дітей. До того ж мати Олексія є непрацез­датною за станом здоров'я. Директор з розумінням віднісся до проблем сім'ї і розпорядився видавати Олексію на руки лише частину заробітної плати, а іншу частину видавати його батькам.

Чи правильно вчинив директор?

Задача 2

Орчакова звернулася до суду с заявою про оголошення померлим її чоловіка. В заяві вона пояснила, що Орчаков був членом риболовець­кого підприємства і працював на сейнері майстром по обробленню риби. Дев'ять місяців тому він, знаходячись у стані алкогольного сп'яніння, випав із шлюпки і потонув. До заяви додавалися акт про нещасний ви­падок та постанова слідчого прокуратури про відмову в порушенні кри­мінальної справи за фактом загибелі Орчакова. Заявниця мотивувала своє прохання тим, що органи РАЦС відмовляють у реєстрації смерті її чоловіка без рішення суду.

Як повинен учинити суд?

Задача 3

Визнаний у встановленому законом порядку недієздатним грома­дянин Петров на протязі декількох місяців купував по одній кульковій ручці в день в одному й тому ж магазині. Призначена опікуном його дружина принесла до магазина всі придбані ручки і звернулася до ди­ректора магазину з вимогою повернути сплачені за них гроші.

Директор магазину відмовився виконувати вимоги дружини Пет­рова, посилаючись на те, що Петров укладав дрібні побутові угоди, які будь-який громадянин вправі укладати самостійно.

Вирішіть спір по суті.

Задача 4

Граючи у футбол А, м'ячем розбив скло у вікні у сусіднього будинку. Потім з'ясувалося, що А 15 років, проживає з піклувальником, і при цьо­му з 14 років працює кур'єром на пошті.

Хто в даному випадку буде відповідати за дії А?

Самостійна робота – 2 год.

Індивідуальна робота – 2 год.

Модульний контроль – 2 год.

Змістовий модуль іі. Юридичні особи як суб'єкти цивільного права

Тема 5.

Лекція: «Юридичні особи як суб'єкти цивільного права» - 2 год.

Семінар: «Юридичні особи як суб'єкти цивільного права» - 2 год.

План:

1. Поняття, ознаки юридичної особи. Вчення про юридичні особи.

2. Види юридичних осіб.

3. Способи створення юридичних осіб.

4. Припинення юридичних осіб.

Основні поняття теми: Юридична особа, цивільна правоздатність та дієздатність юридичних осіб, способи створення юридичних осіб, установчі документи, філії та представництва юридичної особи, відповідальність юридичної особи, припинення юридичної особи, найменування, місцезнаходження юридичної особи, господарські товариства, банкрутство, реорганізація, ліквідація.