Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рабМЕ_ред1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
700.42 Кб
Скачать

Тема 5. Світовий ринок товарів і послуг

Чинники, що визначають необхідність міжнародної торгівлі. Чинники та ознаки світового ринку. Еволюція форм ринку в умовах міжнародної торгівлі.

Рівновага на світовому ринку. Особливості сучасного світового ринку. Масштаб, структура та динаміка міжнародної торгівлі. Конкуренція на світових товарних ринках. Особливості торгово-економічних відносин розвинутих і країн, що розвивають­ся. Україна на світовому ринку товарів і послуг.

Продуктова та географічна структура міжнародної торгівлі. Класифікація товарів у системі світового товарообігу. Основні форми і методи торгівлі товарами. Товарообмінні операції. Посередництво в міжнародній торгівлі. Особливості проведення змагальних торговельних операцій на міжнародних біржах, аукціонах та під час міжнародних тендерів.

Ціноутворення в міжнародній торгівлі. Систематизація цін за умовами розра­хунків. Положення ринку, повноти обліку витрат, ступені фіксації, специфіці товарів і рівням інформаційної відкритості, формування фактурної ціни. Цінові знижки. Базис­ні умови постачання.

Інтернаціональна вартість, ціна. Фактори, що впливають на динаміку цін. Ціна в ринковій стратегії, конкурентноздатність товару. Методи визначення зовнішньоторговельної ціни. Трансферне ціноутворення.

Міжнародна торгівля послугами. Послуга як специфічний об'єкт товарообміну. Класифікація послуг у світовій торгівлі. Особливості надання окремих видів послуг з погляду територіального знаходження продавця і покупця. Масштаби, роль торгівлі по­слугами, її тенденції. Проблеми міжнародного регулювання торгівлі послугами. Торгівля інжиніринговими послугами. Ліцензії як предмет торгівлі. Умови ліцензійних угод.

Контрактне забезпечення торгівлі. Структура зовнішньоторговельного контракту.

Тема 6. Міжнародний науково-технічний обмін

Історія науково-технічного прогресу. Наукові досягнення як чинник міжнародної конкурентоспроможності на сучасному етапі.

Особливості міжнародного науково-технічного обміну. Істотні відмінності в рівнях технічного розвитку окремих країн. Переміщення застарілих технологій у найменш розвинені країни. Конкуренція в науці і техніці, промисловий та науковий шпіонаж. Випередження розвитку науки та техніки законодавчої бази з питань прав інтелектуальної власності.

Форми науково-технічного обміну: комерційний та некомерційний обмін. Форми та канали передачі технологій. Вигоди країни від отримання готової технології.

Тема 7. Міжнародна торгова політика

Принципи, суть і рівні регулювання міжнародних торговельних відносин. Поняття міжнародної торгової політики. Складові зовнішньоторговельної політики держави. Суть і сучасні форми протекціонізму.

Те­орія тарифів. Митний тариф, його складові та рівні. Функції митного тарифу. Види мита. Частковий та загальний рівноваговий аналіз в умовах митного тарифу для малої і великої економіки. Тарифний захист: аргументи “за” і ”проти”. Принципи визначення рівня митного оподаткування.

Нета­рифні бар'єри міжнародної торгівлі. Кількісні обмеження міжнародної торгівлі. Фінансові методи зовнішньоторговельної політики. Стандарти та прихованні заходи. Митні формальності і технічні бар'єри. Демпінг і антиде­мпінгові процедури в міжнародній торгівлі. Стимулювання експорту.

Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНК­ТАД). Генеральна угода з тарифів і торгівлі (ГАТТ), її роль у розвитку міжнародної торгівлі. Роль і місце СОТ у системі наднаціонального регулювання міжнародної торгівлі. Принципи та правила СОТ. Галузеві міжнародні об'єднання.