Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_posibn_FM_28_02.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.2.6. Аналіз співвідношення дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства

Співвідношення дебіторської і кредиторської заборгованостей для стійкого фінансового положення за інших рівних умов має бути близьким до одиниці. Така вимога пов'язана з тим, що іммобілізовані в дебіторську заборгованість кошти неефективно компенсувати за рахунок власних коштів. Дослідження цих показників доцільно проводити в такій таблиці:

Таблиця 1.9. Динаміка співвідношення дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства ( ___ рік)

Наймену-вання статей

На початок періоду

На кінець періоду

Наймену-вання статей

На початок періоду

На кінець періоду

Зміни (станом на кінець періоду)

Абс.

Відн.

Абс.

Відн.

Абс.

Відн.

Абс.

Відн.

Абс

Відн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Дз всього, в т.ч.

Кз всього, в т.ч.

1. За товари, роботи, послуги

1. За товари, роботи, послуги

2. По розрахунках

2. По розрахунках

3. Інша Дз

3. Інша Кз

1.2.7. Аналіз фінансової незалежності підприємства

У даному підрозділі визначається одна з важливих характеристик фінансового стану підприємства - його фінансова незалежність від зовнішніх джерел.

З цією метою обчислюється Коефіцієнт фінансової незалежності "автономії" (Кавт) як відношення загальної суми власних коштів до суми інвестованого капіталу (валюти балансу):

(5)

Практикою встановлено, що загальна сума заборгованості не повинна перевищувати суму власних джерел фінансування, тобто критичне значення Кавт = 0,5. Чим більше значення коефіцієнта, тим кращий фінансовий стан підприємства (менша залежність від зовнішніх джерел фінансування).

Для визначення фінансової стійкості розраховують коефіцієнт фінансової стабільності (Кфс), що характеризує співвідношення власних і позикових коштів:

(6)

Перевищення власних коштів над позиковими вказує на те, що підприємство має достатній рівень фінансової стійкості і відносно незалежне від зовнішніх фінансових джерел. Нормативне значення Кфс повинно бути більшим 1. Якщо Кфс менше 1, то потрібно з'ясувати причини зменшення фінансової стабільності (зниження обсягів виробництва і реалізації продукції (послуг), зменшення прибутку, необґрунтоване збільшення матеріальних запасів тощо).

Важливе значення у процесі аналізу джерел власних коштів має показник фінансового левериджу (Фл), який характеризує залежність підприємства від довгострокових зобов'язань і визначається як відношення довгострокових зобов'язань до джерел власних коштів:

(7)

Зростання значення Фл свідчить про зростання фінансового ризику, тобто можливість втрати платоспроможності. У такому разі більш детально аналізуються показники третього розділу пасиву балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]