Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМИ РЕФЕРАТІВ З СОЦІОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Тема 6. Соціологія культури

1. Характеристика масової культури та форми її прояву. Що є масова культура, на Вашу думку, - «зло» чи «добро» - для сучасного суспільства? Обгрунтуйте відповідь.

2. Проблеми відродження національної культури в Україні. Чи можна, на Вашу думку, вважати феномен двомовності в Україні основою цієї проблеми? Наведіть конкретні приклади.

Тема 7. Соціологія конфлікту

1. Девіантна поведінка як вияв асоціальності і причина соціальних конфліктів. Проблема злочинності у сучасному суспільстві. Чи можливе, на Вашу думку, остаточне подолання злочинності у суспільстві? Чому?

2. Особливості управління конфліктами у сучасному суспільстві. Переговори і компроміси як найбільш продуктивні шляхи вирішення соціальних конфліктів. Виділіть найбільш суттєві, на Вашу думку, причини розгортання соціальних конфліктів в Україні. У чому полягає їх специфіка?

Тема 8. Соціологія освіти

1. Проблеми реформування освіти в Україні. Чи є освіта, на Вашу думку, основою здобуття високого соціального статусу в українському суспільстві? Обгрунтуйте відповідь та наведіть конкретні приклади.

2. Еволюція освіти як соціального інституту у суспільстві. Зміст та проблеми альтернативної освіти у постіндустріальному суспільстві. Ваше бачення розвитку інституту освіти у найближчому майбутньому.

Тема 9. Економічна соціологія

1. Макроекономічна ситуація в Україні, її вплив на соціальну сферу. Виділіть «сильні» та «слабкі» сторони, на Вашу думку, національної економіки. Ваше бачення ідеальної економічної моделі для України.

2. Підприємництво в Україні: проблеми становлення і розвитку. Чому, на Вашу думку, середнє і дрібне підприємництво не стало основою національної економіки? Якими є перспективи покращення ситуації?

3. Проблема становлення середнього класу у сучасній Україні як основи стабільного розвитку суспільства. Як Ви вважаєте, чи можна стверджувати, що соціально-економічна підсистема українського суспільства має викривлений вигляд? Обгрунтуйте відповідь. Наведіть конкретні приклади.

Тема 10. Соціологія праці та управління

1. Проблеми формування трудової мотивації в сучасних умовах господарювання. Чому праця, на Вашу думку, сьогодні для більшості українців не є соціальною цінністю? Які є негативні наслідки цього явища і яким чином можна подолати його?

2. Проблема розвитку різних форм власності у сучасній Україні: соціологічний аналіз. Чому, на Вашу думку, українське суспільство не є суспільством власників? Які є негативні наслідки цього явища і яким чином можна подолати його?

Тема 11. Соціологія політики

1. Особливості соціально-політичного розвитку сучасної України. Соціальний вияв політичного відчуження як одна з основних проблем української політики. Ваше ставлення до проблеми політичного відчуження, чи можливе його подолання у найближчий час? Обгрунтуйте відповідь.

2. Портрет політичної еліти в сучасній Україні: соціологічний аналіз. Порівняйте загальні характеристики української та європейської політичних еліт. Сформулюйте власне ставлення до цієї проблематики.