Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практическая работа № 4 (укр).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
103.94 Кб
Скачать

Практична робота № 4 електронна пошта Загальні відомості

Електронна пошта (electronic mail, E-mail) це одна з перших і найбільш поширених послуг Інтернет. У світі налічується більше 200 мільйонів активних поштових скриньок, які не тільки забезпечують пересилання повідомлень між користувачами мережі (абонентами), а і служать в якості своєрідної бази даних документів, записів призначених зустрічей, новин.

До переваг електронної пошти відносяться:

Висока швидкість пересилання повідомлень. На обмін інформацією витрачається декілька хвилин, в той час як при використанні звичайної авіапошти на пересилання кореспонденції витрачається не менше тижня.

Економність. Одна сторінка тексту передається за долі секунди, а по телефону необхідно витратити декілька хвилин.

Не потребує миттєвої реакції. Під час обміну інформацією, особливо на іноземній мові, існує можливість обдумати і відредагувати відповідь.

Одночасне надсилання листів на декілька адрес. Дуже зручний спосіб для передачі запрошень, рекламних повідомлень тощо.

Передача файлів різного типу. За допомогою електронної пошти можна передавати текстові документи, малюнки, фотографії, звукові файли, пограми.

Активна реклама і маркетинг за допомогою електронної пошти нести з собою і негативні наслідки для одержувачів листів. Їх поштові скриньки засмічуються розсилками набридливої реклами (spamming). Постачальники поштових послуг пропонують різноманітні засоби для боротьби з spam-листами. А в поштові програми можна встановити спеціальні фільтри для заборони отримання листів від визначених адресатів.

Для того, щоб повідомлення було отримано, необхідно вказати електронний адрес одержувача.

Адреса електронної пошти (електронна адреса) – адреса абонента, що одержується ним при заключенні договору з провайдером або при створенні «поштової скриньки» на будь-якому із серверів, що пропонує цю послугу безкоштовно.

Електронний адрес складається з двох частин, розділених знаком @.

username@hostname.domain

username – це ім’я користувача. В якості його може використовуватися фамілія абонента, його ім’я або псевдонім, розділені крапкою, тире, символом підкреслення. Після нього ставиться відокремлювач @.

hostname – ім’я хоста комп’ютера що надає поштові послуги.

domain – доменний адрес – домен верхнього рівня, вказує частіше всього на регіон знаходження власника електронного адреса.

Приклад. webmaster@geci.cn.ua

Поштовий сервер – спеціальний комп’ютер, призначений для одержання, пересилання по мережі поштових повідомлень і зберігання інформації до вимоги. За допомогою поштового сервера проводиться управління сеансом зв’язку, перевірка достовірності інформації і паролів при запитах, підтримка довідників з адресами користувачів.

Поштова скринька – спеціально організоване місце на диску сервера для зберігання кореспонденції. При реєстрації поштової скриньки кожний абонент додатково, окрім поштової адреси, вказує свій індивідуальний пароль. Він необхідний в момент доступу до своєї поштової скриньки.

Передача поштового повідомлення від клієнта до свого постачальника поштових послуг серверу (SMTP), здійснюється за протоколом SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Потім інформація кодується і відправляється по мережі від одного сервера до другого, доки не досягне сервера вхідної пошти POP (Post Office Protocol) вашого одержувача. Після того, як одержувач встановить зв'язок з поштовим сервером, лист буде завантажено на його комп’ютер.

Як правило, один і той же сервер може виконувати функції обслуговування вихідних і вхідних повідомлень (як SMTP, так і POP).

Для організації роботи необхідно:

  • Вибрати сервер, що надає поштові послуги;

  • Зареєструватися в якості нового користувача, відповівши на запитання запропонованої анкети.

В результаті створюється особиста поштова скринька, для доступу до якої необхідно ввести Имя пользователя (Login або username) і пароль (password).

Наприклад, при реєстрації на поштовому сервері mail.ru з іменем користувача Stas електронний адрес поштової скриньки буде мати наступний вигляд: Stas@mail.ru

Пароль (password) – унікальна комбінація символів. На противагу username в якості пароля неможна вибирати своє ім’я або ініціали як в прямому, так і в зворотному порядку. Не рекомендується використовувати числа, рік народження або номер паспорту, назву вулиць. Рекомендується використовувати слова яких нема в словнику, наприклад, записати слово з помилкою, або перші літери якої-небудь фрази. Не варто встановлювати один і той же пароль на різних машинах.

Види робіт з електронною поштою – off-line (поза зв’язком) і on-line (на лінії, на звязку).

on-line – режим роботи при якому користувач під час сеансу зв’язку знаходиться в контакті з поштовим сервером, може безпосередньо зі своїми абонентами.

off-line – режим роботи, коли користувач підключається до поштового сервера лише для відправки (одержання) попередньо підготовленої кореспонденції.

На сьогодні тип роботи off-line являється найбільш поширеним. Ефективну роботу з електронною поштою в цьому режимі забезпечують поштові програми.

Поштові програми (поштовий клієнт) призначені для створення, відправки, одержання і пере адресації поштових повідомлень, дозволяє використовувати різне кодування, передачу вкладених файлів. Для кожного виду операційної системи існують різні поштові клієнти програми. В той же час існують багатофункціональні комплекси програми, що містять утиліти різного призначення – Web-клієнт (Браузер), почтовий клієнт, редактор HTML і інші. Наприклад, до складу Microsoft Internet Explorer входять Web-браузер, Outlook Express – програма для роботи з електронною поштою і телеконференціями, NetMeeting – програма для інтерактивного голосового звязку, FrontPage – програма для створення і публікації Web-сторінок, та інші сервісні прикладні програми.

Багато провайдерів інформаційних послуг надають клієнтам поштову скриньку безкоштовно, наприклад, можна зареєструвати поштову скриньку на серверах www.yahoo.com, www.yandex.ru, rambler.ru, mail.ru та інших.

Поштові послуги від різних провайдерів відрізняються об’ємом дискового простору для зберігання кореспонденції, запропонованими сервісними послугами. Для російськомовного Інтернету проблемою являється кодування кирилиці. В Росії історичні стандарти кодування російських літер неодноразово змінювалося. В електронній пошті і телеконференціях прийнятий стандарт KOI-8, а в операційній системі Windows останній стандарт – CP1251. Велика кількість вітчизняних безкоштовних поштових серверів використовує програми автоматичного визначення виду кодування і перекодування даних. Інші, наприклад, beep.ru, пропонує користувачу самостійно вибрати кодування. Якщо ж лист все ж таки виявився «зіпсованим», залишається знайти програму перекодування в Інтернет і самостійно «виправити» листа. На жаль, інколи перекодувати і відновити повідомлення не вдається.