Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
415.23 Кб
Скачать

УДК

ББК

Навчально-методичний комплекс курсу «Трудове право України» для студентів У курсу факультету історії і права, спец. історія та право. –Кіровоград, 2008. – 34 с.

Розробник : канд.іст.наук, доцент С.І.Поляруш.

Рецензенти:

Затверджено методичною радою КДПУ факультету історії та права

Протокол № від 2008 р.

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Трудове право України».

2. Мета і завдання вивчення курсу.

Трудове право - одна із самостійних галузей національного права України. Предметом трудового права є сукупність правових норм, які регулюють правові відносини осіб, що працюють, а також пов'язаних з ними суспільних відносин.

У період розбудови незалежної держави роль і значення трудового права значно зростає, що пояснюється особливостями економічного і соціального розвитку сучасного українського суспільства. До факторів, які впливають на нормотворчість у трудовому праві відносяться чітке визначення статусу та форм власності, зміна трудової правосуб'єктності державних підприємств, трудових колективів, профспілок, кооперативних, акціонерних та інших структур, розвиток товарно-грошових відносин.

Суттєво змінилися принципи трудового права, а також його важливі інститути (колективний і трудовий поговір, заробітна плата, трудові спори тощо).

Метою і завданням вивчення курсу є:

-дати студентам всебічні і ґрунтовні знання у сфері трудових відносин, які у ринкових умовах набули якісно нового наповнення і значення;

- навчити студентів користуватись джерелами трудового права, вміти використовувати їх у практичній діяльності, з урахуванням мобільності таких джерел, їх особливої ролі в регулюванні трудових відносин;

— вироблення принципово нового підходу до оцінки ролі і значення людини в системі трудових відносин.

Реалізувати зазначені завдання можливо лише при послідовному і сумлінному опануванні системою запропонованих знань.

Розроблений навчально-методичний комплекс розрахований на студентів У курсу факультету історії та права із загальною кількістю годин108, із них: 28 годин лекційного курсу, 24 годин семінарських занять, 56 годин самостійної роботи . Форма підсумкового контролю – екзамен.

3. Навчальна програма курсу

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ТРУДОВОГО ПРАВА.

Тема 1. Поняття, функції, метод і система трудового права.

Правове значення праці в сучасних ринкових умовах розвитку суспільства. Конституція України та інші норми права, їх роль в регулюванні праці.

Поняття трудового права. Трудове право як складова частина системи права України.

Предмет трудового права як самостійна галузь права: трудові відносини працівників та інші правовідносини, що тісно пов'язані з трудовими.

Особливості методу трудового права. Функції трудового права. Відмежування трудового права від таких галузей права, як: конституційне, цивільне, фінансове, адміністративне, право соціального забезпечення,

Система трудового права та її значення в регулюванні трудових відносин як самостійної галузі права. Система науки трудове право (далі -ТП).

Тема 2. Принципи трудового права

Поняття принципів трудового права та їх види. Загальні принципи трудового права, згідно з Конституцією України, КЗпП України, Законом України "Про зайнятість населення" та інші.

Співвідношення загальних принципів права із галузевими принципами ТП. Співвідношення принципів і норм права, в тому числі і норм трудового права України.

Зміст галузевих принципів трудового права та їх класифікація. Співвідношення принципів трудового права з принципами адміністративного права в регулюванні службово-трудових правовідносин працівників.