Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздатковий материал 1-3.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Вплив сексуальності на поведінку людини

Сексуальність, будучи комплексним поняттям, включає чуттєвість, інтимність, сексуальну орієнтацію, репродукцію.

Чуттєвість. Спроможність людини одержувати задоволення від того, як вона виглядає, сприймає світ, називається чуттєвістю. Чуттєвість дозволяє людині також відчувати задоволення від дотику до тіла іншої людини і навпаки. У роботі медичної сестри важливо звертати увагу на прояви чуттєвості, допомагаючи людям в індивідуальному догляді: миття, одягання, зачісування. Залежно від того, як вони відчувають себе, вони можуть і поводитися по-різному.

Частиною здорової сексуальності людини є добре ставлення до свого тіла. При догляді за людиною важливо: помічати будь-які зміни зовнішності, навіть нову сорочку або стрижку, і робити вашим підопічним компліменти з приводу їх зовнішнього вигляду; цікавитися, що він хоче одягнути, і заохочувати його вибирати одяг і взуття; звертати увагу на привабливі риси людини – її посмішку або сяючі очі, – яких не в силах змінити ні хвороба, ні вік. Медичні сестри повинні бути уважні до підопічних, які почувають себе не комфортно через зміну своєї зовнішності в зв'язку з хворобою, інвалідністю, фізичними вадами або старістю. Необхідно допомагати такій людині не звертати уваги на свої фізичні вади і робити акцент на її духовних якостях.

Медсестра повинна бути уважною, щоб не прийняти за сексуальний потяг щось, що тільки зовнішньо нагадує це. Наприклад, коли медсестра купає або підмиває чоловіка, у нього може настати ерекція. Це не обов'язково означає, що медсестра збуджує його або він думає про неї у сексуальному плані. Ерекція може означати, що в пацієнта повний сечовий міхур, або він думає про щось сексуально хвилююче, або почуває задоволення. Щоб розрядити ситуацію, треба заговорити про що-небудь стороннє або, не загострюючи на цьому уваги, продовжувати свою роботу.

Виконуючи свої обов’язки, медичні сестри повинні адекватно реагувати на вияви чуттєвої прихильності з боку пацієнтів. Медсестра повинна дати зрозуміти, що вона не припускає сексуальних стосунків, але що пацієнт їй, проте, подобається.

Інтимність. Потреба і спроможність відчувати близькість іншої людини і викликати взаємність називається інтимністю. Інтимність не завжди включає сексуальні стосунки. Якщо медсестра помітить, що пацієнт соромиться просити сприяння у створенні інтимних умов для себе і своїх партнерів, їй слід, ідучи, казати, коли повернеться, і завжди стукати в двері, не входити, не дочекавшись відповіді.

Сексуальна орієнтація. Медичні сестри доглядають за різними людьми, включаючи і гомосексуалістів. Проте, незалежно від того, що ви як фахівець дізналися про гомосексуальність підопічного і як би ви не ставились до "блакитних" і "лесбіянок", ви повинні обслуговувати усіх людей з однаковою повагою й увагою.

Репродукція. Фізичні й емоційні аспекти вагітності, народження дітей, а також попередження небажаної вагітності є частиною процесу репродукції. Статевий акт – також частина репродуктивного процесу. Використання сексу або сексуальності для впливу на інших людей називається сексуалізацією. Однією з форм сексуалізації, яка трапляється на роботі, є сексуальне переслідування або сексуальні домагання. Вплив на осіб похилого віку та інвалідів, коли їм відмовляють у праві на сексуальне життя, називається сексуальним пригніченням. Наприклад, це може проявитись безпідставною відмовою закрити двері, щоб забезпечити самотність для сексуальної активності людини.