Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод педаг фвв,псих курс 13.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Міністерство ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НаціональнА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра прикладної педагогіки та роботи з персоналом

Навчально-методичний комплекс

навчальної дисципліни

ПЕДАГОГІКА

з підготовки курсантів (студентів) за освітньо-кваліфікаційним рівнем „бакалавр”

галузі знань 0301 Соціальні науки

з напрямків підготовки 0401 "Психологія”

зі спеціальності 6.040100 “Психологія

Автори:

Ніколенко Д.О. професор кафедри психологічних дисциплін, доцент, кандидат психологічних наук

Затверджено

на засіданні кафедри протокол №___

від «_____» ___________ 20__ р.

КИЇВ 2012

ЗМІСТ

  1. Опис навчальної дисципліни.

  2. Анотація навчальної дисципліни.

  3. Структурно-логічна схема вивчення навчальної дисципліни.

  4. Тематичний план.

  5. Робоча програма навчальної дисципліни.

  6. Основні поняття навчальної дисципліни.

  7. Навчально-методичний комплекс.

1. Опис навчальної дисципліни

(ОКХ, ОПП)

Курс

Напрям, підготовки (спеціальність), освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни (спецкурсу)

Семестр: 1

Кількість залікових кредитів, відповідних ECTS: 2,5

Кількість модулів: 3

Напрям підготовки (спеціальність): Психологія.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Код: 0401

Тип: нормативна

Загальна кількість годин: 90

Лекції: 18

Семінарські заняття: 28

Практичні заняття: 26

Індивідуальна робота: 18

Самостійна робота: 18

Форма підсумкового контролю: екзамен

  1. Анотація навчальної дисципліни анотація до навчальної дисципліни педагогіка.

Предметом навчальної дисципліни «Педагогіка» є система науково-педагогічних знань про теоретико-методологічні засади загальної педагогіки, її структуру та особливості, методи та принципи навчання і виховання на різних етапах формування особистості, сучасні підходи до аналізу соціально-педагогічних явищ.

Науково-теоретичною базою навчальної дисципліни є загальнофілософські принципи та концепції проблемно-діяльнісного навчання у вищому навчальному закладі спрямованого на збереження і розвиток творчого потенціалу курсанта.

В основі викладання курсу лежать ідеї гуманізації освіти, педагогіки співробітництва, ціннісний і діяльнісний підходи до вивчення проблем навчальної дисципліни.

М е т о ю вивчення дисципліни є оволодіння знаннями про теоретико-методологічні засади загальної педагогіки, її особливості, місце в загальній системі психолого-педагогічних дисциплін, формування вмінь та навичок аналізу соціально-педагогічних явищ та застосування набутих знань на практиці.

Дана навчальна дисципліна є частиною професійної підготовки психолога. Вона посідає чільне місце серед гуманітарних та суспільних дисциплін при підготовці майбутніх фахівців для закладів освіти, правоохоронних органів, організацій та на виробництві і виконує такі головні функції:

  • пізнавальну – формує у курсантів систему наукових педагогічних знань про сучасні принципи і методи педагогічної діяльності, форми, засоби формування та розвитку особистості;

  • виховну – виховує у курсантів стійкий пізнавальний інтерес до обраної спеціальності, гуманне ставлення до людини як найвищої соціальної цінності, відповідальність та патріотизм.

На рівні глибокого усвідомлення і міцного запам'ятовування курсант повинен

з н а т и:

– визначення процесів навчання та виховання як атрибуту будь-якого суспільства і людської діяльності у різних соціальних інсти­туціях, їх предмет та місце у загальній структурі педагогіки;

– основні закономірності навчання та виховання і пов’язані з ними принципи педагогічної діяльності;

– методи та прийоми навчання і виховання, їх систематизації та технологічні модифікації;

– об’єкти виховного впливу та навчання (особистість, група, колектив, великі соціальні спільності), форми навчально-виховного процесу;

– особливості завдань, змісту, організації та методичну специфіку навчального процесу та різних напрямків виховання (розумове, моральне, правове, естетичне, трудове, фізичне та валеологічне) і також самовиховання.

Студент повинен в м і т и:

- впроваджувати набуті знання на практиці;

  • організовувати навчально-виховний процес;

  • застосовувати адекватні прийоми і методи в навчально-виховній діяльності;

  • планувати і реалізовувати систему заходів спрямованих на саморозвиток і самовдосконалення особистості;

  • давати наукову педагогічну характеристику особистості учня, студента, курсанта, учнівського і студентського колективів;

  • організовувати творчий пошук шляхів вирішення проблемних педагогічних ситуацій;

  • аналізувати проблемні педагогічні ситуації та здійснювати адекватний педагогічний вплив на об’єкт (суб’єкт) виховання.

Навчальний курс дисципліни складається з лекційних, семінарських і практичних занять.

З метою якісного виконання головних завдань навчально-виховного процесу застосовується поєднання проблемно-діяльнісної, інформаційної та кредитно-модульної технологій вивчення курсу.

Під час самостійної роботи курсанти вивчають окремі питання, які не розглядаються на заняттях під керівництвом викладача. В процесі самостійної роботи курсанти вдосконалюють вміння працювати з літературою, творами видатних педагогів, педагогічною пресою.

Ефективне використання навчального часу певною мірою залежить від методів навчання, вибір яких самостійно здійснює викладач, виходячи з рівня підготовки студентів, виду занять, їх матеріального забезпечення та особистої методичної підготовки.

Лекції навчального курсу мають проблемно-пошукову спрямованість, орієнтують курсантів на подальшу самостійну роботу. На семінарських заняттях курсанти поглиблюють знання з фундаментальних питань курсу шляхом опрацювання рекомендованої літератури, підготовки доповідей та рефератів, розв’язання проблемних завдань і педагогічних ситуацій, використання тестових завдань. Практичні заняття передбачають використання активних методів навчання, ділових ігор, моделювання педагогічних ситуацій.

З метою виявлення рівня оволодіння курсантами навчальним матеріалом і стимулювання самостійної роботи здійснюється поточний і підсумковий контроль. Поточний контроль проводиться у вигляді контрольних та самостійних робіт на практичних та семінарських заняттях, тестуванні на модульному контролі та ін.. Підсумковий контроль здійснюється у вигляді екзамену, який проводиться наприкінці вивчення навчального курсу.

Інформаційне і методичне забезпечення самостійної роботи курсантів здійснюється на основі навчальної і навчально-методичної літератури, яка є в бібліотеці університету та методичному кабінеті кафедри, навчальних і науково-популярних фільмів, навчально-контрольних програм з використанням інформаційних технологій, індивідуальних і групових консультацій.