Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 2.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 4.8. Будівлі і споруди для зберігання і ремонту

сільськогосподарської техніки.

Питання:

1.Загальні відомості.

2.Склад основних виробничих і допоміжних приміщень.

3. Об’ємно – планувальні і конструктивні вирішення будівель для зберігання і ремонту техніки.

В теперішній час в сільському господарстві прийняті такі види ремонтних підприємств:

  • пункти технічного обслуговування в бригадах сільськогосподарських підприємств – для технічного огляду тракторів, комбайнів, с/г машин і обладнання скотарських ферм , а також для ремонту нескладних с/г машин;

  • центральні ремонтні майстерні с/г підприємств – для проведення ремонту і технічного обслуговування тракторів, землерійної та меліоративної техніки, с/г машин і обладнання тваринницьких ферм та поточного ремонту автомобіля;

  • гаражі з профілакторіями на центральних усадьбах – для зберігання і проведення технічного обслуговування автомобілів;

  • спеціалізовані ремонтні майстерні , цехи і заводи – для капітального ремонту тракторів, автомобілей, комбайнів, їх вузлів та агрегатів, металоріжучих станків, генераторів, електродвигунів, обладнання скотарських ферм, а також виконання робіт по централізованому відновленню відпрацьованих деталей та виготовленню ремонтно- технологічного обладнання;

  • майстерні загального призначення- для виконання всіх заказів с/г підприємств по ремонту і технічному обслуговуванню машин та обладнання ;

  • станції технічного обслуговування автомобілей. До складу ремонтних майстерень для технічного обслуговування та ремонту тракторів, комбайнів і автомобілей входять: відділення розбірно - мийні, для ремонту та збірки тракторів, для ремонту та збірки комбайнів, для ремонту обладнання скотарських ферм, відновленню деталей та допоміжні ділянки. Приміщення для зовнішньої мийки механізмів, а також деревообробні цехи звичайно розміщують в окремих будівлях.

До складу авторемонтних заводів і цехів входять слідуючі виробничі відділення та ділянки: розбірно-мийне, ремонту автомобілей, ремонту та збірки двигунів, відновлення деталей, ремонту силового електрообладнання, ремонту рам, кузовів, кабін.

До складу виробничих приміщень комбойноремонтних заводів входять відділення для ремонту комбайнів, для ремонту двигунів, відновленню деталей, допоміжні ділянки.

Одноповерхові виробничі будівлі ремонтних підприємств блокують з прибудованими до них будівлями з адміністративно-побутовими приміщеннями, склад яких визначають згідно діючих норм.

При проектуванні ремонтних підприємств необхідно враховувати слідуючи вимоги: забезпечення прямоточності виробничого процесу; дотримання найкоротших шляхів проходження деталей, що обробляються і ремонтуються, та зменшення грузооберту підприємства; виключення зустрічних і перехресних грозових потоків; розміщення відділень зі шкідливими викидами та небезпечних в пожежному відношенні, біля зовнішніх стін будівлі і максимальна уніфікація ширини та висоти прольотів.

При плануванні ремонтних заводів, цехів та майстерень перш за все необхідно враховувати умови освітлення приміщень денним світлом та вплив підйомно-транспортного обладнання на конструктивне рішення ,також повинні враховуватись умови пожежної безпеки та вимоги до умов праці і перебування людей в приміщенні, згідно трудовому законодавству.

Вихідними матеріалами для компонування плану ремонтного підприємства є схема технологічного процесу, яка відображає послідовність виробничих операцій та функціональні зв’язки між окремими приміщеннями. План будівлі повинен мати просту форму, без виступів, які збільшують периметр зовнішніх стін або ускладнюють конструктивну схему будівлі.

Для ремонтних підприємств застосовують будівлі з різною кількістю прольотів по12 та 18м, залежно від призначення.

Будівельні конструкції промислових будівель ремонтних заводів, цехів та майстерень, а також центральних майстерень господарств вирішують з використанням для каркасів, вертикальних огороджень, суміщених покриттів та інших частин і елементів будівлі збірних залізобетонних виробів заводського виготовлення з використанням місцевих матеріалів.

Трактори та комбайни зберігаються в закритих неопалювальних гаражах, причепи сільськогосподарських машин під навісом або на відкритих площадках.

Так як трактори та комбайни мають різні габарити, тому для їх зберігання будують окремі гаражі з урахуванням розмірів машин, способів розстановки їх на місцях зберігання та умов вводу та виводу із приміщення.

За звичай гаражі для зберігання тракторів і комбайнів мають одне загальне приміщення , яке не розділюється перегородками .

Відстань між тракторами або комбайнами та елементами будівель не нормується і встановлюють типовими проектами з урахуванням прийнятих конструктивних рішень. Загальні розміри гаражів, навісів та площадок визначають в залежності від кількості розміщених в них тракторів, комбайнів та сільськогосподарських машин. Гаражі та навіси будують із місцевих матеріалів або уніфікованих збірних залізобетонних конструкцій. В господарствах гаражі будують на 7,10, 20, 25,40 і більш автомобілів. До складу таких гаражів можуть входити: опалювальні приміщення для теплої стоянки чергових автомобілів; неопалювальні приміщення для холодної стоянки автомобілів; профілакторій для проведення профілактичного догляду та нескладного ремонту автомобілів в кооперації з ремонтною майстернею. Інколи при гаражах є відкриті площадки з твердим покриттям для стоянки автомобілів та причепів. Згідно протипожежної безпеки ці площадки повинні знаходитися від будівлі гаража не менш ніж за 10м. Для зовнішньої мийки автомашин на деякій відстані від гаража, улаштовують мийну естакаду.

Питання для самоперевірки

1. Назвіть види будівель і споруд для зберігання і ремонту сільськогосподарської техніки.

2. Назвіть основні виробничі і допоміжні приміщення.

3. Охарактеризуйте об’ємно планувальні і конструктивні рішення будівель для зберігання і ремонту техніки.

Література: Л 12 ст.472 - 477.

ВИСНОВКИ

В 2003 – 2004 н. р. студенти денного і заочного відділень, вивчаючи дисципліну ,,Сільськогосподарські будівлі і споруди” користувались навчальними посібниками. ,,Конспект – лекцій з дисципліни ,,Сільськогосподарські будівлі і споруди”.

В посібнику в строгій послідовності стисло, лаконічно викладено навчальний матеріал, ілюстрований малюнками і таблицями.

Після кожної теми поставлені конкретні питання для самоперевірки знань.

Студенти користувались навчальним посібником при самопідготовці до занять, при самостійному вивченні, при підготовці до модульного і залікового контролю знань.

Студенти заочники використовують посібник при виконанні домашньої контрольної роботи.

Навчальний посібник відіграє вирішальну роль при самостійному вивченні:

а – детально розроблені теми для самостійного вивчення теоретичного матеріалу;

б – малюнки дають можливість на протязі вивчення матеріалу дисциплін самостійно виконувати ескізи з курсового проекту.

Зміст першого розділу ,,Основні положення проектування сільських населених пунктів” дає можливість студентам виконувати генеральні плани.

Другий розділ ,,Конструкції сільськогосподарських будівель і споруд” дозволяє самостійно визначитись з конструктивними схемами будівель, об’ємно – планувальними рішеннями, підібрати конструктивні елементи будівель.

Вивчення третього і четвертого розділів ,,Будівлі і споруди для тваринництва і птахівництва”, ,,Будівлі і споруди для зберігання, обробки та переробки сільськогосподарської продукції.

При наявності комп’ютерів в дома і в закладі студенти денного та заочного відділень використовували матеріали посібника на електронних носіях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]