Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

Тема 3. Політична і правова думка в Україні (6 год)

Питання держави і права у період Київської Русі. Політичні й правові традиції Запорозької Січі. Конституція П.Орлика.

Визвольні ідеї Г.Сковороди, Т.Шевченка, М.Коцюбинського, П.Мирного, Л.Українки, І.Франка.

Вплив політико-правових поглядів Б.Антоновича, В.Винниченка, Б.Грінченка, М.Грушевського, М.Драгоманова, О.Кістяківського, М.Костомарова, П.Куліша, Д.Яворницького на розвиток громадських рухів в Україні. Ліберально-опозиційна думка ХІХ – початку ХХ ст. Специфіка українських ліберально-монархічних, ліберально-земських і ліберально-народницьких ідей. Українська думська громада і Центральна Рада: ідеали та реальність.

Соціально-політичні вчення українських гуманістів у першій половині ХХ ст. Українська політико-правова думка в умовах тоталітаризму. Політичні ідеали української діаспори.

Роль політико-правових ідей в ухваленні актів державного суверенітету України.

Тема 4. Влада як суспільне явище. Основні види політичних режимів (5 год)

Поняття влади як соціального феномена. Основні сфери прояву влади: економічна, соціальна, політична, ідеологічна. Процес формування державної влади у період розпаду первіснообщинного ладу. Трансформація патріархальних структур влади. Основні етапи формування української державності.

Історичні типи державної влади. Особливості влади і Україні в різні історичні періоди.

Взаємовідносини виконавчої, законодавчої і судової влади. Роль права в регулюванні державної влади.

Політичний режим як метод здійснення державної влади.

Демократичні і антидемократичні політичні режими, їх різновиди, Демократичні принципи і процедури, характерні для сучасного світу.

Тема 5. Політичне життя, громадянське суспільство і Демократія (6 год)

Місце політичної надбудови у структурі суспільно-економічної формації. Зміст категорії “політичне життя”.

Політична система: її компоненти та структура. Типи сучасних політичних систем. Держава як основа й універсальна політична організація суспільства. Характеристика державної влади в Україні. Проблеми переходу від командно-бюрократичної, тоталітарної політичної системи до демократичної.

Характерні риси правової держави. Формування громадянського суспільства. Демократія і свобода як загальнолюдські цінності сучасної цивілізації. Проблеми демократизації у різних країнах світу.

Україна в умовах демократизації всіх сфер життя. Диференціація інтересів і розмежування політичних сил. Подолання політичних сутичок і конфліктних ситуацій.

Тема 6. Політичні партії та громадські рухи (6 год)

Суть політичних партій та їх роль у політичній системі суспільства. Генезис політичних партій і партійних систем. Вплив загальноісторичних та ідеологічних умов на діяльність політичних партій. Кваліфікація партій і партійних систем. Політичні партії в Україні.

Соціальні потреби і способи виникнення громадських організацій і рухів. Поняття “громадська організація” і “громадський рух”. Види і форми громадських об’єднаннь. Нові соціальні рухи, які з’явилися у сучасному світі. Громадські організації і рухи в Україні.

Місце молодіжного руху в соціально-політичному житті суспільства. Молодіжний рух в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]