Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нова методичка з курсового 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

2.2. Опис конструкції пакувальної машини. Технічна характеристика

У цьому розділі проводиться опис конструкції пакувальної машини та основних її функціональних вузлів. При описі конструкції слід звернути увагу на взаємне розташування та кріплення робочих органів.

Технічну характеристику необхідно подавати у вигляді таблиці. В таблицю рекомендується подавати такі дані: відомості про продукт, що пакується, та тару (пакувальний матеріал), продуктивність машини, потужність приводу, габаритні розміри та масу пакувальної машини.

2. Конструкторська частина

2.1. Опис кінематичної (пневматичної) схеми пакувальної машини

Кінематична схема - це зв'язана послідовність кінематичних ланок, яка при передачі руху від його джерела забезпечує всі необхідні рухи всіх основних і допоміжних органів при найменшій кількості передавальних механізмів, джерел руху, найпростішому контурі і раціональних зв'язках.

Опис кінематичної схеми прийнято починати з того, яким чином рух від двигуна передається на функціональні вузли машини. При цьому слід послідовно описувати всі зв'язки і вказувати їх тип на основі характеристики: тип передачі (пасова, ланцюгова тощо) та її характеристики (передаточне число, модуль зубів тощо) спосіб встановлення та траєкторію руху основних деталей та вузлів. Такий опис повинен завершуватись характеристиками руху робочих органів пакувальної машини. У випадку, коли розглядається складна кінематична схема, опис якої є дуже громіздкий, по узгодженню з керівником курсового проекту допускається описувати лише вибрані кінематичні ланки.

В цьому розділі курсового проекту необхідно також привести кінематичні розрахунки ланки передачі руху від двигуна до проектованого вузла.

Наприклад, для визначення частоти обертання ведучої зірочки пластинчастого транспортера (див. додаток 8), автомату для дозування пастоподібних продуктів, отримуємо:

де і – максимальна і мінімальна частота обертання ведучої зірочки пластинчатого транспортера відповідно;

і – мінімальне та максимальне передавальне співвідношення варіатора;

– передавальні відношення редуктора, ланцюгових та зубчатих передач.

2.2. Розробка конструкції вузла пакувальної машини3

2.2.1. Порівняльний аналіз проектованого вузла із 1-2 конструкціями вузлів машин-аналогів. Переваги та недоліки. Рекомендації щодо покращення

Виконання даного розділу слід починати із порівняльного аналізу заданого функціонального вузла із аналогічними конструкціями вузлів машин-аналогів. При цьому, до уваги беруться такі критерії: тип конструкції, продуктивність, надійність, простота конструкції, матеріало- та енергомісткість, габаритні розміри, ремонтопридатність, зручність налагодження та керування Конструкції вузлів машин-аналопв наводяться у пояснювальній записці. Запропонувати шляхи удосконалення конструкції проектованого вузла.

2.2.2. Опис конструкції і роботи проектованого вузла

Виконання цього розділу рекомендується починати з опису конструкції проектованого вузла пакувальної машини. Основний акцент необхідно зробити на склад, взаємне розташування і кріплення окремих елементів проектованого вузла. Опис роботи функціонального вузла проводиться, починаючи з привідної частини. Тут необхідно вказати, від якого джерела руху приводиться в дію ведучий елемент вузла. Вказати основні параметри (швидкість руху, частоту обертання або коливань, кут повороту, хід та інші) та характер (обертальний, зворотно­поступальний, коливальний тощо) його руху. Далі, користуючись кінематичною схемою вузла, потрібно послідовно описувати спосіб і засоби передачі руху від ведучого до виконавчих елементів. Рекомендується також описати спосіб змащування відповідних елементів вузла.