Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до контрольної роботи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
654.85 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

КАФЕДРА ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ

НАУКОВІ ОСНОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Методичні рекомендації і завдання

для виконання контрольної роботи

студентів спеціальності 8.03050901 “Облік і аудит”

Затверджено

на засіданні кафедри обліку та аналізу

Протокол № 1 від 25 серпня 2011 р.

Львів - 2011

Наукові основи бухгалтерського обліку: Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи студентів спеціальності 8.03050901 “Облік і аудит” / Укл.: І. Й. Яремко, Т.М. Бойчук. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2011. – 38с.

Укладачі: Яремко І. Й., д.е.н., проф.

Бойчук Т.М., асист.

Відповідальний за випуск: Чубай В. М., к.е.н., доц.

Рецензенти: Ковалюк О. М., д.е.н., проф.

Пилипенко Л.М., к.е.н, доц.

ВСТУП

Бухгалтерський облік, як наукова і прикладна дисципліна упорядковує інформацію про облікові об’єкти і показники фінансової звітності підприємств на різних етапах розвитку економіки. Попри те, система бухгалтерського обліку та фінансовї звітності базується на фундаментальних засадах та принципах агрегування синтетичних показників первинної інформації. Знання про облікові об’єкти, їх еволюція, адаптивність економічним умовам включаються в систему понять та категорій, які стають науковими.

Теоретично доведені й апробовані практикою підходи до відображення певних об’єктів обліку входять у міжнародну і вітчизняну ситандартизацію. Звідти випливає важливість знання закономірностей базових дефініцій, які ґрунтуються на канонічних постулатах подвійної бухгалтерії і регламентацій фінансової звітності та приведені у відповідність проявам реальної економіки; зання бухгалтерських і балансових теорій (динамічна, статична, органічна) є важливою складовою вивчення наукових основ бухгалтерського обліку.

Метою виконання контрольної роботи з дисципліни «Наукові основи бухгалтерського обліку» є розкриття студентами засвоєних знань теоретичного матеріалу; вміння здійснювати порівняльний аналіз еволюції облікових об’єктів. У роботі студентами розкривається співставлення різних підходів і концептуальних засад облікових моделей до відображення фінансово-господарської діяльності підприємства в обліковій системі та звітності. Набуття практичних навиків формування інформації в обліку згідно чинної законодавчо-нормативної бази на підприємствах усіх форм власності.

Завданням контрольної роботи є:

  • зозкриття та узагальнення теоретичних аспектів (методів, принципів, форм) бухгалтерського обліку;

  • вироблення навиків використання принципів групування господарських ресурсів (активів) підприємства та джерел їх фінансування (капітал, зобо­в’язання);

  • формулювати адаптивну будову балансу і основні способи групування його статей, ознайомитися з видами бухгалтерських балансів;

  • характеризувати і аналізувати структуру складання бухгалтерського балансу як елемента методу бухгалтерського обліку і форми фінансової звітності;

У результаті виконання контрольної роботи студенти повинен розкрити зміст теоретичного питання та зробити належні висновки з проблематики, дати обґрунтовані відповіді на тестові завдання та навести правильний розв’язок задачі.

При виконання контрольної робоит студент повинен враховувати основні особливості ведення обліку на підприємствах, використовувати існуючу методику застосування плану рахунків, реєстрів обліку з метою складання звітності, засвоїти логіку й методологію наукових обґрунтувань при формуванні об’єктів обліку. Увага акцентується на принципово важливих питаннях обліку, які мало залежать від кон'юнктурних змін і поточних регламентацій (стандартизованих в законодавстві й нормативних актах), що регулюють правила обліку, визначають підходи до визнання і відображення об'єктів в обліковій системі і фінансовій звітності.