Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4_-_Koliziyni_normi_v_mizhnarodnomu_privat...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
35.9 Кб
Скачать

5. Уніфікація колізійних норм.

Уніфікація (unie facere - робити єдиним) МПрП права - це процес створення та прийняття однакових, тобто уніфікованих норм у державах з відмінними правопорядками.

На першому етапі досягається угода між державами з приводу однакового регулювання визначених відносин, оформлюваних міжнародним договором, у якому містяться правові норми, призначені для регулювання цих відносин. На першій стадії створюється комплекс відповідних правових норм у формі міжнародного договору і держави беруть на себе міжнародно-правові зобов’язання забезпечити їхнє застосування.

Друга стадія зв’язана зі сприйняттям міжнародно-правових норм національним правом. У результаті в національному праві різних держав з’являються уніфіковані норми, тобто однакові, що цілком збігаються по змісту. Ці норми мають силу національного права, що включає і відповідають національно-правовій системі, а також їхнього примусового виконання. Сприйняття міжнародно-правових норм національним правом називається або трансформацією або національною імплементацією. Обидві стадії передбачаються тими правовими формами, що притаманна двом правовим системам: по-перше, міжнародно-правовим договором, по-друге, національно-правовими актами (законами і підзаконними актами).

Уніфіковані норми можна поділити за такими критеріями:

* За предметом правового регулювання:

  • уніфіковані матеріальні норми, зміст цієї уніфікації полягає в тому, що правовідносини регулюються безпосередньо юридичними нормами тобто нема потреби у відсиланні до права іноземної держави,

  • уніфіковані процесуальні норми,

  • уніфіковані колізійні норми,

  • змішана уніфікація;

* За характером дії поділяють:

  • імперативні;

  • диспозитивні.

Уніфікації бувають:

Універсальні, багатосторонні - (Наприклад, Варшавська конвенція про перевезення);

Регіональні, локальні – (Наприклад, Мінська конвенція про правову допомогу у цивільних, кримінальних і сімейних правовідносинах, 1993 року);

Двосторонні – угоди, які укладаються між двома державами з питань урегулювання правовідносин з спірних питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]