Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1 Туризм як обєкт статистичного вивчення...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 1. ТУРИЗМ ЯК ОБ’ЄКТ СТАТИСТИЧНОГО ВИВЧЕННЯ

    1. Предмет і завдання статистики туризму

Бурхливий розвиток туризму сьогодні обумовлений багатьма чинниками економічного, соціального, чисто фізіологічного порядку. Людина, з одного боку, має можливість подорожувати, а з іншого, мусить активно відпочивати задля відновлення сил, підтримки здоров’я та емоційного стану.

Покращення економічного становища кожної родини безумовно сприяє зростанню попиту в туризмі. Але цей процес взаємопов’язаний – збільшення туристичних потоків у регіон, а таким чином, і матеріальних ресурсів, стимулює його економіку й підтримує мешканців.

Усі процеси, пов’язані з рухом матеріальних, людських ресурсів, мають бути проаналізовані. В основу практично всіх досліджень як внутрішнього, так і міжнародного туризму полягають статистичні дані.

На сьогодні статистика туризму охоплює величезне коло питань. Статистичні дослідження проводять для того, щоб виявити, як туризм впливає на економіку країни, на платіжний баланс, а також для виявлення основних напрямків та тенденцій розвитку туризму для планування його матеріально-технічної бази, проведення маркетингових досліджень та просування продукту до потенційних споживачів. Тому питання статистичного обліку є одними з центральних у вивченні сфери туризму.

Предметом статистики туризму є кількісний бік явищ і процесів у сфері туризму в тісному зв’язку з якісним боком у певних умовах місця та часу.

Туризм – сфера діяльності, яка несе певні вигоди економіці регіону. Критерії економічних вигод країни (регіону) від розвитку туристичної діяльності такі:

  • особисті доходи (заробітна плата працівників туристичної та суміжних галузей);

  • зайнятість (робочі місця в галузі туризму та суміжних галузях);

  • комерційні доходи (валові надходження, що створюються завдяки витратам туристів, чистий прибуток підприємств туристичної та суміжних галузей);

  • державні доходи (податки, збори, доходи державних підприємств);

  • частка туризму у формуванні валового внутрішнього продукту;

  • надходження іноземної валюти (вплив на платіжний баланс).

Таким чином, сферою туризму треба керувати, а для цього потрібне чітке статистичне оцінювання всіх процесів, що характеризують цю сферу. Тому на неї покладено такі завдання:

  • організація та проведення статистичного спостереження в туризмі;

  • удосконалення системи показників у цій сфері;

  • аналіз динаміки та структури туристських потоків;

  • аналіз забезпеченості туризму матеріальними, фінансовими, трудовими ресурсами;

  • аналіз розвитку туристської інфраструктури: засобів з розміщування туристів, харчування, транспортних засобів та ін.;

  • аналіз фінансового стану підприємств туризму;

  • аналіз доходів і витрат міжнародного туризму;

  • аналіз внеску туризму в економіку країни.

Окремо зупинимося на завданні статистики туризму, пов’язаному із аналізом тенденцій розвитку туризму як явища та оцінкою впливу різних факторів на показники туризму. Факторами розвитку туризму є як природно географічні, політичні, вплив яких статистичними методами оцінити важко, так і фактори, вплив яких можна оцінити за допомогою методів статистики. До них належать, перш за все, демографічні фактори, такі як: зміна загальної чисельності, у тому числі чисельності міського населення як одного з основних споживачів послуг туризму, зміна статевої та вікової структури населення тощо. Величезний вплив на туризм оказують соціально-економічні фактори його зростання - зміна доходів населення, зміна вартості витрат на послуги туризму (збільшення тарифів на транспортні послуги, енергоносії, харчування), зростання тривалості вільного часу, тривалості відпусток, зростання рівня освіти. Безумовно розвитку туризму сприяють матеріально-технічні, пов’язані з розвитком засобів розміщування, транспорту, підприємств харчування, роздрібної торгівлі, тобто інфраструктури туризму, фактори.