Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій з ОП ДВ_верстка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

3. Перша допомога при опіках

Опік — це ушкодження тканин шкіри внаслідок дії тепла

Опіки підрозділяються на термічні, що виникають внаслідок дії вогню, пари, гарячих предметів; хімічні, що виникають внаслідок дії кислот і лугів та електричні.

За наслідками ураження опіки поділяються на чотири ступені: І — шкіра почервоніла, набрякла; ІІ—з’явилися пухирі; ІІІ — шкіра відмирає; ІV — відмирають і обвуглюються м’язи, сухожилля, обвуглюються кістки.

При опіках перш за все потрібно припинити дію уражаючого чинника. Потім необхідно зняти одяг і забезпечити доступ до ураженого місця. При незначних термічних опіках потрібно охолодити водою.

При хімічних опіках уражені місця необхідно відразу промити великою кількістю холодної проточної води протягом 5-10 хвилин. Після цього при опіках шкіри кислотою на уражене місце накладають пов’язку просочену 5% розчином питної соди, а при опіках лугом — пов’язку просочену 2% розчином оцтової чи борної кислоти.

4. Перша допомога при ураженні електричним струмом

При ураженні електричним струмом необхідно припинити дію струму тобто вимкнути електроустановку а якщо це не можливо то відтягнути потерпілого, а при дотику до обірваного проводу відкинути його сухою палкою. При наданні допомоги пам’ятати про особисту безпеку.

Потерпілого потрібно покласти на спину, підкласти щось під плечі і дати доступ свіжого повітря (розщіпнути ковнір, пояс, очистити ротову порожнину від слини). Після можна робити штучне дихання.

Розділ 3. Основи безпеки праці

Тема 3.1. Безпека виробничого устаткування і технологічного процесу

План

1. Вимоги безпеки до виробничого устаткування.

2. Вимоги безпеки праці до технологічного процесу

3. Вимоги безпеки до організації робочих місць.

Література:[2] с.201-204;.

[3] с.183-185; [4] с.191-193.

1. Вимоги безпеки до виробничого устаткування

Безпека виробничого устаткування — це властивість виробничого устаткування відповідати вимогам безпеки праці під час монтажу (демонтажу) і експлуатації в умовах, установлених нормативною документацією.

Загальні вимоги безпеки виробничого устаткування визначені ГОСТ 12. 2.003-91. При проектуванні устаткування необхідно врахувати умови його експлуатації з тим, щоб при дії на нього вологи, сонячної радіації, механічних коливань, високих і низьких температур і тисків устаткування не ставало небезпечним.

Елементи з якими буде контактувати людина не повинні мати гострих кутів, країв, гарячих чи переохолоджених поверхонь. Все устаткування повинно бути забезпечене технічними засобами захисту, які поділяються на певні групи.

Блокувальні пристрої — миттєво зупиняють дію небезпечного виробничого фактора.

Огородження — попереджують попадання постороннього предмета в небезпечну зону. Вони можуть бути стаціонарні, відкидні, розсувні, знімні.

Сигналізація — попереджує про виникнення небезпеки, але не може зупинити її дії. Сигналізація може бути звукова і світлова і комбінована.

2. Вимоги безпеки праці до технологічного процесу

Безпека технологічного процесу — це властивість виробничого процесу відповідати вимогам безпеки праці під час проведення його в умовах, встановлених відповідною документацією.

Тому при проектуванні, організації та проведенні технологічного процесу необхідно передбачити:

 — усунення контакту працівника з матеріалами, продукцією та відходами виробництва, які можуть чинити небезпеку та шкідливий вплив;

 — заміна шкідливих та небезпечних матеріалів на не шкідливі;

 — застосування комплексної механізації,, автоматизації та комп’ютеризації виробництва;

 — застосування дистанційного керування технологічними процесами;

 — застосування засобів колективного захисту працівників;

 — своєчасна інформація про виникнення небезпеки чи шкідливостей;

 — дотримання режиму праці та відпочинку.