Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сертиф. прод. и услуг (лаб.).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Охарактеризуйте особливості трактування поняття невизначеності в сучасній науці.

  2. Як здійснюється аналіз системи якості лабораторії й діяльності з проведення випробувань та/або калібрувань?

  3. Як відбувається укладання субпідрядних угод на провадження випробування та калібрування в лабораторії?

  4. Як проводиться аналізування запитів, заявок на підряд та контрактів?

  5. Як здійснюються процедури ідентифікації, збирання, індексування, доступу, систематизації, зберігання, ведення та вилучення реєстраційних даних?

  6. Якою є політика та процедура з вирішення претензій до випробувальних лабораторій з боку замовників або інших сторін.

  7. Охарактеризуйте сферу дії стандарту ДСТУ ІSO/ІЕС 17025:2006.

  8. Охарактеризувати обов’язки лабораторії та процедури управління всіма документами у випробувальній лабораторії.

  9. Охарактеризуйте програму внутрішньої перевірки.

Словник термінів

Ваучер – форма письмового договору на туристичне або на екскурсійне обслуговування.

Виставки – регулярно організовувані ринкові заходи з обмеженим часом проведення, де експонатами є товари та послуги однієї чи декількох галузей, що реалізуються переважно на основі виставочних зразків. Експозиції зразків дозволяють створити наочну картину ринкової пропозиції товарів і послуг, що стимулює зростання попиту.

Готельний консорціум – об’єднання групи готельних підприємств, яке базується на принципі економії від масштабу діяльності при масових закупівлях устаткування, застосування комп'ютерної системи бронювання тощо.

Екскурсія – специфічна форма подорожі з пізнавальними, культурними, розважальними та іншими цілями, яка порівняно з туризмом, припускаючи тимчасові виїзди з місця постійного проживання, не передбачає ночівель у відвідуваних місцях.

Експорт у міжнародному туризмі – приймання іноземних туристів до своєї країни.

Загальна вартість поїздки для індивідуальних турів – добуток кількості днів перебування в країні на вартість одного туродня з урахуванням сезону.

Засоби розміщення туристів – об'єкти, що постійно або епізодично надають туристам місця для ночівлі (можуть бути колективними чи індивідуальними).

Імпорт у міжнародному туризмі – направлення туристів даної країни за кордон.

Індустрія туризму – індустрія, що включає підприємства туристичного призначення, підприємства з виробництва та реалізації товарів, які користуються попитом у туристів тощо.

Інклюзив-тур – надання на вибір туриста окремих послуг транспорту, харчування, розміщення, екскурсійного та іншого обслуговування.

Інтегровані готельні мережі – групи готелей, для яких характерні наступні ознаки: однорідність реалізовуваного продукту, управління на основі франчайзингу чи контракту, об'єднання під єдиним фірмовим знаком.

Комплексність туристичних послуг – специфічна властивість сервісної діяльності, що зумовлена наданням цілого набору послуг (у тому числі основна профільна послуга надається разом з додатковими та супутніми послугами).

Місце надання туристичних послуг – країна, на території якої безпосередньо надаються туристичні послуги.

Мультиплікативний ефект туризму – позитивний вплив на галузі національної економіки, діяльність яких прямо чи побічно орієнтована на задоволення запитів мандрівників.

Пекідж-тур – більш широкий, порівняно з інклюзивом-туром, набір послуг, що передбачає поряд із традиційним обслуговуванням, розміщенням, харчуванням, екскурсіями, ще й спортивно-оздоровчі, культурно-розважальні та інші послуги.

Подорож – тимчасове заняття, по закінченні якого туристи повертаються в країну постійного проживання; мета подорожей туристів має споживчий характер, у тому числі вони орієнтовані на оздоровлення, пізнавальне ознайомлення, професійно-ділові інтереси, спортивні, релігійні та інші заняття.

Послуга – діяльність (чи процес) невловимого характеру, яку одна сторона – постачальник може запропонувати іншій стороні – споживачу, або надати за його замовленням з метою одержання визначеної вигоди; при цьому туристична діяльність не розділяє виробництво, реалізацію, споживання послуг ні в часі, ні в просторі.

Просування туристичного продукту – комплекс заходів, спрямованих на створення та підготовку до реалізації туристичного продукту чи туристичних послуг (організація рекламно-ознайомлювальних подорожей, участь у спеціалізованих виставках, ярмарках, видання каталогів, буклетів тощо).

Соціальне житло – молодіжні туристичні бази, сімейні табори відпочинку, що функціонують на безприбутковій основі.

Соціальний туризм – подорожі, організовані за рахунок субсидій, виділених державою на соціальні потреби.

Соціальний ефект – прояв відповідності цілям пізнавального характеру, міжнаціонального та міжособистісного спілкування, культурного взаємного збагачення.

Таймшер – особа що його купила, стає співвласником вілли, квартири чи номера в готелі, тобто нерухомості в зоні відпочинку на встановлений у договорі час.

Туристичні оператори (туроператори) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність.

Туристичні агенти (турагенти) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб’єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на турагентську діяльність.

Туристичний продукт як економічний показник – на макрорівні (агентська чи операторська туристичне фірма) може бути обчислений величиною туристичного продукту, реалізованого за конкретний період часу.

Туристичний продукт вироблений – на мікрорівні визначається як вартісний показник комплексу послуг, запропонованих туристам, відповідно до мети подорожі. На макрорівні він містить у собі витрати на купівлю послуг, наданих туристам іншими підприємствами та галузями (транспорт, культура, медицина тощо), вартість вироблених товарів туристичного призначення, приватні й державні інвестиції в туристичну індустрію, а також перевищення експорту туристичного продукту з країни над його імпортом.

Туристичний продукт реалізований – валовий доход від продажів (виторг) товарів і послуг туристичного призначення, що включає в себе також прибуток від туристичної діяльності.

Туристичний сектор економіки – сукупність підприємств, які прямо чи побічно задовольняють потреби туристів.

Туристичні ресурси України – пропоновані або такі, що можуть пропонуватися, туристичні пропозиції на основі та з використанням об’єктів державної, комунальної чи приватної власності.

Туристично-рекреаційні ресурси – природні, історичні, соціально-культурні об'єкти, включаючи об'єкти туристичного показу, призначені для використання в пізнавальних, оздоровчих, спортивних цілях.

Туродні – кількість днів, проведених туристами в країні тимчасового перебування. У практиці більшості країн цей показник має назву «кількість ночівель».

Туроператор – організатор туризму, діяльність якого спрямована на формування, просування, реалізацію туристичного продукту і здійснюється на основі ліцензії юридичним особам чи індивідуальним підприємцям.

Характерні туристичні послуги та товари – послуги та товари, призначені для задоволення потреб споживачів, надання й виробництво яких суттєво скоротиться без їх реалізації туристам.

Франкфуртська таблиця – застосовується у випадку фактичної невідповідності послуг, передбачених туром, для визначення розміру компенсації, одержуваної туристом за домовленістю сторін чи за рішенням суду.

Ліцензіат – суб'єкт господарювання, який одержав ліцензію на здійснення певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Ліцензія – документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на здійснення зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку в разі виконання ліцензійних умов.

Ліцензійні умови – установлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання під час здійснення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Ліцензування – видача, переоформлення та анулювання ліцензій, видача дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов, а також розпоряджень про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування.

Орган ліцензування – орган виконавчої влади, призначений Кабінетом Міністрів України, або спеціально уповноважений виконавчий орган рад для ліцензування певних видів господарської діяльності.

Плата за ліцензію – разовий платіж, що вноситься суб'єктом господарювання за одержання ліцензії.

Повторне порушення – вчинення ліцензіатом протягом терміну дії ліцензії повторного порушення певних ліцензійних умов після застосування санкцій за аналогічне порушення.

Розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов – рішення органу З ліцензування або спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування про необхідність усунення ліцензіатом у встановлений термін порушень ліцензійних умов.

Розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування – рішення спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування про необхідність усунення ліцензіатом або органом З ліцензування в установлений термін порушень законодавства у сфері ліцензування.

Суб'єкт господарювання – зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності, яка здійснює господарську діяльність, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізична особа – суб'єкт підприємницької діяльності.

Акватель – готель, облаштований на кораблі, вилученому з експлуатації як транспортний засіб, який перебуває на стаціонарній стоянці.

База відпочинку – аналогічний готелю засіб розміщення з мінімальними зручностями, зазвичай сезонного функціонування, розташований у рекреаційній зоні, який забезпечує умови для відпочинку.

Ботель – готель цілорічного функціонування, розміщений на невеликому за розміром плавзасобі, який має умови для швартування та технічного обслуговування засобів водного транспорту.

Будинок відпочинку аналогічний готелю засіб розміщення, зазвичай цілорічного функціонування, розташований у рекреаційній зоні, і який забезпечує умови для відпочинку з наданням послуг оздоровчо-профілактичного характеру в peгламентованому режимі.

Гостьовий будинок – аналогічний готелю засіб розміщення з умебльованими кімнатами та з мінімальними зручностями; здебільшого пропонують сніданок.

Кемпінг засіб розміщення на огородженій території, де забезпечують розміщення в котеджах і (або) бунгало, та (або) надають місця для розташовування наметів, караванів і караванів-будиночків; територія облаштована санітарно-технічними зручностями загального користування.

Клуб-готель готель, розташований при клубі, в якому організують дозвілля та надають інші послуги, переважно членам клубу.

Конгрес-готель – готель, який має умови для організовування та проведення конгрес-заходів.

Круїзне судно – транспортний засіб, на якому надають послуги з тимчасового розміщення в каютах, а також послуги харчування та розваги під час круїзу.

Курортний готель – готель, розташований на території курорту, який має умови для відпочинку та оздоровлювання.

Мотель готель, розташований за межами міста вздовж автошляху, як правило, в одно-двоповерховій будівлі або в частині будівлі з окремим входом, який має умови для паркування й технічного обслуговування автомобілів.

Готель-люкс – готель, який має тільки номери типу «люкс» та (або) апартамент, президентський апартамент.

Готель-резиденція – готель-люкс закритого типу, призначений для обслуговування державних посадових осіб.

Палац-готель – готель, розташований у будівлі, яка є історико-архітектурною пам'яткою палацової або замкової архітектури.

Профілакторій аналогічний готелю засіб розміщення, як правило, відомчого підпорядкування, призначений для організовування відпочинку та загального оздоровлювання, який має умови для надавання послуг профілактичного лікування професійних хвороб.

Флотель – спеціально обладнане комфортабельне судно, що використовується як плавучий готель, в якому забезпечують надавання послуг активного відпочинку та розважання; може мати умови для проведення конгрес-заходів.

Бунгало – обладнаний засіб розміщення, виготовлений з легких будівельних матеріалів, оснащений інвентарем для самостійного приготування їжі.

Президентський апартамент – номер з трьох і більше житлових кімнат, міні кухні або кухонної ніші, одного повного та одного чи більше додаткових санвузлів для гостей; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Апартамент – номер з двох і більше житлових кімнат, кухонної ніші, одного повного та одного додаткового санвузлів для гостей; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Люкс – номер з двох і більше житлових кімнат та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Дуплекс – двоповерховий номер з двох і більше житлових кімнат із внутрішніми стаціонарними сходами та повним санвузлом; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Напівлюкс – номер з однієї житлової кімнати з плануванням, яке дає змогу використовувати частину приміщення як вітальню або місце для приготування та приймання їжі, та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Стандарт (назва номера); номер першої категорії – номер з однієї житлової кімнати та повного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Номер другої категорії – номер з однієї житлової кімнати та неповного санвузла; розрахований на проживання однієї-двох осіб.

Номер третьої категорії – номер з однієї житлової кімнати та неповного санвузла; розрахований на проживання трьох і більше осіб.

Номер четвертої категорії – номер з однієї житлової кімнати з умивальником; розрахований на проживання трьох і більше осіб.

Номер п'ятої категорії – номер з однієї житлової кімнати без санітарно-технічних зручностей, розрахований на проживання трьох і більше осіб.

Повний пансіон – тариф, до якого включено ціну послуг з тимчасового розміщення та не менше як триразового харчування – сніданок, обід, вечеря.

«Усе включено» – тариф, до якого включено вартість послуг з тимчасового розміщення, харчування та напоїв, а також користування всіма іншими наявними зручностями й послугами в засобі розміщення.