Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25_09.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать
  1. Правове положення орендних сільськогосподарських підприємств.

  2. Правове положення підсобних господарств промислових підприємств та міжгосподарських аграрних підприємств.

Підсобні промислові підприємства (цехи) і промисли організовуються в колективних і державних сільськогосподарських підприємствах, міжгосподарських організаціях, інших агропромислових формуваннях на правах їх виробничих підрозділів з метою забезпечення більш повної зайнятості і закріплення робочої сили, зміцнення фінансового стану господарств, підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва, покращення використання матеріальних і місцевих сировинних ресурсів, прискорення соціального розвитку села.

При необхідності підсобні промислові виробництва створюються на міжгосподарській основі як безпосередньо в одному із господарств-учасників, так і на самостійному балансі.

На міжгосподарській основі також організовуються спеціалізовані лісогосподарські підприємства і дільниці для ведення лісового господарства та комплексного використання лісових ресурсів в лісах, переданих в постійне користування сільськогосподарським підприємством.

Крім того, підприємство може створювати підсобні виробництва на основі кооперації з промисловими підприємствами, об'єднаннями, торговельними, постачальницькими та іншими організаціями, а також створювати із зарубіжними партнерами спільні підприємства.

2. Створюються підсобні промислові виробництва в колективних сільськогосподарських підприємствах рішенням загальних зборів або зборів уповноважених, в державних сільськогосподарських підприємствах - директором, в міжгосподарських підприємствах (організаціях) - рішенням зборів уповноважених господарств-учасників.

3. Підсобні промислові підприємства і промисли здійснюють свою діяльність згідно із законами України щодо господарської діяльності, Земельним, Лісовим і Водним кодексами та статутом господарства, яке його створило.

1. Підсобні промислові підприємства і промисли здійснюють свою діяльність відповідно до самостійно розробленої і затвердженої підприємством економічно доцільної структури виробництва продукції на підставі внутрігосподарських взаємовідносин.

2. Підприємства, які створили підсобні промислові підприємства і промисли:

а) закріплюють за ними обладнання, транспорт, інвентар, будівлі та інше майно, а при необхідності і земельні площі;

б) забезпечують підсобні виробництва нормативно-технічною документацією;

в) затверджують економічно доцільну структуру виробництва продукції;

г) здійснюють заходи по забезпеченню їх матеріально-технічними ресурсами, як лімітованими, так і децентралізованими і придбаними на прямих зв'язках;

д) закупляють в інших господарствах і у населення залишки сільськогосподарської продукції, а також дикоростучі ягоди, гриби для наступної їх переробки, в тому числі і на давальницьких умовах;

е) забезпечують своєчасне обновлення машин і механізмів з метою підвищення технічної оснащеності підсобних виробництв;

є) здійснюють заходи по покращенню умов праці, дотриманню правил технічної-безпеки, вимог виробничої санітарії і протипожежної безпеки.

3. Підсобне промислове підприємство реалізує свою продукцію та надає послуги підприємствам, організаціям і громадянам за цінами і тарифами, що встановлюються ним самостійно, або на договірній основі.

4. Облік виробничо-господарської діяльності підсобних промислових підприємств і промислів здійснюється бухгалтерією підприємства.

У великих підсобних виробництвах для ведення первинного обліку призначаються бухгалтери, які підпорядковані головному бухгалтеру підприємства.

1. Підсобне промислове виробництво забезпечує дотримання правил- техніки безпеки, норм охорони праці, пожежної безпеки, вимог виробничої санітарії та безпеки дорожнього руху відповідно до чинного законодавства.

2. Підсобне промислове виробництво несе, відповідно до законодавства України, матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну його членам, а також особам, які працюють в ньому за трудовою угодою, за каліцтво та інші ушкодження здоров'я, пов'язані з виконанням ними трудових обов'язків.

Загальне керівництво підсобними промисловими виробництвами і промислами, а також контроль за їх діяльністю здійснюють в колективних сільськогосподарських підприємствах - правління, а в державних та інших агроформуваннях - їх керівники.

2. Безпосереднє керівництво здійснюється завідуючими виробництвами, начальниками цехів і майстрами, які несуть повну відповідальність за правильну організацію виробництва, використання матеріальних ресурсів і виробничих фондів, виконання виробничих програм по випуску і реалізації продукції, її якості, дотримання правил техніки безпеки, пожежної безпеки, а також за можливе погіршення екологічної обстановки на території в результаті своєї господарської діяльності.

3. Для розгляду питань діяльності підсобних промислових виробництв та життя трудового колективу загальні збори скликаються правлінням в міру необхідності, але не рідше одного разу на півріччя (рік). Правління підприємства зобов'язане також скликати загальні збори, якщо цього вимагає не менш як третина працюючих членів, або ревізійна комісія.

4. Ревізії і поточні перевірки виробничо-фінансової діяльності підсобних промислових підприємств проводяться в колективних oсільськогосподарських підприємствах - ревізійними комісіями, в державних та інших агроформуваннях - бухгалтерами.

VII. Ліквідація підсобних промислових виробництв

Ліквідація підсобних промислових виробництв здійснюється в колективних сільськогосподарських підприємствах за рішенням загальних зборів працюючих, в державних та інших агроформуваннях - наказом керівника, в міжгосподарських підприємствах - рішенням зборів уповноважених господарств-учасників.

На підставі Примірного Положення про підсобні промислові oпідприємства і промисли колективних і державних сільськогосподарських підприємств, міжгосподарських виробництв та інших агропромислових. формувань розробляються і затверджуються положення про підсобні виробництва відповідно до умов даного господ дарства.

Відповідно до чинного законодавства всі суб’єкти аграрного підприємництва мають право на добровільних засадах об’єднувати свою господарську діяльність на умовах і в порядку, встановлених господарським та іншим законодавством.

В ст.120 Господарського кодексу наведено юридичне визначення організаційно-правових форм об’єднань.

Асоціація - договірне об’єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об’єдналися шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об’єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації.

Корпорацією – визнається договірне об’єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об’єдналися, з делегуванням ними окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

Консорціум – тимчасове статутне об’єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети.

Концерном визначається статутне об’єднання підприємств, а також інших організацій, на основі їх фінансової залежності від одного або групи учасників об’єднання, з централізацією функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності.

Об’єднання є юридичною особою, утворюються на невизначений строк або як тимчасові об’єднання. Господарські об’єднання діють на основі установчого договору та/або статуту, який затверджується їх засновниками. Підприємства – учасники об’єднання підприємств зберігають статус юридичної особи незалежно від організаційно-правової форми об’єднання. Управління господарським об’єднанням здійснюють вищі органи управління, які передбачені статутом господарського об’єднання.

Майно передається об’єднанню його учасниками у господарське відання або в оперативне управління на основі установчого договору чи рішення про утворення об’єднання. Об’єднання не відповідає за зобов’язаннями його учасників, а підприємства-учасники не відповідають за зобов’язаннями об’єднання, якщо інше не передбачено установчим договором або статутом об’єднання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]