Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональні цільові порграми навч посіб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Перелік характеристик внутрішнього аудиту

Види

Характеристика

Характеристика

Незалежність та об’єктивність

Незалежність – тут поняття організаційне, яке визначається рівнем підлеглості служби внутрішньою аудиту в компанії. Під об’єктивністю розуміється індивідуальна якість внутрішнього аудитора – безсторонність в оцінках та висновках

Вдосконалення діяльності організації

Метою внутрішнього аудиту є вдосконалення діяльності організації. Звариш, увагу: не виявиш порушення та помилки для подальших оргвисновків і покарання винуватців, не написати звіт на декілька десятків сторінок з сотнею нездійснених рекомендацій, а побачити та оцінити ризики, слабкі сторони в робочі організації і дати рекомендації для підвищення ефективності систем і процесів

Надання гарантій і консультацій

Суть діяльності внутрішнього аудиту полягає в наданні гарантій і консультацій замовникам (клієнтам). При цьому сфера надання гарантій і консультацій за останні роки істотно розширилась. Сьогодні вона включає управління ризиками, внутрішній контроль, корпоративне управління. Надання гарантій в даному разі є об’єктивним аналізом аудиторських доказів з метою здійснення незалежної оцінки і висловлення думки про надійність і ефективність систем, процесів, операцій

В той же час порівняльний аналіз функції внутрішнього і зовнішнього аудиту Програм можна здійснити за допомогою таблиці 9.2.

Таблиця 9.2

Функції внутрішнього аудиту

Функції зовнішнього аудиту

  • експертна оцінка економічної політики організації за допомогою проведення внутрішніх перевірок та аналітичного тестування;

  • оцінка якості економічної інновації, яка формується та використовується керівництвом для прийняття відповідних рішень;

  • контроль за станом та збереженням актів;

  • підтвердження якісного виконання внутрішнього системних контрольних процедур;

  • аналіз ефективності функціонування системи внутрішнього контролю та обробки інформації;

  • забезпечення користувачів інновацією про реалізаційний фінансовий стан достовірності внутрішньогосподарського контролю

  • зовнішній аудит традиційно займається підтвердженням достовірності фінансової звітності і фокусує увагу на операціях і подіях, здатних чинити матеріальну дію на фінансову звітність Програми. Внутрішній аудит спрямований спершу на оцінку системи контролю та управління ризиками і вивчає операції і події, які перешкоджають ефективному досягненню поставлених цілей, зазначених в Програмі

  • зовнішній аудит в межах надання аудиторських послуг не проводить оцінку економічної обґрунтованості управлінських рішень і ефективності діяльності підрозділів Програми що зазвичай входять в завдання аудиту внутрішнього

  • зовнішній аудит служить насамперед інтересам зовнішніх зацікавлених сторін – потенційних інвесторів, кредиторів тощо,тоді як внутрішній служить інтересам розробників Програми

Відповідальний виконавець Програми раз на рік готує та подає Головному управлінню економіки обласної державної адміністрації узагальнену інформацію про стан її виконання.

Інформація повинна містити дані про заплановані та фактичні обсяги і джерела фінансування Програми, виконання результативних показників у динаміці з початку дії Програми згідно з додатком до Порядку та пояснювальну записку про роботу співвиконавців Програми щодо її виконання, у разі невиконання - обґрунтування причин невиконання.

Зазначена інформація використовується для аналізу ефективності виконання Програми та надання пропозицій щодо доцільності продовження її фінансування та виконання.

Головне управління економіки обласної державної адміністрації здійснює узагальнення звітів відповідальних виконавців про поточне та остаточне виконання регіональних програм, проводить аналіз вказаних звітів та включає його результати до щорічного звіту про виконання програми соціально-економічного розвитку регіону.

Відповідальний виконавець Програми щороку здійснює обґрунтовану оцінку результатів виконання Програми та у разі потреби розробляє пропозиції щодо доцільності продовження тих чи інших заходів, включення додаткових заходів і завдань, уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, переліку відповідальних виконавців, строків виконання Програми та окремих заходів і завдань тощо.

Відповідальний виконавець довгострокової Програми після завершення відповідного етапу її дії готує пропозиції щодо уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, строків виконання Програми та окремих заходів і завдань тощо на наступний етап Програми.

У разі необхідності внесення змін до Програми проект змін до неї з уточненими показниками і заходами проходить експертизу, погоджується та затверджується відповідно до пункту 5 – 7 Порядку.

Щороку в строки, визначені рішенням органу місцевого самоврядування, інформація відповідального виконавця про хід виконання Програми та ефективність реалізації її заходів заслуховується на сесіях органу місцевого самоврядування.

За ініціативою органу місцевого самоврядування, місцевого органу виконавчої влади або відповідального виконавця (головного розпорядника коштів) Програми розгляд проміжного звіту про хід виконання Програми, ефективність реалізації її завдань і заходів, досягнення проміжних цілей та ефективність використання коштів може розглядатися на сесіях органу місцевого самоврядування протягом року в разі виникнення потреби.

Виконання Програми припиняється після закінчення встановленого строку, після чого відповідальний виконавець Програми складає заключний звіт про результати її виконання та подає його на розгляд сесії органу місцевого самоврядування разом із пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми не пізніше ніж у двомісячний строк після закінчення встановленого строку її виконання.

Пояснювальна записка до заключного звіту містить таку інформацію: досягнення мети Програми, рівень виконання запланованих результативних показників, дані про роботу учасників бюджетної програми з її виконання із обґрунтуванням причин невиконання або недосягнення очікуваних результатів.

У разі необхідності відповідальний виконавець публікує основні досягнуті результати реалізації Програми у місцевій пресі.

Дострокове припинення виконання Програми відбувається у разі втрати актуальності основної її мети за спільним поданням відповідального виконавця Програми, структурних підрозділів з питань економіки та з питань фінансів місцевого органу виконавчої влади.

Рішення про дострокове припинення Програми приймає орган місцевого самоврядування.

З метою сприяння реалізації названих вище програм доцільно, виділити у державному бюджеті окрему статтю „Фінансування регіональних цільових програм” та аналогічні статті на рівні місцевих бюджетів; зменшити частку відрахувань областей у державний бюджет з умовою цільового використання коштів, що залишаються, на реалізацію програмних заходів; запровадити практику надання державних дотацій, субвенцій, преференцій тільки учасникам програми; надати право учас­никам програми за клопотанням департаменту отримувати пільгові кредити під гарантії уряду або місцевих органів влади.

Для забезпечення постійного контролю за ходом виконання завдань і заходів програми економічного й соціального розвитку регіону рекомендовано створити обласну Координаційну раду на чолі із першим заступником (заступником) голови облдержадміністрації. До складу цієї ради доцільно ввести керівництво управ­лінь і відділів облдержадміністрації, представників банківських і статистичних установ, деяких керівників органів місцевого сам врядування та окремих підприємств.

Головним завданням Координаційної ради є забезпечення дієвого контролю за реалізацією заходів програми, щоквартальний розгляд стану виконання поставлених завдань, визначення причин відхилення прогнозованих показників програми, підготовка пропозицій (на обласний та центральний рівні управління) для виправлення виявлених відхилень, уточнення показників програми.

Для забезпечення тісної взаємодії місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та спрямування їхніх зусиль на виконання програми економічного і соціального розвитку регіону доцільно при райдержадміністраціях та міськвиконкомах (міст обласного підпорядкування) також створювати відповідні коор­динаційні ради.

Головне завдання цих рад - забезпечити систематичне стежен­ня за показниками програми на рівні міст та районів, готувати пропозиції щодо надолуження відставань у виконанні програм­них завдань або вносити окремі зміни у визначені завдання та по­давати ці пропозиції на розгляд обласної Координаційної ради.

На території регіонів соціально-економічні процеси регулюють центральні та органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Оцінка фінансування бюджетних програм за формулюванням шведського вченого Е. Ведунга — це ретельне, ретроспективне визначення переваг, вартості й цінності ад­міністрування, результатів та наслідків дій урядових установ, яке має значення для майбутніх практичних ситуацій [4].

Ідеї вдосконалення державного фінансового контролю на основі оцінюван­ня ефективності вкладення державних ресурсів набули поширення майже пів­століття тому, коли у США, Канаді, Великобританії, Швеції та деяких інших кра­їнах розпочалися відповідні дослідження.

Прийоми, які використовувалися під час реалізації цих досліджень, були тіс­но пов’язані з концепцією розробки та виконання бюджетних програм. В осно­ві оцінювання діяльності, що проводиться в будь-якому сегменті державного сек­тору, було дослідження того, чи роблять урядові міністерства те, що потрібно, і чи роблять вони це у правильний і найдешевший спосіб.

У сучасній міжнародній теорії та практиці державний фінансовий контроль оцінювання діяльності розкривають через низку термінів –„вимірювання вико­нання” та „оцінювання програм”.

Вимірювання виконання — це безперервний процес моніторингу та звітнос­ті щодо розуміння того, чи досягла програма мети або чи може її досягти. Цей метод іноді використовують як попереджувальну систему для управління. З ог­ляду на це до головного завдання контролю, який в зарубіжних країнах здебіль­шого здійснюється у формі фінансового аудиту, можна віднести підтвердження достовірності показників фінансової звітності.

Згідно методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм моніторингу та звітності про їх виконання, затверджених Наказом Міністерства економіки України 6 грудня 2006 р.; підставою для розроблення такої програми є:

  • існування проблеми на рівні регіону, розв’язання якої потребує залучення бюджетних коштів, координації спільних дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

  • наявність у місцевому бюджеті реальної можливості ресурсного забезпечення виконання заходів програми та відповідність мети програми пріоритетним напрямам розвитку регіону;

  • заходи програми, що розробляється, не повинні дублювати заходи інших регіональних програм.

Розглянемо вимоги Наказу Міністерства економіки України від 6.12.2006р. більш докладно.