Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практичних занять МПП (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
60.12 Кб
Скачать
  1. Кейс-метод

Новостворена держава Кюрасао приєдналась до Конвенції МОП про охорону материнства №103, стаття 3 якої встановлює :

1. Після пред'явлення медичної довідки, яка засвідчує передбачуваний строк її пологів, жінка, відносно якої застосовується ця Конвенція, має право на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.

2. Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить, як мінімум, дванадцять тижнів і включає період обов'язкової післяпологової відпустки.

3. Тривалість обов'язкової післяпологової відпустки встановлюється законодавством кожної країни, але ні в якому разі не становить менш як 6 тижнів; залишок всієї відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами може бути використаний до передбачуваної дати пологів або після закінчення строку обов'язкової післяпологової відпустки, або частина його може бути використана до передбачуваного строку пологів, частина - після закінчення строку обов'язкової післяпологової відпустки залежно від того, як це передбачається законодавством країни.

4. Якщо пологи відбуваються після передбачуваного строку, відпустка, яку вже було надано до цього часу, може бути подовжена у всякому разі до фактичної дати пологів, причому тривалість обов'язкової післяпологової відпустки після цього не скорочується.

5. У разі хвороби, причиною якої, як це визначено медичною довідкою, є вагітність, законодавство країни передбачає додаткові строки відпустки в допологовий період, максимальну тривалість якої може визначати компетентний орган влади.

6. У разі хвороби, причиною якої. як це визначено медичною довідкою, є пологи, жінка має право на подовження своєї післяпологової відпустки, максимальну тривалість якої може визначати компетентний орган влади [1].

Які закони необхідно прийняти або які зміни слід внести до чинного законодавства Кюрасао для того, щоб забезпечити імплементацію Конвенції шляхами : а) прямої трансформації; б) опосередкованої трансформації; в) інкорпорації; г) відсилання. Розробіть проекти текстів відповідних норм.

  1. Аналітичне завдання

2.1 Проведіть аналіз положень Конституції України з метою виявлення положень, які стосуються дії міжнародних договорів на території України. Поясніть їх зміст на конкретних прикладах.

2.2 Проведіть аналіз положень Кримінального кодексу України з тією самою метою. На підставі зробленого аналізу складіть схему, яка демонструє ієрархію нормативно-правових актів у праві України.

  1. Контрольні питання

  1. З якою метою було розроблено теорії співвідношення міжнародного та внутрішньодержавного права?

  2. Поясніть основні постулати моністичної та дуалістичної теорій. У чому полягають відмінності між моністичною та дуалістичною теоріями?

  3. Які з відомих дослідників підтримували моністичну теорію співвідношення, а які - дуалістичну?

  4. Які слабкі сторони Ви помітили у кожній з теорій стосовно пояснення співвідношення?

  5. Який з підходів до вирішення проблеми співвідношення можна вважати нігілістичним по відношенню до міжнародного права? Чому?

  6. Які з аргументів відомих дослідників Ви вважаєте найбільш вагомими при вирішенні проблеми співвідношення?

  7. Що Вам відомо про норми конституцій іноземних держав, які стосуються міжнародно-правових норм?

  8. Який вплив здійснює міжнародне право на внутрішньодержавне (на прикладі України)?

  9. Який вплив здійснює внутрішньодержавне право на міжнародне (на прикладі України)?

  10. Що таке імплементація? Які способи імплементації існують? Охарактеризуйте кожен з них.

Рекомендовані джерела для опрацювання:

  1. Конвенція про охорону материнства №103 від 28.06.1952 [Електронний ресурс] / Веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/993_122

  2. Буткевич В.Г., Мицик В.В., Задорожній О.В. Міжнародне право. Основи теорії: Підручник / За ред. В.Г. Буткевича. – К.: Либідь, 2002. – 608 с.

  3. Гавердовский А.С. Имплементация норм международного права. – Киев, 1980. - 318 с.

  4. Барбук А.В. Соотношение международного и внутригосударственного права [Електронний ресурс] / Международное общественное объединение по научно-исследовательским и информационно-образовательным программам «Развитие». – Режим доступу:

http://evolutio.info/index.php?option=com_content&task=view&id=730&Itemid=113.

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради. – 1996. - №30. – ст. 141.

  2. Кримінальний кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2001. – №25-26. – ст. 131.

Заняття 4. Історія міжнародного публічного права та його науки