Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5 Створення складного структурованого документа

Мета роботи: навчитися створювати та форматувати складний структурований документ з вкладеними документами, гіпертекстовими посиланнями, сторінкою змісту

Теоретичні відомості

До структурованих належать великі за обсягом документи, що містять значну кількість розділів, підрозділів, параграфів та інших структурних елементів. Наприклад, курсові та дипломні роботи, статті, книги тощо. Робота з ними має свої особливості. Спочатку розробляють структуру документа, тобто дають опис його складових частин. Після введення розділів і підрозділів їм надають відповідні стилі форматування, що визначають їх рівень у структурі документа, за допомогою засобів панелей інструментів Форматирование або Главный документ і Структура.

Надання заголовкам стилю форматування

Стиль форматування (оформлення) – це заздалегідь заготовлена сукупність параметрів форматування, які можна одночасно надати текстовому фрагменту, абзацу, заголовку тощо, вибравши для нього цей стиль. У процесорі Word є бібліотека стандартних стилів, що мають назву стилів заголовків, за допомогою яких проводять структурування документа, тобто розподіл його на розділи та підрозділи певних рівнів. Стиль форматування можна вибрати зі списку Стиль, розташованому зліва на панелі Форматирование у структурі вікна ( ), або виконавши дії: Формат Стили и форматирование.

При створенні структури документа певному абзацу надають стиль заголовка відповідного рівня. Зазвичай, назві документа або першого розділу надають стиль Заголовок 1 – він матиме перший рівень у структурі документа. Якщо йому надати стиль Заголовок 2, то це означає пониженням його рівня у структурі на одиницю, тобто до другого рівня. Зворотне перетворення називається підвищенням рівня. Рівень абзацу (розділу, підрозділу) відповідає номеру стиля заголовка. Наприклад, стиль Заголовок 4 надає назві розділу, до якого він застосований, четвертого рівня у структурі документа. Для вибору стиля форматування виконують дії:

  • Вид Структура (Главный документ) – у структурі вікна з’являться відповідні панелі інструментів, а зліва від тексту – спеціальні символи у вигляді маленьких прямокутників;

  • встановлюють курсор на початок заголовка потрібного розділу;

  • для підвищення рівня – натискують кнопку Повысить уровень ( ), або Повысить до Заголовка 1 ( );

  • для зниження рівня – натискують кнопку Понизить уровень ( ), або Понизить до обычного текста ( ).

Надати заголовкам розділів стилю форматування можна і в режимі Разметка страницы. З цією метою виокремлюють фрагмент тексту, якому треба надати стиль, і у списку Стиль на панелі інструментів вибирають потрібне.

Перегляд і змінювання структури створеного документа

За необхідності у режимі Структура на екрані можна залишити тільки заголовки певного рівня, приховавши розділи більш низьких рівнів. Для цього:

  • натискують на кнопці 1 панелі інструментів Структура, щоб передивитися заголовки першого рівня – заголовки нижчих рівнів будуть приховані;

  • натискують на кнопці 2, щоб передивитися заголовки 1 і 2 рівнів – заголовки нижчих рівнів будуть приховані;

  • вибирають Показать все уровни (Все заголовки) для відображення всієї структури документа;

  • розміщують курсор на початку потрібного розділу і тричі натискують кнопку Свернуть ( ) – усі підрозділи даного розділу будуть приховані;

  • натискують на кнопці Развернуть ( ) – буде розгорнуто вміст даного розділу;

За необхідності окремі розділи документа можна перемістити:

  • для переміщення вверх натискують на кнопці Вверх ( );

  • для переміщенні вниз – на кнопці Вниз ( ).

Створення гіперпосилання за текстом

Для швидкого переміщення по великому за обсягом електронному документу використовують гіперпосилання. Гіперпосилання – це зв’язок фрагмента тексту (символу, слова або речення) з іншим місцем у документі або з файлом, де більш широко розкривається, доповнюється або уточнюється його зміст. З цією метою на початок фрагмента тексту, що додатково розкриває сутність якогось терміну, робиться закладка, а на сам термін встановлюється гіперпосилання на цю закладку. Щоб встановити гіперпосилання виконують дії:

  • виокремлюють слово або речення, на яке робиться гіперпосилання в межах одного файла;

  • Вставка Закладка;

  • у діалоговому вікні, що відкриється, у рядку Имя закладки записують довільну назву закладки;

  • натискують кнопку Добавить;

  • виокремлюють слово або речення де буде створене гіперпосилання на закладку;

  • виконують дії: Вставка Гиперссылка;

  • у діалоговому вікні, що відкриється, натискують кнопку Закладка;

  • у списку, що з’явиться, вибирають назву потрібної закладки;

  • натискують кнопку ОК в обох діалогових вікнах;

  • слово або речення, що має гіперпосилання на закладку, виокремлюється синім кольором із підкресленням.

Якщо після якогось фрагмента тексту у документі треба зробити посилання на джерело інформації, то на джерело інформації роблять закладку, а на сам фрагмент тексту встановлюють гіперпосилання на цю закладку. Після натискання на фрагмент тексту з гіперпосиланням курсор переміститься до джерела інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]