Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабор_іст_геол.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
407.04 Кб
Скачать

1.2 Геологічне значення

З'явилися на початку фанерозою. В кембрії переважали без замкові форми. Замкові з'явилися в кінці кембрію, в палеозої відбувається їх розквіт. У мезозої кількість брахіопод зменшується. Зараз існують нечисленні представники рінхонелід і теребратулід. Брахіоподи - одна з найважливіших стратиграфічних груп бентосної фауни. Мають палеогеографічне і породоутворююче значення. Черепашки брахіопод зустрічаються в карбонатних породах.

Контрольнi запитання

1 Які організми належать до цього типу?

2 Яка побудова м’якого тіла брахіопод?

3 Яка будова скелету брахіопод?

4 За якими характерними ознаками поділяється тип Brachiopoda на класи?

5 Навести класифікаційну схему типу Brachiopoda.

Лабораторна робота № 5 тип arthropoda. Членистоногі

1.1 Загальна характеристика

Цей тип нараховує більш ніж 1 млн. видів і є найбільш чисельним типом тварин. Членистоногі (різні комахи, раки, краби, трилобіти, мечохвості та інші) різновидні за своєю будовою і способом життя. Живуть в морях, у прісних водах, у ґрунті і в повітрі різних кліматичних зон. З'явилися в докембрії. У кембрійських відкладах вони представлені різними видами і дуже широко. Походження членистоногих до кінця не з'ясовано. За низкою ознак вони ближче всього стоять до кільчастих черв'яків, які вважаються предками членистоногих. Членистоногі є високоорганізованими тваринами. У них є рот, шлунок, травний канал, нервова і кровоносна системи, добре розвинуті очі, органи дихання (легені, трахеї або зябра в залежності від cередовища існування).

Тип членистоногих поєднує чотири підтипи, кожний з яких поділяється на декілька класів. У геологічному відношенні цікавим є клас трилобітів і у меншій мірі - клас ракоподібних.

1.2 Геологічне значення і розповсюдження

Трилобіти - давні членистоногі. Їх залишки часто зустрічаються в кембрійських, ордовицьких і силурійських відкладах, для яких вони є дуже важливими керівними формами. Трилобіти дожили до кінця палеозою, але у відкладах більш молодих, ніж силурійські, вони зустрічаються дуже рідко.

Серед ракоподібних найбільш важливою стратиграфічною групою є остракоди, які володіють всіма особливостями керівних форм організмів. Інші ракоподібні, хоча і є гарними індикаторами середовища, відіграють меншу роль.

Контрольні запитання

1 Яка будова тіла типу Arthropoda?

2 За якими ознаками будови відбувається систематика членистоногих?

3 На які основні підтипи поділяються дані організми?

4 Навести класифікаційну схему типу Arthropoda.

5 У якій геологічний час з’являються членистоногі і як йде їх розвиток?

Тип echinodermata . Голкошкірі

2.1 Загальна характеристика

Поєднують морських тварин, які ведуть донний рухомий або прикріплений спосіб існування. Тіло має різноманітну форму, для якої характерна п’ятипроменева симетрія. Скелет складається з вапнякових табличок, розташованих у стінці тіла. Особливістю голкошкірих є розвиток водно-судинної системи. У викопному вигляді голкошкірі відомі починаючи з венду, існують дотепер.

Б у д о в а м’я к о г о т і л а. Тіло має тришарову стінку, яка складається з зовнішнього епітелію, поєднуючої тканини і внутрішнього епітелію. Кістякові елементи занурюються у тканину стінки. Внутрішня порожнина тіла вміщує систему травлення. Мають статеву, кровоносну, нервову системи.

Органи травлення включають ротовий отвір, який інколи має щелепний апарат та має кишковник, який закінчується анусом. Амбулакральна система (водно-судинна) починається отвором, який буває прикритий пористою пластинкою - мадрепоритом. Цей отвір веде до колоротового отвору через каменистий канал. Далі відходять радіальні канальці, на яких розташовані амбулакральні ніжки. Це органи руху, дихання, дотику. Розмножуються статевим шляхом.

Б у д о в а к і с т я к а. Кістяк складається з багатокутних вапняковистих табличок, розташованих у стінці тіла. До них прикріплюються голки різної форми і розмірів.

Echinodermata поділяються на чотири підтипи: Carрozoa, Crinozoa, Asterozoa, Echinozoa.