Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slovnik.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донбаська державна машинобудівна академія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ УСІХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

З ДИСЦИПЛІНИ “ІСТОРІЯ УКРАЇНИ”

(Словник історико – політичних термінів)

Краматорськ 2003

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донбаська державна машинобудівна академія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ УСІХ

СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ З ДИСЦИПЛІНИ “ІСТОРІЯ УКРАЇНИ”

(Словник історико – політичних термінів)

Затверджено

на засіданні кафедри україно-знавства та гуманітарної освіти

Протокол №16 від 29.04.2003.

Краматорськ 2003

ББК 63.3 (4 Укр)

УДК 329

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів усіх спеціальностей з дисципліни “Історія України” (Словник історико – політичних термінів)/ Укл.: Є. П. Ляшенко. – Краматорськ: ДДМА, 2003. – 24 с.

Включає історико – політичні терміни, які допомагають оволодіти матеріалом, що вивчається позааудиторно.

Укладач Ляшенко Є. П., доц.

Відповідальний

за випуск Алексєєв С. В., доц.

Методичні вказівки

до самостійної роботи студентів усіх спеціальностей

з дисципліни “Історія України”

(Словник історико – політичних термінів)

Укладач Євгенія Петрівна Ляшенко, доц.

Редактор Ірина Іванівна Дьякова

60/2001. Підп. До друку Формат 60х84/16

Офсетний друк. Ум. друк. арк. Обл.-вид. арк.

ДДМА 84313, м. Краматорськ, вул. Шкадінова, 72.

ПЕРЕДМОВА

У сучасних умовах розвиток пізнавальної самостійності студентів – завдання не тільки педагогічне, але й суспільно – політичне. У вузі важливо навчити молодь самостійно оволодівати історичними знаннями і озброїти її практичними навиками, щоб придбані знання служили засобом для сьогоднішніх перетворень в ім’я майбутнього України.

Основними формами навчального процесу, що забезпечують організацію самостійної роботи студентів, є: лекції, спецкурси, семінари, консультації та контрольні роботи. Цей довідник підготовлений у зв’язку із складністю вивчення історії України студентами – заочниками через малу кількість підручників та словників.

Мета довідника – словника полягає в тому, щоб відповідно до нової концепції розвитку історичної освіти допомогти студентам глибше опанувати фактичний та понятійний матеріал з історії України.

Не претендуючи на вичерпне тлумачення тих чи інших фактів, понять з історії України, автор прагнув подати загальноприйняті умотивування, використавши новітні джерела.

Поняття розміщені за алфавітом.

Словник історико – політичних термінів

АВТОКРАТІЯ (грец.- самовладдя) - система правління, при якій необмежена верховна влада в державі належить одній особі.

АВТОРИТАРИЗМ (безвладдя) - державний устрій, характерними рисами якого є режим особистої влади, диктаторські методи правління.

АНАРХІЗМ (грец.- самовладдя) - політичні погляди, які заперечують будь-яку владу (перш за все – державну), розглядаючи її як насильство над особою.

АНТРОПОЛОГІЯ - природнича наука, що вивчає людину в часі і просторі, досліджуючи її зовнішній вигляд та диференціацію спадкових прикмет і визначаючи раси як групи людей, що мають у певному поєднанні однакові тілесні і духовні успадковані властивості.

АРХЕОГРАФІЯ - допоміжна історична наука, що виконує опис і публікацію старовинних письмових документів, опрацьовує методи публікації та підготовки пам'яток письменництва до видання.

БРАТСТВА - релігійно-національні товариства, що створювались при церковних парафіях у містах України та Білорусії в кінці ХVI-ХVII ст. Відігравали важливу роль у розвитку української культури, освіти, книгодрукування, бібліотечної справи та медицини. Активно виступали за визволення українського народу від соціального, національного та релігійного гніту.

БУНЧУК - символ гетьманської влади.

бунчужний - член генеральної старшини на Гетьманщині ХVII - ХVIII ст., відповідав за збереження символу гетьманської влади - бунчука, а під час війни керував загоном козацького війська, за дорученням гетьмана бунчужний іноді виконував дипломатичні і судові справи.

ВИБОРНІ КОЗАКИ - привілейована група українського козацтва у ХVIII ст. Створена на підставі указу 1735 р. про поділ українського козацтва на виборних козаків і козаків - підпомічників.

ВИРА - найвища грошова кара за вбивство вільної людини, яку платив вбивця князеві, якщо йому вдалося уникнути кривавої помсти.

ВІЧЕ – І) народні збори в Давній Русі, на яких обговорювалися і вирішувалися важливі громадські справи; 2) народні збори в західно - українських землях у кінці XIX - на початку XX ст.

ГАЙДАМАЧЧИНА (від "гайдамака" з тур., що означає неспокійну, бунтівну людину) - стихійні народні заворушення на Правобережній Україні. Назва "гайдамака" вперше зустрічається в 1712 р.

ГАЙДУКИ (угор. - піхотинці) – І) учасники збройної боротьби південних слов'янських народів проти турецьких загарбників у ХV - ХІХ ст.;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]