Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SU_Modul_2_Kolonki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

1.Стратегія і стратег. Набір.

Стратегія – специф. управл. план дій, спрямованих на досягнення встановл. цілей. Стратегія – довгострок. курс розвитку фірми, спосіб досягнення цілей, який вона визначає для себе в межах своєї політики.

Стратег. набір – с-ма стратегій різного типу, що їх розробляє під-во на певний відрізок часу, яка відображає специфіку функц-я і розвитку під-ва, а також бажані місце і роль у зовн. середовищі. Стратег. набір: - відображає досягнутий рівень розвитку організації; - враховує особливості і умови функц-я організації; - відповідає цілям політиці даного під-ва; - забезпечує досягнення необх. рівня конкурентоспроможності; - відповідає прийнятному рівню ризику.

Є такі групи стратегій: 1) загальні для всієї організації вцілому; 2) заг. конкурентні за окремими бізнес-напрямами; 3) продуктово-товарні для кожного з напрямів д-сті організації; 4) функціональні, для кожних із функц. підс-м організації; 5) ресурсні для забезп-я досягнення цілей вище зазнач. типів стратегій.

2. Заг. Стратегії організації

Заг. стратегії організації – це осн. управл. план дій, спрямований на д-сть і розвиток у довгострок. перспективі шляхом виконання продуктово-товарних, ресурсних і функц. стратегій, необх. для досягнення стратег. цілей.

Заг. стратегії: 1) стратегії зростання – за рахунок: експансії, диверсифікації, вертик. і горизонт. інтеграції, глобалізації д-сті. 2) стратегії підтримки (стабілізації) за рах: захисту наявної частки ринку; підтримки вир. потенціалу на досягнутому рівні; модифікації базової продукції. 3) стратегії реструктуризації – за рах: скорочення витрат та відсікання зайвого; коротко- і довгострок. реструктуризації (переорієнтація на нові види д-сті), освоєння нових видів продукції і ринків. 4) стратегії скорочення д-сті – за рах.: скорочення частки ринку, «організований відступ» - поступове закриття напрямку. 5) стратегії ліквідації: санація, банкрутство, консервація потужностей та закриття. 6) комбінація вищезгаданих стратегій.

3.Заг. Конкурентні стратегії (за Портером).

4. Стратегія лідирування за рах. Зниження витрат (цін).

Заг. конкурентні стратегії існують в таких напрямках: 1) стратегія лідирування за рах. зниження витрат – одна із заг. конкур. стратегій, що пол. в орієнтації на заняття лідируючої позиції в галузі або на великому сегменті ринку за рах. економії на витратах при виготовленні масової продукції. Вона баз. на оптимізації всіх частин вир-управл. с-ми: вир. с-ми ( ефект масштабів в-ва, ефект кривої досвіду, рівня витрат на сировину, матеріали, енергоносії, продуктивності праці, с-ми розподілу і ефективності упр-я). Водночас ця стратегія не повинна знижувати якість продукції і відпов. рівня сервісу. Особливості: - для конкурентів: під-во із найменш. витратами має кращу конкур. позицію на ринках, де панує цінова конкуренція; - для споживачів: відносно низькі ціни стимулюють до покупок; - для постачальників: більша частка ринку дає змогу купувати більші обсяги сировини і домовлятися про нижчі ціни; - для потенц. конкурентів: лідерська позиція вказує на той рівень витрат, які треба досягти для входу в ринок; - для товарів-замінників: лідери у зниженні витрат мають переваги порівняно з конкурентами при проникненні на ринок товарів-субститутів. Ця стратегія має переваги, коли: *попит є еластичним за ціною; *продукт відносно стандартизований і піддається ефект. вдоскон-ю; *існує незначна к-сть способів продуктової диференціації; *б-сть покупців схильні використовувати товар звичними способами; *покупці зазнають незначних додатк. витрат у разі зміни продавця. Ризики цієї стратегії: - ризик технолог. прориву поза межами контролю лідера; - ризик зменшення еластичності попиту на товар на основі зростання вимог до якості і ін.. нецінових факторів; - поява товарів з ін.. більш привабливими якостями для задоволення тих же потреб; - насичення ринку. Осн. шляхи компанії для досягнення переваг по витратам: спрощення товару; рейжиніринг осн. вир. процесів з метою скорочення необх. вир. кроків і неефект. дій; викор-я простішої менш капіталомісткої або більш раціональної технології; пошук шляхів для викор-я дешевших матеріалів і комплектуючих; викор-я маркетингових підходів, які скорочують витрати на збут і к-сть ланок у процесі реалізації; перенесення вир. потужностей ближче до споживача або постачальника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]