Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб 5,6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Методи якісного виявлення білків основані на двох типах реакцій: а) по пептидних зв'язках білкової молекули; б) по амінокислотних її радикалах.

Прикладом реакції першого типу служить біуретова реакція. Прикладами реакцій другого типу є численні кольорові реакції на радикали амінокислот, деякі з них розглянуті раніше, а інші будуть наведені нижче. За характером кольорових реакцій другого типу можна судити до деякої міри про будову білків.

Дослід 1. Біуретова реакція

Принцип. В лужному середовищі, в присутності солей купруму, розчин білка набуває фіолетового кольору. Біуретова реакція обумовлена наявністю в молекулі білка пептидних груп, які в лужному середовищі утворюють комплексні сполуки міді.

Хід роботи. В пробірку наливають 1мл 1% розчину білка, 5 крапель 10% розчину натрій гідроксиду і 1-2 краплі 1% розчину купрум(ІІ)сульфату. В пробірці з'являється фіолетове забарвлення.

Дослід 2. Нінгідринова реакція

Принцип. Білки, поліпептиди, а також вільні α-амінокислоти дають синє або фіолетове забарвлення з нінгідрином. Реакція характерна для аміногрупи в α-положенні та обумовлена наявністю α-амінокислот в молекулі білка. При нагріванні білка з водним розчином нінгідрину амінокислоти окислюються і розщеплюються, утворюючи карбону діоксид, аміак і відповідний альдегід. Відновлений нінгідрин конденсується з аміаком та окисленою молекулою нінгідрину, утворюючи барвник типу мурексиду фіолетово-синього забарвлення.

Хід роботи. У пробірку налити 0,5 мл розчину амінокислоти та додати 0,5 мл 1% розчину нінгідрину у спирті. Перемішати та нагрівати на водяній бані 5 хвилин. Спостерігається синьо-фіолетове забарвлення.

Дослід 3. Діазорекція

Принцип. Білки дають оранжово-червоне забарвлення з діазореактивом (сульфанілова кислота, розчинена в концентрованій хлоридній кислоті). Забарвлення залежить від утворення азосполук з залишком амінокислот – тирозину, триптофану, гістидину, що входять до складу білкової молекули.

Хід роботи. В пробірку доливають 0,5 мл 1% розчину білка, 8 крапель 10% розчину натрій карбонату і 16 крапель діазосуміші. Через 10 хвилин утворюється оранжово-червоне забарвлення.

Дослід 4. Реакція Фоля

Принцип. При добавленні до розчину білка 30% розчину натрій гідроксиду, плюмбум(ІІ)ацетату з наступним кип'ятінням розчин починає темніти. Реакція обумовлена присутністю в молекулі білка сірковмісних амінокислот – цистеїну та цистину. Ці амінокислоти при нагріванні в присутності натрій гідроксиду руйнуються і утворюють натрій сульфід (Nа2S). Плюмбум(ІІ)ацетат реагує з натрій гідроксидом з утворенням натрій

плюмбіту. Натрій сульфід взаємодіє з натрій плюмбітом і утворюється чорний осад плюмбум(ІІ)сульфіду (РbS).

Хід роботи. В пробірку наливають 2 краплі 5% розчину плюмбум(II)ацетату і добавляють по краплям 30% розчин натрій гідроксиду до повного розчинення утвореного осаду. Потім добавляють рівний об'єм 1%

розчину білка та кип'ятять. Випадає осад чорного кольору.

Дослід 5. Ксантопротеїнова реакція

Принцип. При додаванні до розчину білка концентрованої нітратної кислоти білок спочатку випадає в осад, а потім при нагріванні розчиняється, і

рідина забарвлюється в жовтий колір. Поява забарвлення зумовлена утворенням нітропохідних ароматичних амінокислот (фенілаланіну, тирозину, триптофану). Нітропохідні амінокислот в лужному середовищі утворюють солі хіноїдної структури, що забарвлені в оранжевий колір.

Хід роботи. В пробірку вносять 1 мл 1% розчину білка, добавляють 5

крапель концентрованої нітратної кислоти і (обережно!) нагрівають. Рідина

забарвлюється в жовтий колір. Пробірку охолоджують, після чого додають 10 крапель концентрованого розчину аміаку. Жовте забарвлення переходить в оранжеве.

Дослід 6. Реакція Міллона

Принцип. При додаванні до розчину білка реактиву Міллона (розчин ртуті в нітратній кислоті, що містить нітритну кислоту) білок випадає в осад, який при нагріванні набуває червоно-коричневого забарвлення. Реакція зумовлена наявністю в молекулі білка амінокислоти тирозину, що має фенольне ядро, яке при взаємодії з реактивом Міллона утворює забарвлену

сіль свого нітропохідного. Реакцію Мілона дають всі білки, за виключенням

тих, які не містять тирозин (желатин, клупеїн та інші).

Хід роботи. В пробірку наливають 1 мл 1% розчину білка, додають 2-3

краплі реактиву Міллона, кип'ятять. Утворюється осад рожевого кольору.