Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0263848_72C56_goncharenko_v_g_berger_v_e_buliga...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

4.29. Екологічна експертиза

Під час розслідування та судового розгляду справ про злочини (переважно службові та господарські), пов'язані із заподіянням шкоди навколишньому середовищу: забруднення водойм, грун­тів та атмосферного повітря, про забруднення моря шкідливими для здоров'я людей і для його живих ресурсів речовинами або ін­шими відходами та матеріалами, які перевищують гранично до­пустимі концентрації (ГДК тощо), можуть виникнути питання, для розв'язання яких доцільно залучати спеціаліста-еколога.

Об'єктом дослідження екологічної експертизи є проби атмо­сферного повітря, води, грунту, відібрані на місцях викиду; зраз­ки флори та фауни (в тому числі і на мікрорівні), уражені від шкідливого впливу; технічні документи, технологічні регламенти тощо.

Експертні дослідження проводяться як в експертних устано­вах системи Міністерства юстиції України, так і в наукових уста­новах, навчальних закладах.

Як правило, екологічна експертиза має комплексний характер і проводиться комісійно екологами, хіміками, фізиками, судовими медиками, біологами, агротехніками та іншими спеціалістами.

На розв'язання екологічної експертизи виносяться такі питання:

  1. Яку шкоду заподіяно навколишньому середовищу, її харак­ тер і масштаби? Чи допущені при цьому порушення правил його охорони, і якщо так — які саме?

  2. Які ГДК шкідливих речовин у викидах даного виробництва? Які ГДК шкідливих речовин для повітря, води, грунту? Які ГДК шкідливих речовин для осіб, які працюють на даному виробницт­ ві, населення у цілому?

  3. Які гранично допустимі дози (ГДД) випромінювання (рентге­ нівське, гамма-випромінювання, СВЧ тощо) для даного об'єкта, території, категорії осіб: безпосередньо працюючих на відповід-

360

Розділ 2

ОКРЕМІ ВИАИ ЕКСПЕРТИЗ

361

ному обладнанні (пристроях); тих, які перебувають у сусідніх приміщеннях, або таких, які не мають безпосереднього відно­шення до робіт з випромінюванням; осіб, які проживають на те­риторії, де дози випромінювання потенційно можуть перевищи­ти встановлені для них ГДД; населення у цілому?

  1. Чи відповідає організація виробництва вимогам радіаційної безпеки не тільки для працюючих, а й для навколишнього середо­ вища?

  2. Чи була можливість запобігти забрудненню навколишнього середовища, і якщо це так, то яка саме?

  3. Які умови, створені на виробництві, сприяли порушенню правил охорони навколишнього середовища?

  4. Чи відповідає проект даного об'єкта нормам, правилам та вимогам охорони навколишнього природного середовища і ра­ ціонального його використання? Чи виконано будівництво пев­ ного об'єкта відповідно до вказаних норм, правил, вимог?

  5. Чи не настали негативні наслідки (захворювання людей, па­ діж худоби, забруднення грунту тощо) через неналежне проекту­ вання чи будівництво конкретного об'єкта?

  6. Які порушення чи прорахунки в проекті або в технологічно­ му процесі його здійснення призвели до даних негативних на­ слідків?

10) Чи належним чином збудовані та функціонують очисні спо­ руди на даному підприємстві?

Охорона навколишнього середовища за своїм характером є комплексною проблемою, тому вона має економічний, біологіч­ний, медичний, господарський та інші аспекти. У зв'язку з цим, поряд з екологічною експертизою або в комплексі з нею, можуть виконуватися й інші: судово-медична, біологічна, хімічна, судо-во-ветеринарна, будівельно-технічна, гідротехнічна та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]