Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні регулятивні інститути та організації...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

7) Регіональні економічні союзи (спільні ринки)

ЄЕС Європейська економічна спільнота (ЄЕС) (англ. European Economic Community, EEC) — нині не існуюча назва інституції, що заснована 1957 р. згідно з Договором про заснування Європейської економічної спільноти (один з Римських договорів) з метою створення спільного ринку. Початково складалася з шести країн: Бельгія, Західна Німеччина, Італія, Люксембурґ, Нідерланди та Франція. Разом з Європейською спільнотою з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейською спільнотою з атомної енергії становить Європейські спільноти.

ЄАВТ Європейська асоціація вільної торгівлі (англ. European Free Trade Association, EFTA) — це зона вільної торгівлі, яка об’єднує митні території чотирьох європейських країн, які не вступили до Європейського Союзу, зокрема, Республіки Ісландія, Князівства Ліхтенштейн, Королівства Норвегії та Швейцарської Конфедерації. Зона вільної торгівлі забезпечує країнам-членам режим вільної торгівлі товарами та послугами, а також гарантує вільний рух капіталів та фізичних осіб.

АСЕАН Асоціації держав Південно-Східної Азії (англ. Association of Southeast Asian Nations, ASEAN, АСЕАН) — це геополітична та економічна міжнародна організація, до якої входять 10 краïн, розташованих в Південно-Східній Азіï.

Організація була створена 8 серпня 1967 року Філіппінами, Малайзією, Індонезією, Сінгапуром і Таїландом, які прийняли Бангкокську декларацію. Пізніше до них приєднались Бруней, Камбоджа, Лаос, М’янма та В’єтнам.

Проте сам союз було закріплено на папері у вигляді Договору про друбжу та співробітництвов АСЕАН в Південно-Східній Азіï лише в 1976 році на Балі.

Метою асоціації було оголошено прискорення економічного розвитку та соцiального прогресу в краïнах-учасницях, захист миру та стабiльності в регiоні, а також надання краïнам-учасницям змоги мирного розв'язання спірних питань.

НАФТА Північноамерика́нська зо́на ві́льної торгі́влі (НАФТА; англ. North American Free Trade Agreement, NAFTA) – економічне інтеграційне об'єднання, в яке входять США, Канада і Мексика. Є одним з трьох (поряд з ЄС і АТЕС) найбільш впливових в сучасному світовому господарстві регіональних інтеграційних блоків.

НАФТА стала першим в світі економічним союзом, яка об'єднала високорозвинені держави (США, Канада) і країну, що розвивається (Мексика).

Як і інші регіональні інтеграційні блоки, НАФТА організована з метою розширення економічних зв'язків (перш за все, взаємної торгівлі) між країнами-учасниками. Забороняючи державам-членам дискримінацію відносно взаємних товаропостачань і інвестицій, НАФТА встановлює протекціоністські правила проти зовнішніх виробників (зокрема, в текстильній промисловості і автомобілебудуванні).

Основними цілями НАФТА є:

– зняття бар'єрів в торгівлі і сприяння вільному руху між країнами товарів і послуг;

– встановлення справедливих умов конкуренції в рамках зони вільної торгівлі;

– значне збільшення можливостей для інвестування в країнах-членах ;

– забезпечення ефективного захисту прав інтелектуальної власності в кожній з країн;

– врегулювання економічних спорів;

– створення перспектив майбутньої багатобічної регіональної співпраці.