Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція культурологія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Культура стародавнього світу.

План

  1. Культура Месопотанії, стародавнього Єгипту, Індії, Китаю та Японії(стародавні цивілізації сходу);

  2. Культура Греції, періоди грецької культури, найвизначніші досягнення греків, медицина Гіпократ.

  3. Особливості римської культури.

  4. Культура країн докооумбової америки.

Історія стародавнього сходу бере свій початок від винекнення найдавніших цивілізацій у месопотамії та Єгиптід(4-3 тис. до н.р.), Індії(3-2 тис до н. р.) та Китаї і Японії(2 тис. до н.р). • Месопотамія в перекладі це середній і річка. Тут сформувалися такі цивілізації як Шумер, Аккат та Вавилон. Жителі месопотамії винайшли бронзу та гончарний круг та колесо. У Месопотамії була сформована перша професійна армія(саргон древній). Вони використовували календар(місячно-сонячний). Месопотамію можна вважати батьківщиною писемності. Тут була створена найдавніша бібліотека. Цар Вавилону Хамурапі створив перший кодекс закону. Мистпотамія також відома тим, що тут збереглося багато памяток шумерської літератури - цикл сказань про відважного і непереможнього героя Гільгамеша(герой шукає вічну славу). Шумери були багатобожними(політелістичнимит). • Стародавній Єгипет.  Єгиптяни залишили людство, винейдений ними матеріал для письма - папірус. Вони створили найдавнішу систему письма, яка відома під назвою ієрогліфів. Тут зявилися перші школи при дворі фараона. Навчалися тільки хлопці до 16 років. Стародавні школи підтримували звязок з "Будинком життя", він являв собою комплекс споруд, де зберігалися різні наукові тексти. Тут добре була розвинена медицина та інші науки. Древні єгиптяни відомі тим що створили одну з найдавніших мономендальних архітектур. Піраміда джосера - перша! А найбільша - феопса! Древні єгиптяни були багатобожніми, головний бог сонця - Ра. Цар підземного царства був цар Осіліс. Літературою древніх єгиптян була книга мертвих і тексти пірамід.  • Культура Індії. Розпочинається утворення міст Хараппа і Мохеджо Даро. Древні індійці займалися землеробством це було їх головне заняття. особливе значення для вивчення культури стародавньої індії мають письмові джерела "Веди" - це сукупність ранніх текстів(веди перекладалися як священні знання). • Вед було 4: Рігведа - книга пісень,Самаведа - гімни, Веда для жертвоприношееь і веда закликань. Веди записані на старо індійській мові(Санскрит). Тут є 48 букв 12 з яких голосні. Література Індії: "Махабхарата" і "Рамаяна". Це великі зібрання літератури різного змісту.Древні індійці добилися значних успіхів у науці:

  1. Десяткова система лічби;

  2. У арифметиці, астрології та медицині вони досягли значних успіхів. З медицини це перелік хвороб, їх ознаки, дані про анатомію, патологію і арифметику. З геометрії це дані про співвідношення сторін прямокутного трикутника.

  3. Релігія: будизм(центральне місце у будизмі займає вченя про чотири істини: а) жити - страждати, причина страждань від наших бажань, звільнення від страждань позбутися бажань. Позбавлення від бажань - дотримуватися знання буди, та досягти нірвани. Будиз ділиться на 4 касти: каста жерців або брахманів; кшатрій, вайпії, шудри(раби). Будиз каже що пофіг на касти!

• Стародавній китай. В кітаї розвивалися філосовфські школи, які з часом переросли у релігійні вчення. Перше це було конфуціанство(засновник Кун-Фу-Дзи його турбувало питання взаємостосунків людини в суспільстві, країна дл нього це велика сім'я).  Даусизм - один з напрямів культурно релігійного світогляду. Це соціально етична концепція буття.  Наука: філологія, філософія, медицина. Лікар Бань Цао у книзі про важке систематично описав анатомію, фізіологію, виступив з ученням про пульс і терапію, робив операції під наркозом. Саме в Китаї застосовувалися такі загальновідомі лікувальні методи як голковколювання, припікання і масаж. Жителям Китаю належить винахід компасу, спідомктру і фарфору і пороху. • Антична культура.  До античної культури належить культура друвньої Греції та Риму. Культуру груціі поділяють на такі періоди:

  1. Гомерівський;

  2. Архаїчний;

  3. Класичний;

  4. Еліністичний.

У греків була розвинена міфологія(зевс, гера...). Література: "Іліада" та "одісея" Гомера. Вергілій "Енеїда".  Характерною рисою античної культури є антропоморфізм - перенесення властивих людині рис на природу.

Header