Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (Концептуальні засади).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Львівський регіональний інститут державного управління

Національної академії державного управління

при Президентові України

Серія „Навчально-методичні рекомендації”

М. З. Буник

Концептуальні засади взаємодії політики і управління

Навчально-методичні рекомендації

для слухачів спеціальності „Державне управління”

Львів 2009

УДК 321.6/. 8:001.8:35

Розповсюдження та тиражування без офіційного дозволу видавництва ЛРІДУ НАДУ заборонено

Рецензенти:

Колодій А.Ф. доктор філософських наук, завідувач кафедри політичних наук і філософії Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Карівець І. В. кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Національного університету «Львівська політехніка

Четверікова Л. О. кандидат політичних наук, асистент кафедри політології Львівського національного університету імені Івана Франка.

Друкується за рішенням Науково-методичної ради Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Протокол № від 2009 р.

Буник М. З. Концептуальні засади взаємодії політики і управління: Навчально-методичні рекомендації для слухачів спеціальності „Державне управління”. – Львів: ЛРІДУ НАДУ, 2009. – 20 с.

Розглянуто основні поняття та ідеї, які лежать в основі політичної та управлінської наук, їх становлення, розвиток, співвідношення та тлумачення в сучасних теоріях. Особливу увагу звернено на використання концептуальних моделей для пояснення та аналізу політичних та управлінських процесів сьогодення.

Для слухачів спеціальності „Державне управління” ЛРІДУ НАДУ.

М. З. Буник, 2008

ЛРІДУ НАДУ, 2008

Зміст

Вступ 4

Навчально-тематичний план 5

Програма курсу 6

Практичні заняття 9

Орієнтовні питання для підсумкового контролю 13

Теми для контрольних робіт 15

Вимоги до написання контрольних робіт 16

Рекомендована література. 18

Вступ

Місце дисципліни в навчальному процесі

Демократія потребує освічених управлінців, які здатні як формувати суспільні цінності, так і втілювати їх в життя. Розуміння державними службовцями сучасних суспільно-політичних процесів, аналіз політичних і управлінських ситуацій, професійне виконання своїх обов’язків є необхідною умовою розвитку демократії. Демократичне управління передбачає знання і значною мірою знання концептуальних засад політичної та управлінської дійсності.

Курс „Концептуальні засади взаємодії політики і управління” є вступним курсом до цілої низки дисциплін з спеціальності „Державне управління”. Він покликаний актуалізувати у свідомості слухачів основні поняття та теоретичні підходи політико-управлінської науки, створити понятійний каркас (методологічну основу) для подальшого нарощування знань з предметів спеціалізації.

Основна мета вивчення курсу полягає в ознайомленні слухачів з основами сучасної науки політики і управління. Влада, політика, управління, політична система, демократія, бюрократія, громадянське суспільство та інші феномени суспільно-політичного життя розглядаються у формі концептуальних моделей, що дає можливість виявити їх системні та структурно-функціональні особливості.

Зміст курсу наголошує на поняттях і моделях як на аналітичних інструментах пояснення та прогнозування політико-управлінських процесів.

Після вивчення курсу слухачі повинні:

  • мати чітке уявлення про особливості понять політики і управління;

  • знати основні поняття політики і управління та їх взаємозв’язок;

  • розуміти форми організації та логіку функціонування суспільних, політичних та управлінських інституцій;

  • вміти використовувати набуті знання для критичного аналізу конкретних ситуацій;

  • вміти пояснити на основі системного та структурно-функціонального підходів особливості політичної системи України

  • застосовувати отримані знання для вироблення рекомендацій щодо доцільності тих чи інших управлінських реформ, шляхів і методів їх проведення.

Обсяг роботи (за основними видами):

  1. Денне відділення. Всього аудиторних занять – 30 год., з них: лекцій – 16 год., практичних і семінарських занять – 14 год.; самостійна робота слухачів – 15 год.; загалом – 45 год.

  2. Заочне відділення. Всього аудиторних занять – 16 год., з них: лекцій – 8 год., практичних і семінарських занять – 8 год.; самостійна робота слухачів – 29 год.; загалом – 45 год.

Навчально-тематичний план

з/п

Назва теми

Кількість годин

Лекції

Семінари

д

з

д

з

1

Зміст і завдання курсу. Поняття політики і управління.

2

1

-

-

2

Феномен влади.

2

1

-

-

3

Політика і врядування

2

2

-

-

4

Основи соціальної організації

2

1

-

5

Демократія як форма організації публічної влади.

2

1

4

-

6

Бюрократія як форма раціональної організації управління.

2

1

-

-

7

Громадяни, громадянське суспільство і державне управління.

2

-

4

4

8

Суспільні цінності та політичні ідеології

2

1

4

2

9

Підсумковий контроль

2

2

Всього годин

16

8

14

8


Оцінювання

Оцінювання здійснюється за 100 бальною шкалою. Підсумкова оцінка складається з суми оцінок за контрольну роботу (max=40 балів), за роботу на практичних (30 балів), підсумкового контролю у вигляді тестів (30 балів).

Програма курсу Тема 1. Зміст і завдання курсу. Поняття політики і управління.

Предмет, зміст і структура курсу. Методологічні передумови вивчення політичних і управлінських феноменів. Особливості політичних та управлінських понять. Філософські та політичні аспекти понять політики. Методи дослідження політико-управлінських процесів.

Підходи до визначення політики. Політика як сфера суспільного життя. Широке та вузьке розуміння політики. Політика як вид індивідуальної та колективної діяльності. «Політика» Аристотеля. Макс Вебер про політику. Практичне значення визначення поняття політики.

Розмежування понять політики і управління. Вудро Вільсон і Франк Гуднау про важливість розмежування політики і управління. Принципи розмежування політики і управління. Переплетення політичних та управлінських функцій в дійсності. Управлінське значення розмежування функцій політики і управління.

Тема 2. Феномен влади.

Поняття влади. Влада як сила, можливість, здатність, порядок. Біологічне, психологічне, економічне, релігійне обґрунтування феномену влади. Процеси виникнення влади. Значення організації, солідарності і перерозподілу у владних процесах. Гайнріх Попітц про феномени влади. Мішель Фуко про владу у сучасному світі. Шляхи обмеження влади. Розподіл влади в демократичному суспільстві.

Легальність і легітимність влади. Типи легітимності. Макс Вебер і Девід Істон про легітимність. Традиційна, раціонально-легальна, харизматична, структурна, ідеологічна, персональна легітимність. Авторитет і насилля в процесі легітимації. Легітимність в умовах політичної трансформації. Значення легальності і легітимності влади в управлінській діяльності.