Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_vprav.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

Оподаткування

Як показують результати дослідження, оподаткування зали­шалося головною перешкодою для розвитку бізнесу в Україні. У 2001–2002 роках 70% респондентів визнали оподаткування пере­шкодою для діяльності підприємств.

Підприємства, що брали участь в опитуванні, назвали найбільш проблемними такі аспекти оподаткування: високі ставки податків, часті зміни податкового законодавства та велику кількість податків. При цьому понад три чверті з опитуваних називали перешкодою кожен із зазначених аспектів.

2002 року майже три чверті опитаних підприємств, що мали право на оподаткування за спрощеною системою, скористались цією можливістю. Результати дослідження показують, що спрощена система оподаткування значно зменшила кількість перешкод, пов’язаних із оподаткуванням для малих підприємств, оскільки для них, за їхніми оцінками, всі аспекти системи оподаткування були меншою перешкодою у підприємницькій діяльності, ніж для середніх та великих підприємств.

2002 року опитувані підприємства сплачували у середньому 8 різних податків (2001 року респонденти повідомили про сплату 10 податків). Середня кількість податків, які сплачували підприємства в Україні за останні два роки скоротилась.

Завдяки тому, що більшість малих підприємств використову­вали спрощену систему оподаткування, було встановлено різницю у кількості сплачуваних податків залежно від розміру підприємства: великі підприємства сплачували у середньому 11 податків, середні фірми – 10, а малі – 7 податків. 2002 року частка сплачених податків у виручці від реалізації товарів, робіт та послуг порівняно з 2001 роком не змінилась і становить у середньому 28%. При цьому на зазначений показник майже не впливав розмір підприємств. Малі підприємства платили у вигляді податків 27%, середні – 32%, а великі – 31% доходів від реалізації.

За оцінками респондентів у середньому підприємства прихову­вали від оподаткування 21 % доходів від реалізації. Для порівняння: цей показник 2001 року становив 26%, а 2000 року – 16%.

Перевірки

За оцінками респондентів, загальна тривалість всіх перевірок на одному підприємстві 2002 року становила у середньому 17 днів. Цей показник вказує на тенденцію значного зменшення тривалості перевірок: 2000 року перевірки у середньому тривали 27 днів на рік, а 2001 року – 23 дні.

Хоча тривалість перевірок зменшилась, проте їхня кількість 2002 року знову досягла рівня 2000 року. 2002 року підприємство у середньому перевіряли 14 разів.

2002 року найактивніше здійснювали перевірки підприємств органи Державного пожежного нагляду та органи Державної подат­кової служби України. Зазначені органи перевіряли приблизно кожне четверте з опитаних підприємств. При цьому й органи Державного пожежного нагляду, й органи Державної податкової служби України відвідували такі підприємства у середньому тричі на рік. На ці контрольні органи було вказано також як на такі, що найчастіше вимагають неофіційних платежів – про вимогу неофіційних платежів органами пожежного нагляду повідомили 18%, а про аналогічні вимоги з боку органів податкової служби – 23% респондентів.

Майже три чверті підприємств мали певні труднощі під час перевірок. Основними причинами таких труднощів згідно з відпо­відями респондентів були велика кількість обов’язкових документів, складність, заплутаність, непрозорість процедур, а також неоднознач­ність / незрозумілість вимог представників контрольних органів.

Трохи менше половини опитаних підприємств відповіли, що отримати вичерпну й достовірну інформацію про умови проведення перевірок було складно або дуже складно.

2002 року 42% респондентів відчули негативні наслідки прове­дення перевірок. При цьому 86% із них сплатили штрафи. Загалом, сплата штрафів стала найпоширенішим наслідком проведення перевірок за останні три роки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]