Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Утворення Афінської держави.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
27.29 Кб
Скачать

1.3. Реформи Клісфена

З іменем Клісфена пов’язана подальша демократизація афінського політичного ладу.

У 509 р. до н.е. він провів державні реформи, які призвели до остаточної ліквідації залишків родового ладу.

Реформи :

  • введення нового адміністративного поділу, побудованого на територіальному принципі. Насамперед, Клісфен ліквідував чотири родові племена і натомість запровадив територіальний поділ: поділив Аттіку на 10 територіаль­них філ. При цьому враховувався природний поділ країни на три ос­новні регіони: міський (Афіни), прибережний і внутрішній. У двох перших переважав демос, у третьому — аристократія. Кожна філа поді­лялася на три частини — триттії: по одній з кожного регіону. Отже, всього було 30 триттій. Вони, в свою чергу ділилися на 10 демів (тобто всього 100).

  • Кожного афінського громадя­нина було приписано за місцем проживання до якогось дему. Прина­лежність ця була спадковою.

  • Називати себе родовим походженням за­боронялось. Кожен громадянин поруч зі своїм іменем повинен був за­значати ще й назву дему.

  • Тільки приналежність до дему давала грома­дянам повноправність.

Метою реформи було змішати населення, роз’єднати роди і тим послабити силу євпатридів.

  • Рада чотирьохсот була замінена на раду п’ятисот ( по 50 чоловік від кожної філи).

  • При Клісфені були також розширені ряди афінських громадян шляхом надання багатьом метекам громадянських прав.

  • Була створена колегія десяти стратегів (по 1 від кожної філи).  Головно це були військові вожді, але не тільки — вони мали також важ­ливі адміністративно-політичні повноваження.

  • був введений остракізм (суд черепків). Остракізм був формою таємного голосування, при якому кожен голосуючий писав на черепку ім’я людини, що здавалась йому небезпечною для існуючого ладу. За більшістю голосів таку людину виганяли з Афін на десять років (згодом на п'ять) без позбавлення громадянських чи будь-яких майнових або спадкових прав.

Отже, реформи Клісфена, завдавши остаточного удару пережитім родоплемінного устрою, завершили так звану епоху політичних еволюцій і формування афінської державності.