Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНУВАННЯ діяльності підприємства Іванова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
532.99 Кб
Скачать

[До змісту] [Наступне]

[До змісту] [Наступне] [Попереднє]

Методичні рекомендації до самостійного вивчення курсу

 

Тема 1. Загальна концепція планування господарської діяльності

При вивченні даної теми студент повинен усвідомити необхідність планування для діяльності підприємства в умовах ринкової економіки, переваги планового господарювання. Для цього студенту необхідно ово­лодіти теоретичними знаннями щодо сутності процесу планування, інформаційного циклу планування. Він повинен розглянути існуючі форми планування, їх переваги та недоліки, можливість використання при певних умовах.

Сутність планування і складається в чіткому визначенні цілей, за­собів та послідовності заходів для їх досягнення, а також порівнянні поставлених цілей з можливостями та ресурсами.

План – це документ, що у відповідності до обраних цілей містить систему конкретних дій та заходів для їх досягнення, дані про перелік та обсяг необхідних ресурсів, а також послідовність та терміни вико­нання робіт з виробництва та реалізації продукції (послуг). План як категорія може виступати як проект, задум, порядок роботи.

Узагальнено процес планування може бути представлений наступ­ними етапами: аналіз попередньої діяльності, обробка додаткових ін­формаційних потоків, визначення завдань на плановий період, роз­роб­ка варіантів планових рішень, оцінка розроблених варіантів та прий­няття планового рішення, виконання плану, отримання результату.

За формою проявлення та змістом планування може бути директив­ним, індикативним.

Директивне планування передбачає розробку та виконання плано­вих завдань з використанням командно-адміністративних засобів.

Індикативне планування координує інтереси та діяльність держави у відносинах з господарюючими суб’єктами, поєднує державне регу­лювання з ринковим механізмом саморегулювання. Воно широко роз­повсюджене в країнах з ринковою економікою.

Планування на нинішньому етапі є економічною основою ринкових відносин всіх господарюючих суб’єктів незалежно від форми власно­сті. Чим більше самостійності надається підприємствам, тим актуаль­нішою стає потреба в плануванні.

Ринкова економіка вимагає від процесу планування детального до­слідження умов діяльності, використання нових методів та прийомів обґрунтування планових завдань.

Необхідність планування на підприємстві в умовах ринку стосу­ється різних аспектів його діяльності.

Призначенням планової діяльності повинна стати здатність рішен­ня найрізноманітніших задач управління в умовах рухливого зовніш­нього середовища, а це надає процесу планування в ринкових умовах певних особливостей.

Література: 11, с. 5-21; 13, с. 7-14; 22, с. 7-36; 23, с. 8-39; 24.

[Вгору] [Вниз]

Тема 2. Методологічні основи планування

При вивченні даної теми студент повинен оволодіти знаннями що­до методологічних основ планування: принципів, методів планування як науки, ознайомитися з видами планів та їх класифікацією. Необхід­но усвідомити значення дотримання принципів планування для забез­печення ефективної діяльності підприємства, розглянути переваги та недоліки окремих типів планування.

До основних принципів планування можна віднести наступні прин­ципи: єдності, гнучкості, точності, безперервності, необхідності, участі.

Принцип єдності передбачає, що всі окремі плани підприємства (план виробництва та реалізації продукції, план витрат, фінансовий план та ін.), а також плани його окремих підрозділів повинні бути тіс­но пов’язані один з одним та із загальним комплексним планом соці­ально-економічного розвитку підприємства.

Принцип безперервності передбачає, що процес планування пови­нен здійснюватися постійно та безупинно в межах виробничо-госпо­дарського циклу.

Принцип гнучкості полягає в необхідності планування певних ре­зервів, що дозволять корегувати планові завдання у разі виникнення непередбачених обставин під впливом змін внутрішніх та зовнішніх умов.

Принцип точності передбачає, що плани повинні бути макси­мально наближені до існуючих виробничих можливостей.

Принцип участі передбачає активну участь всього персоналу в плановій діяльності підприємства. Планування, засноване на принципі участі, називають партисипативним.

Принцип необхідності передбачає обов’язкове використання пла­нування при здійсненні будь-якої діяльності, що дозволяє підпри­єм­ству підготуватися до використання майбутніх сприятливих умов або запобігти можливим перешкодам; покращити координацію дій персо­налу та окремих підрозділів; забезпечити досягнення бажаних резуль­татів, раціонально розподілити ресурси та здійснювати контроль за роботою підприємства.

Планування може відноситися до того чи іншого типу в залежності від спрямованості основних ідей планування в минуле, сьогодення або майбутнє. За класифікацією Р. Акоффа розглядають чотири таких ти­пи планування: реактивне; інактивне; преактивне; інтерактивне.

В практичній діяльності підприємство використовує різні види планів. Їх можна класифікувати за наступними ознаками: за об’єктами плану­вання; за тривалістю планового періоду; за змістом планових рішень.

Література: 12, с. 26-44; 13, с. 33-43; 22, с. 17-42; 24, с. 293-325.

[Вгору] [Вниз]