Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До теми 3 (ПДВ).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
689.15 Кб
Скачать

3 .2. Платники податку на додану вартість

Матеріал лекції

управителі майном, які ведуть окремий податковий облік з ПДВ щодо господарських операцій, пов’язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном

особи, уповноважені вносити податок з об’єктів оподаткування, що виникають внаслідок поставки послуг підприємствами залізничного транспорту з їх основної діяльності, що перебувають у підпорядкуванні платника податку

Якщо особа зареєстрована платником ПДВ, то вона при здійсненні оподатковуваних операцій нараховує ПДВ, має право виписувати податкові накладні та має право на формування податкового кредиту.

При визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для реєстрації (як обов’язкової, так і добровільної) платником ПДВ враховуються обсяги операцій,

  • що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ,

  • нульовою ставкою ПДВ,

  • звільнені та тимчасово звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету в разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Виняток. Обмеження щодо обсягу ввезення, з метою оподаткування податком на додану вартість, не застосовується до операцій з ввезення на митну територію України фізичними особами (громадянами) чи суб’єктами підприємницької діяльності, які не є платниками ПДВ, культурних цінностей, зазначених у питанні 6 теми.

Законодавством встановлено строки для реєстрації платником ПДВ різних категорій осіб (табл. 3.2).

Таблиця 3.2

Строки реєстрації платником ПДВ

Підстави для реєстрації платником ПДВ

Строки подання реєстраційної заяви до органу ДПС

Дата, починаючи з якої, особа вважається зареєстрованим платником ПДВ

Обов’язкова реєстрація

Н е пізніше 10 числа місяця, наступного за тим, у якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій 300 000 грн

З 1 числа місяця, наступного за тим, у якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій 300 000 грн

Добровільна реєстрація

Не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на податковий кредит і виписку податкових накладних

П латник може зазначити у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ.

Здійснення операцій з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів та ін..

Перехід зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів якщо обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців < 300 000 грн

Перехід зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів якщо обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців > 300 000 грн.

Не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів

Дата реєстрації як платника ПДВ в органі ДПС

Реєстрація платника єдиного податку, в разі зміни ставки єдиного податку в розмірі 3 або 7 %

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку в розмірі 3 або 7 %

З 1 числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку в розмірі 3 або 7 %

Реорганізація платника податку (крім перетворення).

Реєструється платником ПДВ як інша новоутворена особа.

Анулювання реєстрації здійснюється на дату:

  • подання заяви платником податку або прийняття рішення органом державної податкової служби про анулювання реєстрації, якщо у свідоцтві про реєстрацію платника податку не було визначено граничний строк дії;

  • зазначену в судовому рішенні;

  • закінчення строку дії свідоцтва про реєстрацію платника податку;

  • що передує дню втрати особою статусу платника податку на додану вартість.

У разі відсутності законних підстав для анулювання реєстрації орган державної податкової служби протягом 10 календарних днів після надходження заяви платника податку про анулювання реєстрації подає такому платникові податку вмотивовану письмову відмову в анулюванні реєстрації з поясненнями із зазначеного питання.

Зверніть увагу! З моменту анулювання реєстрації особи як платника податку така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту, виписку податкових накладних.

У разі анулювання реєстрації особи як платника податку останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду та закінчується днем анулювання реєстрації.

Якщо в останньому звітному (податковому) періоді на обліку у платника податку залишаються товари/послуги, необоротні активи, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту і які не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, платник податку не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов’язаний визначити податкові зобов'язання по таких товарах/послугах, необоротних активах, виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

У разі якщо платник податку, реєстрація якого анулюється, має податкові зобов'язання за результатами останнього податкового періоду, така сума податку враховується в суму зменшення бюджетного відшкодування, а в разі його відсутності у строки, визначені Податковим кодексом, платник зобов'язаний погасити суму податкових зобов'язань або податкового боргу з цього податку, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, залишатиметься така особа зареєстрованою як платник цього податку на день сплати такої суми податку чи ні.

У разі, якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування надається протягом строків, визначених цим розділом, незалежно від того, чи буде така особа залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного відшкодування, чи ні.

Про анулювання реєстрації платника податку податковий орган зобов’язаний письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації.