Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль І з етики 1-5 питання.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
36.03 Кб
Скачать

2. Значення сім’ї, функції сім’ї.

Сім'я - це одна з найважливіших форм організації життя людей, яка має фундаментальне значення як для індивіда, особистості, так і для суспільства. Сім'я - це така спільність людей, яка спирається на шлюбний союз, на родинні зв'язки, на різноманітні відносини між чоловіком і дружиною, батьками і дітьми, між самими дітьми, між іншими членами сім'ї, які живуть разом і спільно ведуть господарство.

Життя сім'ї - це дуже складні і різноманітні процеси або сторони життя людини: біологічні, економічні, моральні, правові, психологічні, естетичні, релігійні тощо. На цій підставі сім'я здатна виконувати такі свої функції.

1.економічна(матеріально-економічна) - становлять її бюджет, організація споживчої діяльності, участь у суспільному виробництві, здобуття професії, відновлення втрачених на виробництві сил.

2.житлово побутова - це забезпечення сім’ї житлом, ведення домашнього господарства, організація домашнього побуту.

3.репродуктивна - полягає у відтворенні життя, продовженні людського роду, тобто в народженні дітей. Мається на увазі відтворення не лише кількісне, а й якісне (народження фізично і психічно здорового покоління, без біологічних і психічних аномалій).

4.виховна - полягає у передачі дітям дорослими членами сім’ї соціального досвіду. Програма сімейне виховання розвиває здібності, здорові інтереси та потреби дитини, формує правильний світогляд, позитивне ставлення до праці, сприяє прищепленню гуманних моральних якостей, розумінню необхідності дотримуватися правових і моральних норм життя

5.комунікативна - передбачає створення сприятливого сімейного мікроклімату, необхідного для психічно)емоційного відтворення сил членів сім’ї, внутрішньо)сімейного спілкування подружжя, батьків і дітей, сім’ї та оточуючого мікро) і макросередовища, а також її спілкування з духовними та інтелектуальними надбаннями суспільства (засоби масової інформації, література, мистецтво тощо).

6.рекреативна - - це організація вільного часу та відпочинку сім’ї. Рекреативна діяльність сім’ї здійснюється в будні й вихідні дні, а також під час відпустки. Вона виконує роль збереження сім’ї як цілісної одиниці, зміцнює сім’ю, закріплює кращі традиції, має велике значення у вихованні дітей, емоційному єднанні подружжя.

7.психолого-терапевтична (взаємопідтримк) -

8. Сексуальна

3. Патріархальна сім’я , як форма моногамного шлюбу.

Патріархальна сімейна громада включала з 3-5 поколінь найближчих родичів по батьківській лінії, нащадків одного предка, з дружинами чоловіків даної групи. Вона могла включати до 200-300 чоловік. Її життям керує сімейна рада. Повсякденною працею в ній розпоряджається "старший", а жіночим господарством, в яке "старший" не має права втручатися, розпоряджається "старша". Їхнє становище довічно. Майно сімейної громади неподільне і невідчужуваними. Така патріархальна сімейна громада поступово перероджується в батьківську велику родину з необмеженою владою батька

Раніше вважалося, що історично патріархальна сім'я - це форма сім'ї, яка змінила матріархальну сім'ю. Однак більшість сучасних дослідників вважає, що патріархат панував і на ранніх стадіях розвитку людського суспільства.

Патрилінійність пов'язана з правом чоловіка на дітей, правом розпоряджатися ними на розсуд чоловіка-батька (патріарха), на відміну від аналогічного права жінки-матері при матріархат.

При патріархальному укладі дружина вважалася "власністю" чоловіка. Оскільки дружина була майном чоловіка, а дочка була майном батька, у багатьох народів сам шлюб був "покупку" нареченої нареченим у її батька зі сплатою йому вартості жінки - так званий "викуп нареченої" ( калим).

Вийти заміж можна було лише раз у житті для жінки, проте на чоловіків це правило не поширювалося. Після смерті чоловіка вдови залишалися не потрібними суспільству, тому що не могли більше вийти заміж, і часто повинні були піти в інший світ за чоловіком. Практика жертвоприношень вдів досі існує в Індії ( сати), подібні обряди спостерігалися в Китаї, у древніх германців і слов'ян.

Працювати поза домом або вчитися в традиційних патріархальних суспільствах жінкам забороняється.

Патріархат характеризується, зокрема, такими ознаками як патрилинейность (рахунок походження дітей, спорідненості та успадкування по лінії батька), патрилокальний (проживання дружини в сім'ї або будинку чоловіка, вибір місця проживання сім'ї чоловіком), моногамія (двуродітельская сім'я) або полігінія (багатоженство), але не сім'я з кількома чоловіками, впорядковані статеві зв'язки чоловіка з однією жінкою (дружиною) при одношлюбності або упорядковані статеві зв'язки чоловіка з кількома жінками в багатоженстві, зосередженість прав щодо розпорядження майном та економічним життям родини в руках чоловіка ( домовладики). Патріархат характерний практично для всіх традиційних суспільств.