Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р1 Технологічна частина.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
904.7 Кб
Скачать

1.2.2. Насос першого підйому і циркуляції 5нк-5х1

Відцентрові електронасосні агрегати типу НК призначені для подачі нафти і нафтопродуктів з температурою від 0оС до 200оС.

Насос 5НК-5х1 (рис. 1.3) складається із провідної та протічної частин.

Привідна частина являє собою опорний кронштейн, в якому на шарикопідшипниках обертається вал насоса.

Протічна частина складається із спірального корпусу, який кріпиться до фланця опорного кронштейна, робочого колеса, насадженого на кінець вала і всмоктувального патрубка.

Спіральний корпус служить для перетворення кінетичної енергії рідини після робочого колеса в енергію тиску.

Робочі колеса призначені для передачі механічної енергії електродвигуна потоку рідини і виконані з двох дисків, з’єднаних лопатками, а також вони мають ущільнюючі кільця, які служать для ущільнення і зменшення перетоку рідини з області високого тиску в область низького тиску.

Для запобігання зношення вала під сальниковою набивкою на нього одягнута захисна втулка.

Підшипники валу змащуються маслом, яке заливається в масляну ванну опорного кронштейна.

Корпус підшипника в місці встановлення радіально-упорних підшипників має водяну сорочку, в яку підводяться технічна вода від головного трубопроводу. Відводиться вода в каналізаційну мережу.

Рис. 1.3. Насос першого підйому і циркуляції типу 5НК-5х1

1 – підшипники; 2 – вал; 3 – опорна стойка; 4 – підшипник; 5 – гайка валу;

6 – кришка підшипника; 7 – захисна втулка; 8 – камера охолодження ущільнення;

9 – набивка сальника; 10 – гайка робочого колеса; 11 – робоче колесо;

12 – корпус; кришка з вхідним патрубком.

1.2.3. Насос другого підйому 5н-5х4

Електронасосний агрегат марки 5Н-5х4 – відцентровий, горизонтальний, чотирьохступіньчатий і призначений для перекачування нафтопродуктів і прісної води із температурою від 0 до 200оС, густиною до 1000 кг/м3 і вмістом підвішаних частинок до 0,5 % по масі.

Агрегат укомплектований електродвигуном у вибухонебезпечному виконанні.

Електронасос ний агрегат складається з насоса і електродвигуна, змонтованих на спільній фундаментній плиті. Привід насоса здійснюється через з’єднувальну муфту. Напрямок обертання ротора навпроти годинникової стрілки, якщо дивитись з боку привода.

Корпус насоса складається з двох половин із роз’ємом в горизонтальній площині, яка проходить через вісь ротора. Всмоктувальні та нагнітальні патрубки насоса розташовані в нижній половині корпуса, завдяки чому при знятті верхньої половини корпуса насоса можливий доступ до внутрішньої частини насоса без демонтажу всмоктувального і нагнітального трубопроводів. Герметичність по роз’ємну корпуса насоса забезпечується паранітовою прокладкою товщиною 0,5 мм.

Вал ротора спирається на два підшипника кочення і один підшипник ковзання.

Осьові зусилля, дібчи на ротор при роботі насоса, в основному зрівноваженні симетричним розміщенням робочих коліс із вхідними отворами у протилежні боки.

Залишкові та випадкові осьові зусилля, діючі на ротор насоса сприймаються радіально-упорними підшипниками.

Змащування опорних підшипників ротора насоса рідким маслом, яке поступає з камери на вал по плаваючому кільцю.

Для охолодження підшипників, корпуса насоса і створення гідравлічної завіси, яка перешкоджає проникненню в приміщення мазуту, який просочився через ущільнення, до відповідних місць насоса підводиться технічна вода від загального колектора, пройшовши через насос, охолоджуюча вода поступає в каналізацію. Витрата регулюється вентелями.

Зі сторони високого тиску насоса виконана його повна герметизація. Укорочений вал розміщений в середині корпуса насоса в підшипнику ковзання. Отвір для виходу вала закрито кришкою. Для забезпечення циркуляції мазуту через підшипник ковзання до кришки під’єднана трубка від напірної лінії.

З низьконапірного боку насос оснащений лабіринтно-вихровим ущільненням, яке встановлене на валу насоса і складається з захисної гільзи з гвинтовою нарізкою, протилежно направленою напрямку обертання. В середині сальникової камери є нерухома втулка з гвинтовою нарізкою, направленою в бік обертання ротора насоса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]