Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРУДОВЕ_Семінари-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

3.2. Рекомендована література

  1. Гаращенко Л. Правові проблеми регулювання трудових відносин на підприємствах недержавних форм власності // Право України . — 1998. — № 6.

  2. Заржицький О., Миргородський Д. Особливості правового становища осіб, які працюють у громадян за трудовим договором // Право України . — 1996. — № 10.

  3. Дарницький О., Бандуристий Р. Працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні // Право України. — 2007. — № 2. — С.40.

  4. Реус О. Особливості укладання трудового договору з неповнолітніми //Право України. — 1998. — № 9.

  5. Середа О. Обов’язки роботодавця та правові наслідки їх невиконання // Право України . — 2002. — №3.

  6. Ярошенко О. Правове регулювання праці іноземців в Україні // Право України . — 1998. — № 11.

Тема № 6. Дисциплінарна та матеріальна відповідальність.

1. Методичні вказівки до вивчення теми

Розпочинаючи вивчення теми, необхідно відмітити, що дисципліна відповідальність - складне, багатоаспектне явище. Виділяють соціальний, психологічний, економічний, правовий та інші аспекти дисциплінарної відповідальності.

Необхідно ознайомитися з основними трудовими обов'язками сторін трудового правовідношення. Загальні обов'язки працівників встановлені в ст. 139 КЗпП України. Спеціальні обов'язки, у яких; відображається специфіка виробництва конкретного підприємства або конкретної трудової функції, установлюються нормативними актами (статутами про дисципліну; статутами підприємств; локальними актами про правовий статус окремих підрозділів; посадових осіб; наказами і розпорядженнями).

Надзвичайно важливе місце в забезпеченні дисципліни праці належить і оцінці праці. За результатами позитивної оцінки до працівника може застосовуватись заохочення.

Вивчення підтеми «матеріальна відповідальність» слід розпочати з розгляду питань, що стосуються підстав та умов матеріальної відповідальності.

У першу чергу необхідно з'ясувати, що матеріальна відповідальність є одним з видів юридичної відповідальності, що полягає у двосторонньому взаємному обов'язку працівника і власника або уповноваженого ним органу відшкодувати винною стороною другій стороні шкоду, заподіяну при виконанні трудових обов'язків у встановленому законом розмірі і порядку. У зв'язку з цим слід підкреслити двосторонній характер матеріальної відповідальності. Якщо дисциплінарна відповідальність має односторонній обов'язок, оскільки тільки власник має дисциплінарні права і працівник завжди несе дисциплінарну відповідальність перед власником, а не навпаки, то при заподіянні шкоди працівник відповідає перед власником, а власник - перед працівником залежно від того, яка сторона заподіяла шкоду.

Поступово необхідно перейти до питання визначення розміру шкоди та порядку її покриття. Пленум Верховного Суду України роз'яснив, що розмір шкоди повинен визначатись із врахуванням чинного законодавства про ціни і ціноутворення. Вартість майна визначається на день виявлення шкоди, а у випадку зміни цін застосовуються ціни, що діють на день прийняття рішення про відшкодування. Розмір шкоди, що підлягає покриттю, заподіяної з вини кількох працівників, визначається для кожного з них з урахуванням ступеня вини, виду і межі матеріальної відповідальності.