Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vik_ta_ped_psihol_sam_rob_2_kurs_inozemtsi_m.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
620.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г.Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

ПСИХОЛОГІЯ

Методичні рекомендації до семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів філологічного факультету

(стаціонар, іноземне відділення, другий курс)

Укладач Т.А.Яновська

Полтава – 2010

УДК 159.922.5:37.015.3 (072)

Психологія: Методичні рекомендації до семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів філологічного факультету стаціонарної форми навчання (іноземне відділення) / Укладач Т.А.Яновська. За ред. В.Ф.Моргуна. - Полтава, 2010. – 43 с.

Пропоновані методичні рекомендації включають зміст семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи студентів з курсу «Психологія». Кожна тема складається з мети і плану практичного заняття, самостійної та індивідуальної роботи, методичних вказівок, питань до самоконтролю та літератури. Наведено норми оцінювання самостійної та індивідуальної роботи студентів.

Укладач: Т.А.Яновська, канд. психол. наук, старший викладач

Рецензенти:

Тодорова Ірина Степанівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри культорології та історії Полтавського університету економіки і торгівлі;

Пасічніченко А.В., кандидат психологічних наук, доцент кафедри початкової і дошкільної освіти Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г.Короленка.

Рекомендовано до друку ученою радою Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка (протокол № від 2010 р.)

ЗМІСТ

Пояснювальна записка…………………………………………………………………………..4

  1. Розподіл годин самостійної та індивідуальної роботи за темами курсу…………………5

  2. Форми контролю……………………………………………………………………………..6

  3. Критерії та шкала оцінювання знань……………………………………………………….7

  4. Рекомендації для студентів щодо опрацювання змістовних модулів……………………8

  5. Зміст модулів (тематика семінарських та лабораторних занять, самостійної та індивідуальної роботи)…………………………………………………………………………10

Модуль I. Вступ до вікової психології……………………………………………………10

Тема 1. Предмет, завдання і методи вікової та педагогічної психології……………10

Тема 2. Закономірності і динаміка психічного розвитку та формування особистості в онтогенезі……………………………………………………………………………11

МОДУЛЬ II. Психологічні особливості розвитку дитини в онтогенезі……………….14

Тема 1. Психічний розвиток дитини до вступу до школи…………………………..15

Тема 2. Психологічна характеристика молодшого школяра………………………15

Тема 3. Психологічні особливості підлітків…………………………………………..16

Тема 4. Психологічні особливості юнацького віку…………………………………16

МОДУЛЬ III. Вступ до педагогічної психології………………………………………….31

Тема 1. Психологія навчання…………………………………………………………..31

Тема 2. Психологія виховання…………………………………………………………32

Тема 3. Психологія вчителя……………………………………………………………32

  1. Рекомендована література до курсу………………………………………………….42

Пояснювальна записка

Самостійна та індивідуальна роботи є вищими формами навчальної діяльності студентів з курсу «Психологія». Самостійна та індивідуальна робота – це цілеспрямована, внутрішньо мотивована студентом у сукупності виконуваних дій і коригована ним у процесі і результаті діяльність. Її виконання вимагає достатньо високого рівня самосвідомості, рефлективності, самодисципліни, особистої відповідальності студента. Самостійна робота сприяє самовдосконаленню і самопізнанню студента.

На самостійну та індивідуальну роботу студентів з курсу «Психологія» на стаціонарній формі навчання відводиться 58 годин. До її змісту включено питання, що стосуються вивчення психоаналітичної теорії розвитку дитини, когнітивного підходу Ж.Піаже, розвитку сенсорної сфери у віці немовляти, засобів удосконалення мови у ранньому дитинстві, розвитку та удосконалення гри у дошкільному віці, шляхів оптимізації забезпечення психологічної готовності дитини до навчання у школі, причин і факторів прискореного чи уповільненого розвитку мотиву досягнення успіху у дітей молодшого шкільного віку, впливу основних видів діяльності молодших школярів на їх інтелектуальний розвиток, акселерації та її причин у підлітковому віці, розвитку здібностей та творчої активності підлітків, особливостей навчання молодших школярів у домашніх умовах, розвивальних навчально-дидактичних ігор і форм занять у дошкільному віці, особливостей виховання дітей у дошкільній праці, особливостей самовиховання підлітків та юнаків, психологічного аналізу уроку в діяльності педагога, методики аналізу вербальної взаємодії.

Метою самостійної та індивідуальної роботи студентів з курсу «Психологія» є вивчення предмету і методів вікової та педагогічної; обґрунтування психічного розвитку і навчання; аналізування психологічних особливостей віку немовляти, раннього та дошкільного віку; вивчення психічного розвитку у молодшому шкільному віці; розкриття психологічних особливостей підлітка; характеристика психології ранньої юності; обґрунтування психології навчання, виховання та психології вчителя.

Етапи самостійної та індивідуальної роботи студентів з курсу «Психологія»:

  1. Усвідомлення мети самостійної та індивідуальної роботи. Студент повинен не тільки розуміти запропоновані викладачем цілі, але й формувати їх самому, утримувати до реалізації, не дозволяючи витіснити іншими.

  2. Опрацювання літератури за питаннями плану роботи. Студент повинен уміти моделювати власну діяльність, тобто виділяти умови, важливі для реалізації цілі; відшукати у своєму досвіді уявлення про предмет потреби, а в оточуючій дійсності – об’єкт, який відповідає цьому предмету. Саморегуляція студента передбачає уміння програмувати самостійну діяльність (вибір стосовно умов засобів для її здійснення, визначення послідовності окремих дій).

  3. Самоконтроль і самооцінка знань, умінь і навичок. Важливим проявом предметної саморегуляції студента є уміння контролювати й оцінювати кінцеві і проміжні результати своїх дій. При цьому важливо, щоб суб’єктивні критерії оцінки власних результатів не дуже відрізнялися від прийнятих, об’єктивних. Істотним для саморегуляції є уміння студента корегувати свої дії, тобто уявляти, як можна змінити ці дії, щоб результат відповідав вимогам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]