Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_роб_3_4_5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Стисло поясните принцип взаємодії комп'ютерів за технологією «клієнт -сервер». Чому ця технологія важлива?

  1. Що таке мережева операційна система (ОС), які основні завдання вона виконує?

  2. Як класифікуються комп'ютерні мережі по віддаленості складових частин?

  3. Як можна розділити комп'ютерні мережі по кількості робочих станцій?

  4. Як влаштована топологія «зірка», які її переваги?

  5. Що таке сервер? Його призначення?

  6. Які типи серверів відомі?

  7. Достоїнства серверних мереж?

  8. Що таке домен?

  1. Які права доступу існують на мережевий ресурс для користувачів серверної мережі?

  2. Яку роль грає IP - адреса комп'ютера в мережі? Приведіть приклад IP -адреси?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5

ТЕМА: ПРЯМЕ КАБЕЛЬНЕ З'ЄДНАННЯ

МЕТА РОБОТИ: отримання навиків в створенні і використанні прямих кабельних

з'єднань між двома комп'ютерами

Короткі теоретичні відомості

Пряме кабельне з'єднання (DCC - Direct Cable Connection) дозволяє дістати доступ до загальних тек на іншому комп'ютері. Прямим кабельним підключенням можна з'єднати тільки два комп'ютери. Зазвичай, таке з'єднання вважається тимчасовим.

Якщо другий комп'ютер підключений до мережі і користувач дістав доступ до мережевих ресурсів після входу в мережу, пряме з'єднання забезпечить доступ і до мережевих ресурсів.

Інтерфейс з боку комп'ютера - сукупність апаратних і програмних засобів: контроллера і спеціальної програми, що управляє контролером, яка називається драйвером периферійного пристрою.

Рис. 3.1 - Схема прямого кабельного з'єднання

З'єднання здійснюється через СОМ або LPT інтерфейси комп'ютера (Рис.3.1).

У прямому кабельному з'єднанні реалізована схема "ведучий/ведений", що дозволяє працювати з обома системами з однієї клавіатури. У основі ідеології лежить технологія «клієнт - сервер».

Ведучий комп'ютер (сервер) забезпечує доступ до інформації іншому комп'ютеру (клієнтові).

Ведений комп'ютер (клієнт), що запрошує інформацію у веденого (сервера).

Ведучий не має доступу до веденого, тобто отримана мережа матиме тільки одностороннє управління. Після закінчення сеансу доступу до ресурсів, ведений комп'ютер може стати ведучим і так далі.

Підключення кабелю дороз'ємів комп'ютера можливо тільки при вимкненому системному блоці, щоб уникнути пошкоджень мікросхем послідовних і паралельних портів!

З'єднання комп'ютерів за допомогою кабелю відбувається роз'ємами двох типів, показаними на рис. 3.2 - 3.3

Рис. 3.2 - Схема контактів 25 - контактного роз'єму.

Рис. 3.3 - Схема контактів 9 - контактного роз'єму

Хід роботи

Створення прямого кабельного з'єднання в ОС Windows 95/98/Ме

Отримання відомостей про конфігурацію комп'ютера на платформі Windows 95/98/Ме

Для визначення переліку встановлених пристроїв, на значку "Мой компьютер"' по натисненню правої кнопки миші вибираємо "Свойства" -"Устройства " - "Свойства".

Визначити наявність ресурсів на вкладці «Проглядання ресурсів» для послідовних (СОМІ і COM2) і паралельних портів (LPT1 або порт принтера).

На вкладці «Сеть» потрібно упевнитися в наявності рядка «Контроллер удаленного доступа». Відкрити вкладку можна натисненням правої кнопки миші, на значку "Сетевое окружение", обираючи для перегляду вкладку "Конфигурация ".

Якщо «Контроллер удаленного доступа» не знайдений, немає пунктів меню для запуску програми установки з'єднання «Прямое кабельное соединение» в меню «Пуск - Стандартньїе - Связь» (Рис. 1.6) і необхідно встановити програмне забезпечення для прямого кабельного з'єднання.

Рис. 3.4 - Додаткове вікно «Связь», для встановлення компонентів прямого кабельного з'єднання

Установка програмного забезпечення для прямого кабельного з'єднання в Windows 95/98/Ме

Даний пункт необхідно виконати, якщо у вікні "Сеть" відсутній "Контроллер удаленного доступа ", протокол TCP/IP "TCP/IP - Котроллер удаленного доступа ",немає меню запуска «Прямое кабельное соединение»:

«Пуск/Программьі/Стандартньїе/Связь/Прямое кабельное соединение». Програмне забезпечення кабельного з'єднання встановлюється в ході типового процесу інсталяції, через розділ «Связь» списку панелі настройки Windows Windows «Установка и удаление программ».

Встановлення програмного забезпечення виконується на ведучому та веденому комп'ютері.

Для встановленн необхідно відкрити теку «Панель управлення» після натиснення на кнопку «Пуск», и вьібора пункта меню «Настройка». Запустити подвійним клацанням миші «Установка и удаление программ», на вкладці «Установка Windows» у вікні, що з'явилося, виділити пункт «Связь».

Після натиснення кнопки «Состав», відкривається вікно докладних настройок «Связь» (рис. 3.4), що дозволяє включити в установку необхідний компонент «Прямое кабельное соединение» та «Удаленньїи доступ к сети». Після натиснення на кнопку «Ок» вікна «Связь» почнеться встановлення компонентів.

Після установки компонентів комп'ютер необхідно перезавантажити, після чого впевнитися у появі в меню кнопки «Пуск»

Установка протоколу TCP/IP для контроллера видаленого доступу і його настройка

Установка на кожному ПК протоколу ТСРЯР для контроллера видаленого доступу (якщо його немає):

"Панель управления'7"Сеть'7" Добавить"/"" Протокол"/" Microsoft, TCP/IP".

Необхідно встановити протокол TCP/IP і призначити IP - адреса комп'ютерів з однаковими номерами підмереж, ввести їх на вкладках «IP -адрес» вікна «Своиства TCP/IP» на обох комп'ютерах. На вкладці «IP - адрес» кожного комп'ютеравстановлюють маску мережі і IP - адреса комп'ютера з відмінністю тільки в останній цифрі.

Наприклад: на комп'ютері А привласнити IP - адреса класу 3: 192.168.5.1. На комп'ютері В привласнити IP - адреса класу 3 192.168.5.2. Маски підмереж для обох комп'ютерів повинні бути однаковими.

Настройка робочої станції Windows 95/98/Ме як провідний комп'ютер в прямому кабельному з'єднанні.

Рис.3.5 - Вибір типу комп'ютера в процесі налагодження прямого кабельного з'єднання

Для настройки сеансу зв'язку, потрібно натиснути кнопку «Пуск» і вибрати команду: «Программы/Стандартные/Связь/Прямое кабельное соединенне».

Потім потрібно вибрати порт для обміну інформацією між двома комп'ютерами. Це паралельний (LPT) або послідовний порт (СОМ), як показано на рис.3.6, і натиснути кнопку «Далее», у вікні, що відкрилося, «Прямое соединение».

Рис.3.6 - Вибір порта зв'язку для налагодження прямого кабельного зв'язку

Після нетривалого процесу настройки портів, що веде комп'ютер буде готовий до роботи.

Для завершення настройки потрібно натиснути кнопку «Готово» у вікні «Прямое соединение». Тепер ведучий комп'ютер готовий до зв'язку. Його необхідно вимкнути для безпечного підключення кабелю зв'язку.

Ведучий комп'ютер може перенастроювати в роль веденого з потреби. Тоді відомий комп'ютер перенастроюється як ведучий. Зміниться напрям зв'язку комп'ютерів, тобто загальні ресурси будуть доступні на іншому комп'ютері.

Налагодження робочої станції Windows 95/98/Ме як відомої починається з натиснення на кнопку «Пуск» і вибору команди «Программьі/Стандартньїе/Связь/ Прямое кабельное соединение», у вікні, що відкрилося, «Прямое соединение» необхідно вибрати режим «Ведомьш». Після настройки портів, відомий комп'ютер готовий до роботи по кабельному з'єднанню після натиснення на кнопку «Прием команд» у вікні «Прямое соединение».

На відміну від ведучого комп'ютера на відомому з'явиться можливість захистити вхід на ведений комп'ютер паролем, який запрошуватиметься на початку сеансу зв'язку. Це міра передбачається для підвищення ступеня захисту інформації на відомому комп'ютері..

Після закінчення настройки, ведений комп'ютер можна вимкнути для підключення кабелю зв'язку.

Встановка з'єднання між ведучим і відомим комп'ютерами:

  • вимкнути відомий і ведучий комп'ютери, коректно завершивши роботу ОС Windows 95/98/Ме, для підключення кабелю на задній стінці системного блоку;

  • підключити нуль - модемний або нуль - кабель принтера до відповідних роз'ємів на системному блоці комп'ютерів дотримуючись обережності;

  • включити обидва комп'ютери і запустити програму: «Пуск/Программьі/Стандартньїе/Связь/Прямое кабельное соединение»;

  • виконати підготовку до роботи ведучого комп'ютера;

  • виконати підготовку до роботи відомого комп'ютера;

  • встановити на веденому комп'ютері загальний доступ на необхідні ресурси (теки або носії інформації);

  • почати з'єднання одночасним натисненням кнопок «Готов» на ведучому комп'ютері і «Прием команд» на веденому;

  • після встановлення з'єднання відкриється вікно для вибору загальних тек і інших встановлених ресурсів. Якщо загальні ресурси не встановлені або процес пошуку завершиться невдачею, необхідно ще раз набрати ім'я відомого комп'ютера.

2. Установка доступу до загальних мережевих ресурсів робочої станції і проглядання загальних мережевих ресурсів

Створення загального ресурсу: вибрати теку і в її властивостях (отриманих правої кнопки миші) у вкладці "Доступ" встановити бажаний тип доступу до вмісту теки:

"Загальний" ресурс відображається як загальний на провідному комп'ютері. Проглядання мережевих тек, можна здійснити прогляданням мережевого оточення робочої станції.

Використовуючи значок "Сетевое окружение" на робочому столі відкрити вікно "Сетевое окружение", кликнувши по імені вибраної робочої станції, відкрити доступні по локальній мережі ресурси загального доступу. Щоб проглянути повнішу інформацію про мережеві ресурси і комп'ютери, вікно "Сетевое окружение" потрібно перевести у вид відображення "Таблица"

Пошук доступного мережевого комп'ютера по імені або IP - адресі відбувається за допомогою пункту "Поиск компьютера в меню правої кнопки миші для значка "Сетевое окружение на робочому столі або на кнопці " Пуск"/" Найти"/" Компьютер".

ЗМІСТ ЗВІТУ

  1. Подати письмово опис ходу виконання пунктів 1, 2.

  2. Дати відповіді на контрольні питання.

  3. Звіт виконати письмово.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]