Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
директорская работа.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
513.02 Кб
Скачать

3. Правила агрегації інформаційних об’єктів при інфологічному проектуванні бд.

Процес агрегації атрибутів і визначення об'єктів є ітеративним, тобто послідовним.

Для великих і складних систем з різними функціями і великою кількістю документації перелік атрибутів аналізують окремо по кожній функціональній задачі чи їх комплексу. В основі агрегації лежить аналіз типів співвідношень між атрибутами.

Порядок виконання 1. Спочатку серед атрибутів виокремлюються ті, між якими існує однозначний зв'язок в обох напрямах (1:1). Такі атрибути агрегуються в один об'єкт, якому присвоюється унікальне ім'я. Важливим моментом є вибір імені об'єкта. Іден­тифікація об'єкта за якимсь ім'ям залежить від того, якій сутності предметної області відповідає даний об'єкт. Виконуючи такий аналіз, іноді необхідно додатково уточнювати ім'я атрибута для однозначного його семантичного трактування.

При цьому слід пам'ятати, що в результаті виконання 1. один і той самий атрибут може потрапити до кількох об'єктів. Наприклад, код робітника може бути включений до об'єкта «ПРАЦІВНИК», який уміщує всю довідкову інформацію про працюючих на підприємстві, а також до об'єкта «ВИРОБІТОК», що вміщує дані про щоденний виробіток кожного робітника.

2. Після багаторазового виконання 1. перевіряють атрибути, що залишились, на тип співвідношення з виокремленими об'єк­тами; якщо серед них є такі, що перебувають у співвідношенні 1 : 1 з виокремленими об'єктами, то їх приєднують до відповідних об'єктів.3. Якщо серед решти атрибутів немає таких, які б перебу­вали з виокремленими об'єктами у співвідношенні 1 ; 1, то необхідно виконати перевірку на співвідношення 1 : Б між ре­штою атрибутів і виокремленими об'єктами. При такому типі співвідношення може існувати функціональна залежність, але слід пам'ятати, що співвідношення 1 : Б у цьому разі означа­тиме те, що в екземплярах об'єкта можуть дублюватись зна­чення даного атрибута. Такі атрибути приєднуються до виок­ремлених об'єктів.

4. Якщо після виконання описаного аналізу ще залишаться атрибути і серед них немає таких, які б перебували з виокремле­ними об'єктами у співвідношенні 1 : 1 чи 1 : Б, то вирішують пи­тання про створення з решти атрибутів окремих нових об'єктів. Не виключена можливість, що при цьому може з'явитися об'єкт, який містить лише один атрибут. Це свідчить про те, що існують недоліки в проектуванні на зовнішньому рівні. Тому потрібно виконати дообстеження ПО з погляду поповнення таких об'єктів атрибутами, яких бракує.

Отримані об'єкти необхідно ідентифікувати унікальними іме­нами. Іменувати об'єкт краще одним словом і бажано, щоб це був іменник.

Білет 11.

  1. Як отримати список можливих процесів?

Для одержання списку можливих фонових процесів необхідно запросити представлення v$bgprocess. Найбільш важливими є такі його поля:

paddr – адреса процесу Oracle (та ж адреса, що й у полі ADDR представлення v$process);

name найменування фонового процесу;

description – опис фонового процесу;

error код помилки (при відсутності помилки повертає 0).

Об’єднавши представлення v$process і v$bgprocess у запиті SQL:

SELECT spid, name

FROM v$process, v$bgprocess

WHERE paddr (+) = addr;

можна одержати адреси й ідентифікатори запущених на виконання фонових процесів.

2. Як виконати просту вибірку і виключити дублікати

Запрос выдать название, статус и адрес поставщиков

SELECT Название, Статус, Адрес

FROM Поставщики;

При необходимости получения полной информации о поставщиках, можно было бы дать запрос

SELECT ПС, Название, Статус, Город, Адрес, Телефон

FROM Поставщики;

или использовать его более короткую нотацию:

SELECT *

FROM Поставщики;

Здесь "звездочка" (*) служит кратким обозначением всех имен полей в таблице, указанной во фразе FROM. При этом порядок вывода полей соответствует порядку, в котором эти поля определялись при создании таблицы.

Еще один пример. Выдать основу всех блюд:

SELECT Основа

FROM Блюда;

В предыдущем примере был выдан правильный, но не совсем удачный перечень основных продуктов: из него не были исключены дубликаты. Для исключения дубликатов и одновременного упорядочения перечня необходимо дополнить запрос ключевым словом DISTINCT (различный, различные), как показано в следующем примере:

SELECT DISTINCT Основа

FROM Блюда;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]