Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання_контрольна.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Розв'язати задачі:

1. Функція попиту на товар: Qd =6- P, функція пропозиції товару: Qs = - 2+P, де Qd – обсяг попиту, млн. штук в рік; Qs – обсяг пропозиції, млн. штук в рік; Р – ціна, г.о. Визначіть рівноважну ціну і рівноважний обсяг виробництва.

2. Для виробництва 48 одиниць продукту підприємство використовує 48 одиниць праці та 12 капіталу. Якою буде гранична продуктивність капіталу, якщо гранична продуктивність праці дорівнює 0,5 та має місце економія від масштабу?

Ситуаційна вправа:

Ви – багата людина. Чи будете Ви відмовлятися від своїх звичок, бурхливо реагувати на зміни цін змінами обсягів своїх покупок? Якою буде крива попиту в населення із високим рівнем доходу?

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ:

1

Перший та другий закони Госсена.

2

Поняття та види ринкових структур

3

Земельна рента та її види.

Варіант №25

Розв'язати задачі:

1. Визначіть коефіцієнт еластичності попиту за ціною, коли відомо, що при ціні 6 г.о. попит на даний товар складає 3 тис. одиниць на рік, а при ціні 8 г.о. – 1,5 тис. одиниць.

2. Підприємець, який займається тиражуванням відеокасет орендує приміщення за 1000 г.о. в рік. Використовувана ним апаратура вартістю 2000 г.о. спрацьовується за 2 роки.

До відкриття власної справи підприємець працював в студії звукозапису, де його річна заробітна плата становила 4000 г.о. Зайнявшись бізнесом, він став щорічно отримувати 6500 г.о. доходу.

Обчисліть економічні і бухгалтерські витрати підприємця, а також величину економічного і бухгалтерського прибутку, якщо реальна процентна ставка в національному банку становить 20 % річних.

Ситуаційна вправа:

Чим, по-Вашому, пояснюється спільність кривої граничної корисності і кривої ринкового попиту (обидві мають відповідний нахил)? Чи може крива попиту мати позитивний нахил? Чому?

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ:

1

Закон спадної граничної корисності економічного блага.

2

Симетричність теорій споживання і виробництва.

3

Пропозиція землі і її особливості.

Варіант №26

Розв'язати задачі:

1. Сім”я споживає 3 кг масла в місяць за ціною 5 грн. за кілограм. Коефіцієнт цінової еластичності попиту на масло – 0,5. Як зміняться затрати сім”ї на масло, якщо його ціна збільшиться на 10%?

2. Враховуючи залежність між обсягом виробництва меблів і валовими витратами на їх виробництво, обчисліть постійні витрати, змінні витрати, середні валові витрати, середні постійні витрати, середні змінні витрати, граничні витрати.

Обсяг виробництва меблів

в одиницю часу (одиниць)

0

1

2

3

4

5

Валові витрати (г.о.)

30

50

65

88

120

163

Ситуаційна вправа:

У Вашому щоденному раціоні харчування завжди присутня кава та відсутній чай (не споживаєте його ніколи). Якою в даному випадку буде гранична норма заміщення кави чаєм та який вигляд буде мати крива байдужості?

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ:

1

Корисність і уподобання в економічній теорії.

2

Оптимум виробника.

3

Сільськогосподарський попит і його особливості.

Варіант №27