Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 31. England 17-18.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
80.46 Mб
Скачать

Етруська кімната.

The Drawing Room, Osterley   

Адам високо цінував враження руху:  "сходження і спуск, прагнення вперед і відхід назад, які надають композиції живописності". Інтер'єри Адама в Остерлі-хаус, змінюючи один одного, повсякчас дивують різноманітністю стилів і кольорових рішень. 

Роберт Адам. Сайон-хаус. 1761-62. Мідлсекс.

Вже багато років старовинний особняк Сайон-хаус, що на березі Темзи, належить герцогам Нортумберлендам. Перший з герцогів, модернізуючи старий особняк, запросив відомого шотландського архітектора Роберта Адама. Легкість, невимушеність – відмінна особливість його стилю. Анфілада покоїв у Сайон-хаусе – чистий класицизм, знамените фойє було стилізоване під античність (базиліку античних часів). 80 гектарів прекрасного парку оточують особняк Сайон-хаус. Гордістю паркових павільйонів по праву може вважатись оранжерея, виконана зі скла і металу вперше в світі.

Адам Роберт. Будинок в садибі Сайон-хаус в Лондоні . 1762—64. Великий зал.

Один з найбільш відомих інтер’єрів Ада­ма — приймальна в домі Сайон-хаус (1762—1764 рр.), прикрашена 12-ма колонами з голубого мар­муру з позолоченими капітелями і скульптурами вгорі. Стовбури цих колон справді античні — їх знайшли на дні ріки Тибр в Римі, — ка­пітелі ж і скульптури виконані за рисунками самого Адама. Колони тут не підтримують стелю, а просто приставлені до стіни. Проте вони надають кімнаті величного вигляду.

Адам Роберт. Будинок в садибі Сайон-хаус в Лондоні . 1762—64. Приймальна.

Інтер'єри Адама створюють багате і різноманітне враження. Разом з тим Адам прагне досягнути повної закінченості і гармонії в усьому ансамблі декору. Ліпнина стелі й стін, розписи, рисунок килимів і меблів, навіть посуду, – все підкорюється єдиному задуму.

Інший характерний взірець творчості Адама – замок Кедлстон-холл (1765—1770), збудований і декорований ним всередині за складеним іншими архітекторами палладіанському плану – з півкруглими крилами, що долучались до центральної споруди.

Адам Роберт. Кедлстон-холл в Дербі . 1765—70. Південний фасад.

Але розташовані по головній вісі найбільші парадні приміщення замку належать, безсумнівно, Адаму. Задум Великого холу, де за несучими ліпну стелю коринфськими колонами зі штучного мармуру стоять в нішах стін античні статуї, і перекритого куполом Салону, стіни якого почленовані нішами і табернаклями, навіяний, напевно, античними пам’ятками, з котрими Адам ознайомився під час поїздки до Італії і Далмації.

Адам Роберт. Кедлстон-холл в Дербі . 1765—70. Салон. Дербі, Велика Британія.

Адам Роберт. Кедлстон-холл в Дербі . 1765—70. Головна вітальня.

Адам Роберт. Кедлстон-холл в Дербі. 1765—70. Великий хол.

Близько 1770 року Роберт Адам збудував міст через ріку Евон, а у 1777 и 1782 роках зробив начерки планів подальшого розширення міста. Здійснення цього проекту робили вже інші архітектори.

Роберт Адам. Міст Палтні (Pulteney Bridge). 1769-1773 рр. Бат.

Один з останніх видатних англійських палладіанців, Уїльям Чеймберс (1726-1786), будує знаменитий лондонський Сомерсет-хаус – споруду з соковитою ростовкою фасадів, з лоджіями і портиками – відносно пізно, у 1776-1786 роках.

Уїльям Чеймберс. Сомерсет-хаус. Внутрішній двір з «танцюючими» фонтанами. 1776-1786. Стренд, Лондон.

Це найбільша будівля Чеймберса. Монументальна споруда виходить своїми фасадами на Стренд і на набережну Темзи (звернений до річки фасад добудований у 19 ст.). Рустований цоколь фасаду, що виходить на Стренд прорізують три величезні арки воріт. Верхні поверхи будівлі, розчленовані коринфськими колонами і пілястрами, оформлені лоджіями, що протягнулись вздовж всієї центральної частини фасаду. Колишній королівський палац, переобладнаний для урядових офісів – величезна споруда, або, точніше, величезний комплекс будівель у 182 метри по фасаду. З самого початку цей шедевр замислювався як велика громадська споруда для розміщення частини державної громадянської служби і деяких наукових товариств, що знаходились під патронажем престолу, в тому числі самої Королівської академії.

Поза тим Уїльям Чеймберс активно виступав як дизайнер, детально розробляючи декор інтер’єрів і створюючи ескізи меблів. Багато працював у сфері садово-паркового будівництва, притримуючись принципів вільного пейзажного планування. Став одним з головних творців парку Кью (нині – Великий Лондон); звів тут знамениту пагоду (1757–1762) – найбільш відомий зразок характерної для віку Просвітництва екзотичної «китайщини», котру Чеймберс використовував часом і в інтер’єрному дизайні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]